Президентът ще се запознае с аргументите на Пленума на Висшия съдебен съвет и ще спази буквата на закона. Това увери във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова по повод полученото в президентството предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Тя припомни, че когато през 2019 г. Румен Радев е отказал да подпише указа за назначаването на Иван Гешев на поста, е бил сам.

"Много жалко ще бъде, ако големите приказки за сериозни реформи в тази област свършат с отстраняването на главния прокурор. Като че ли има надпреварване кой ще предложи по-гръмки промени", отбеляза вицепрезидентът и запита дали не се правят промени заради определени личности, а не заради самото съдържание.

В президентството вече умуват по предложението на ВСС за Гешев

В президентството вече умуват по предложението на ВСС за Гешев

Предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор е заведено в деловодството

Тя посочи, че е очаквала вчерашното изслушване на Гешев в Европарламента да бъде саботирано и припомни скандала от юли миналата година, когато прокуратурата изпрати в ЕП писмо от българската прокуратура, в което се казваше, че след петорна експертиза снимките на кюлчета и вили са фалшиви.

По-интересен бил въпросът защо председателят на комисията е съкратил драстично времето за изслушване.

Уволнението на Гешев само първа стъпка, Кирил Петков чака втората от Румен Радев

Уволнението на Гешев само първа стъпка, Кирил Петков чака втората от Румен Радев

Комисия по имунитетите да не е засекретена, дава си имунитета

По повод отношението на новото правителство към областните управители и техните оставки Йотова изтъкна, че на втория си ден правителството на четворната коалиция с премиер Кирил Петков за минути е уволнило всички областни управители, без да изчака да предадат дейността си.

По думи на вицепрезидента към момента правителството работи точно така, както му е било предписано в изтеклия запис (от среща на Националния съвет на ПП, който беше разпространен от бившия депутат от партията Радостин Василев - б.р.).

Наталия Киселова очаква президентът да забави указа за Гешев

Наталия Киселова очаква президентът да забави указа за Гешев

Причината- да чуел сензационните разкрития на Гешев в Страсбург