Кандидатът за кмет на София, издигнат от „Атака" - Николай Пехливанов, посети един от опасните, неосветени и неремонтирани подлези в „Ситняково".

Част от сигурността е достъпността на градската среда", коментира той.

По думите му подлезите като този са недостъпни за хора с увреждания, опасни са за малки деца и през тях не могат да преминават майки с колички. Такъв подлез на практика е неизползваем за една трета от столичаните. В близост до този подлез има училище и ежедневно през него минават десетки ученици.

„Тези подлези са в окаяно състояние, опасни са и за това много хора предпочитат да пресичат пътното платно като по този начин застрашават движението:, предупреди Пехливанов. Той посочи, че за последната година случаите на злополуки и смъртните случаи са много. „Когато няма достъпни подлези се налага изграждането на пешеходни пътеки, които обуславят задръствания и затрудняват движението", обясни още кандидатът за кмет от „Атака".

Той даде пример с един от моловете в София, където инвеститорът е поискал да има повече пешеходни пътеки, което от своя страна е затруднило движението и е довело до образуването на много задръствания в района. „Липсва основна концепция на Столична община за развитието на градската среда", упрекна Пехливанов.

„Вместо тези подлези да бъдат ремонтирани, се оказва, че най-лесният начин е да се направи нова пешеходна пътека", допълни той. Множество са оплакванията от обири и грабежи в тъмната част на този подлез. Освен това той се използва за градска тоалетна и се е превърнал в свърталище на наркомани, улични кучета и бездомници. „Срамно е в 21 век столица в ЕС да няма елементарна сигурност и достъп до градска среда.

Подлезът е в изключително занемарено и опасно състояние", коментира Пехливанов. Той посочи, че в София има 54 подлеза. Само 9 от тях, което е по-малко от 20%, са ремонтирани. „Нито един нов подлез не е  изграден в последните 20 години", констатира Пехливанов.

По думите му, всеки 5-ти подлез в София е в окаяно и занемарено състояние. „Това е предпоставка вместо тези съоръжения да генерират сигурност и достъп, те да се превръщат в язва на инфраструктурата в столицата", коментира Пехливанов и обясни, че не е чак толкова трудно и скъпо да се ремонтира един такъв подлез.

За ремонта на един подлез са необходими между 30 и 40 хил. лв. По думите на кандидата за кмет Столична община разполага за тази година със 183 хил. лв. за почистване на подлезите, а над 120 хил. лв. е сумата, предназначена за охрана. Тези подлези обаче не се охраняват.

„Аз не приемам, че управлението на София със самодоволство казва, че е решило проблемите на столичани като е изградило няколко асансьора за инвалиди", коментира Николай Пехливанов. Той посочи, че е получил няколко сигнали, че деца са ограбвани в този подлез.

„Как управниците на София имат самочувствието и наглостта да казват, че София е по-хубав, достъпен и съвременен град? Какъв е проблемът на столична община да ремонтира тези подлези? Защо те не се стопанисват и не се управляват по начина по който е достойно за една европейска столица?", запита риторично той.

Според кандидата за кмет на „Атака" концепцията и начинът на управление на публичната общинска собственост са абсолютно сгрешени. По думите му, общината изгражда един или два търговски обекта и решава да ги дава под наем, за да спечели или тя, или някой от общинските служители, след което общината започва да прави управление на тези подлези.

"Назначава се охрана, плаща се за осветление, но няма нито охрана, нито качествено осветление", упрекна още кандидатът за кмет.

По думите му голяма част от тези подлези са направени по една и съща типология и за да бъде решен проблемът е необходимо подлезите да се класифицират, да се направят съвременни проекти, в които да се вкарат търговски обекти. „Тук трябва да се продават карти и билети за градския транспорт, да се премахнат будките от тротоарите, да се продават вестници и списания, да се използва част от площта за реклама", обясни Николай Пехливанов.

По думите му тези проекти трябва да отговарят на съвременните изисквания и общината да търси инвеститор за тях. „Хем общината да наложи висок стандарт, хем да отхвърли големите суми, които плаща. Харчат се някакви пари, но нито подлезите са почистени, нито са охранявани", обясни още Пехванов.

Той изтъкна, че Столична община е раздала подлезите на районните кметове, които според него са паразитни структури в общината.

Те нямат нито бюджет, нито административен капацитет и нямат ресурсит ннае да ги управляват. Необходима е децентрализация, коментира кандидатът за кмет на нациоаналистите. Той предложи районните кметове да стопанисват подлезите, но да се вкарат инвеститори, които да осигуряват охрана и видеонаблюдение.