От Европейска партия "Волт", която е част от коалицията "Движение ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА", регистрирана в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите местни избори предлагат три приоритета с 15 мерки в своята платформа за Европейско управление на Столична община, които кандидатите за кмет да припознаят.

Лидерът на "Волт" Настимир Ананиев призовава настоящият столичен кмет Йорданка Фандъкова и другите трима кандидати за кмет - Мая Манолова, Борисов Игнатов и Борис Бонев от "Спаси София" да припознаят приоритети, които са много важни за София. Сред тях са прозрачност, замърсяването на въздуха и пътната безопасност.

В частта свързани с прозрачността, Ананиев настоява персонално да разбере как гласува Столичният общински съвет за определена тема. Освен това трябва да има публичен регистър на столичния инспекторат за това кой е получил акт кой не, трябва да има свободен достъп до заседанията на общинския съвет, настоя шефът на "Волт".

От "Волт" настояват районните кметове да имат някаква отчетност, защото до настоящия момент не се отчитат на никого. Ананиев настоява и за повече прозрачност на общинските търговски дружества като "Топлофикация", Центъра за градска мобилност и други.

Не водя междупартийни битки, категорична Манолова

Не водя междупартийни битки, категорична Манолова

Не е умълномощавала никоя партия да говори от нейно име

По отношение на пътната безопасност, от "Волт" предлагат хоризонталната маркировка да бъде подменена в цялата столица, премахване на изкуствените неравности тип "легнал полицай", пълен одит на знаковата уредба в столицата и повече видеонаблюдение за заснемане на нарушенията и привеждане на всички пешеходни пътеки в столицата във вид, отговарящи на наредбата.

Във връзка със замърсяването на въздуха, от "Волт" предлагат той да стане официален източник на смъртност в статистиката на национално и европейско ниво, незабавно въвеждане на еко стикери за автомобилите, въвеждане на енергийни ваучери за ток, използване на нови технологии в борбата с мръсния въздух и приемане на нова Наредба на Столична община относно чистата на атмосферния въздух.

От своя страна кандидатът за кмет Мая Манолова заяви, че така поставените искания от Европейска партия "Волт" са намерили своето място в нейната предизборна програма, която се очаква да бъде представена другата седмица.