Миналият четвъртък Бюджетната комисия предложи на парламента да се направи диференциация на субсидиите на парламентарните групи. Това предложение беше насочено само с цел да се намали субсидията на Движение "Възраждане" в бюджета за 2018 година.

Това заяви председателят на Движение "Възраждане" Костадин Костадинов по време на пресконференция в БТА.

ВКП проверява думите на Борисов за депутатите-наркотрафиканти

ВКП проверява думите на Борисов за депутатите-наркотрафиканти

Проверката е по сигнал от Гражданско движение "Борец" и от движение "Възраждане"

Според Костадинов това решение е абсолютно преднамерено и няма правно основание. По думите му решението на Бюджетната комисия идва в отговор на това, че по-миналата седмица Движението е внесло сигнал в прокуратурата по повод изказване на премиера Борисов, че в парламента има хора, които се занимават с трафик на наркотици и купуване на гласове от затворници.

Костадинов беше категоричен, че зад цялото това предложение стои основната управляваща партия, подкрепена от техните коалиционни партньори от "Обединени патриоти". Въпреки че вносителите на предложението са от ПП "Воля", според председателят на "Възраждане" това решение на практика идва от ГЕРБ.

Управляващите били пряко отговорни за убийството на българския народ

Управляващите били пряко отговорни за убийството на българския народ

Страната ни изчезва и умира пред очите ни, алармираха от партия "Възраждане"

"Очаквахме го. Продължаваме да го очакваме, защото разбъркахме политическия пъзел на предишните избори", заяви още Костадинов и допълни, че във "Възраждане" не се притесняват от свалянето на субсидията им, защото субсидиите не се използвали за целите на партията, а се дарявали.

Костадинов припомни, че субсидиите, които получава Движение "Възраждане", се пренасочват като дарения. Движението подпомага Фонд за "Асистирана репродукция" и фондации, които спомагат за по-висока раждаемост в страната.

Предложението на Бюджетната комисия беше прието на първо четене от депутатите. Ако бъде прието окончателно, тази дарителска практика ще бъде прекъсната, защото финансирането на партията ще стане изключително малко. "И въпреки, че с нашата субсидия се подпомага решението на демографската криза, това се оказва проблем за управляващите", допълни Костадинов.

Припомняме, че Движение "Възраждане" е единствената партия извън парламента, която получава държавна субсидия. Право на държавна субсидия има партия, която минава 1% от избирателите, на последните избори това бяха "Реформаторски блок - Глас народен", Движение "Да, България", ДОСТ, Нова Република, Коалиция АБВ - Движение 21 и партия "Възраждане". От шестте политически субекта единствено последният получава партийна субсидия, защото всички останали се явяват като коалиции и по закон нямат право на държавна субсидия.

Партия „Възраждане” иска субсидията й да отиде за благотворителност

Партия „Възраждане” иска субсидията й да отиде за благотворителност

Отказва се от държавното финансиране

От Движение "Възраждане" бяха ясни, че новите правила трябва да започнат да важат за всички партии - всички политически партии да получават субсидия от 1 лв. на глас, независимо дали са в парламента или не. "Нещо повече 75% от гласувалите на референдума миналата година подкрепиха това решение", припомниха от партията.

"Това ще бъде първият специален закон в България - закон "Антивъзраждане". Очаквам после да има и специални закони за медии, а защо не и за хора." Представителите на движението обясниха, че този закон е специален, защото е насочен специално към партия "Възраждане".

Председателят на партията вижда 2 извода. Първият - в България няма действаща демокрация, "щом мнозинството може да си позволи да направи това... държавата ни е родово общество, в което няколко клана грабят и раздават общото благо".

Вторият извод - управляващите се страхуват от Движението. "Ние сме само за нашите избиратели и това ги плаши. Ние караме избирателите да разберат, че не всеки който се занимава с политика, е боклук. Защото сегашните управници са боклуци", отсече Костадинов.

Според партията в мотивите на управляващите за намаляването на субсидията само на тях е въплътено политическо лицемерие и къса памет. По думите им кабинетът се оправдава, че това решение е заради волята на суверена и целия народ. От Движението обаче са категорични, че волята на народа от референдума миналата година иска всички субсидии да бъдат намалени. "Те не си намалиха субсидиите обаче. Вместо това се мъчат да унищожат адекватната опозиция, защото ние се явихме сами на изборите и 1% от хората в страната гласуваха за нас."

Били посочени и други мотиви като евентуално покачване на пенсиите. Според сметката на "Възраждане" със законът "Антивъзраждане" ще могат да се повишат пенсиите на 2 милиона пенсионери с по 20 стотинки.