Разширени мисии на ОССЕ и ПАСЕ ще следят честността на вота у нас, като външният министър трябва да отправи покана към наблюдателите.

Fair play на изборите. За това се обяви социалистката Мая Манолова, която представи предложението на социалистите за покана на разширена мисия на ОССЕ и ПАСЕ на вота. От ДПС също поискаха мисия на ОССЕ и ПАСЕ да наблюдава честността на вота като настояват НС да възложи на външния министър да отправи покана за наблюдатели.

Джема Грозданова от ГЕРБ увери, че международни наблюдатели ще бъдат поканени. Депутатката припомни, че на изборите 2009 година 40 НС не намерил време да поканят наблюдатели.

Народните избраници от различни групи се скараха за това да бъде поканена просто мисия или разширена мисия. Според някои ОССЕ сама може да реши каква мисия от наблюдатели да изпрати дали да е ограничена или разширена.

Четин Казак от ДПС обясни, че с тяхното предложение ще могат да бъдат поканени различни наблюдатели не само от ОССЕ и ПАСЕ, а дори и наблюдатели от ЕП и други мисии.
В крайна сметка ДПС склони в тяхното предложение да се добави думата „разширена" мисия.

Първо на гласуване бе подложен проектът на БСП - от 131 гласували, за бяха 50, 18 против, 63 въздържал се. Мина предложението на ДПС- от 145 гласували, за бяха 142, 3 - въздържал се.