Ситуацията е трагична. Така политологът доц. Татяна Буруджиева коментира пред БНТ действията на прокуратурата относно античната колекция на Васил Божков.

Според нея е необяснимо, след като през годините по всички по-нашумели случаи органите са събирали картини или други ценни вещи, къде е всичко онова, което е събрано в такива акции.

От своя страна политическият психолог проф. Антоанета Христова заяви, че основното послание, което се изпраща, е, че има един момент, в който поредица от фактори се събират в едно и произвеждат това, което е очаквало обществото.

Министерството на културата гарантира за ценностите от колекцията на Божков

Министерството на културата гарантира за ценностите от колекцията на Божков

При огледите експертите били на място всеки миг

Гешев показва своя характер почти всеки ден откакто е заел своята позиция, вижда се, че в процеса на едни взаимоотношения може да се стигне дотам, в който един човек - съдружникът на Божков, който е търпял и е ползвал позитивите от нарушенията на правилата от своя съдружник, е живял в относителна стабилност до момента, в който това повече не може да продължи по този начин, анализира тя.

На трето място Христова посочи ролята на държавата - определени хора на върха - председателите на Агенцията по хазарт, са били ангажирани с това да създават добри условия за съществуване на Божков.

Според нея управляващите минават нов етап на развитие. Премиерът е в период, в който е натрупал достатъчно опит и има готовност да се оттегли, давайки среда за отговор на общественото мнение, посочи тя.

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратурата знае срещу кого се е изправила

По нейни думи сега властта е по-готова да преживее подобни разследвания, да даде необходимата свобода за тях.

"Когато отвориш вратата на Пандора, се задават въпросите за цялата картина - тя не е само Божков. Тепърва ще виждаме сериозни разкрития. 2020 г. ще е критична година за много хора", прогнозира Христова.

Според Буруджиева пък българите като граждани винаги спазват принципа "по-малкото зло". До този момент не е имало момент, в който правим нещо заради по-доброто, като обществено мнение нямаме критерий да оценим доброто, подчерта тя.

По нейни думи българите са убедени, че сред хората, натрупали богатство, никой не е чист. Това обаче не била завистта на бедния към богатия, а абсолютната убеденост, че в България богатства се натрупват неправомерно поради начина, по който стана преходът. В този смисъл според нея всеки може да е следващият както сред политиците, така и сред бизнеса.

ОАЕ потвърдили, че са задържали Васил Божков
Обновена

ОАЕ потвърдили, че са задържали Васил Божков

Мажоритарният собственик на ФК "Левски" Георги Попов е задържаният в Обединените арабски емирства заедно с Божков

Въпросът е доколко хората ще бъдат убедени, че действията, които се предприемат, не са просто, за да се отнеме бизнес, да станат едни и да седнат други.

Припомняме, на 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите и отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка, не знае да го издирват и никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите. После той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза.

Специализираната прокуратура и МВР влезе в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него.

След акцията на брифинг на прокуратурата беше обявено, че бизнесменът е предлагал 10 000 лв. на ден подкуп на служител в Комисията по хазарта, като целта на подкупа била да осигури разправа с конкуренцията. Операцията по претърсване и изземване на доказателства продължаваше и на втория ден, като от дома на Божков бяха иззети множество картини.

Разследването в хазарта започна миналата седмица, като след първата акция - в Комисията по хазарта - от Държавната финансова инспекция обявиха нарушения на частните хазартни фирми, ощетили бюджета с над 210 милиона лева за периода от 2014 до 2019 г. След това бе съобщено за открити допълнителни документи, които показват, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона.

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Фондация "Тракия": Произведения на изкуството в чували е варварска показност

Акцията ще има дългосрочни международни имиджови последици за България на световната културно-историческа карта