Слави Трифонов не изневерява на себе си, държи на образа му да е различен, да не играе по "техните" правила, т.е. на останалите партии. Социологът Юрий Асланов не е учуден от последните събития. Според неговата оценка, изказана в студиото на БНТ, заявката за управленска визия на Слави Трифонов и "Има такъв народ" е дясно-либерална и всъщност - "доста по-надясно от заявките на "Демократична България".

Асланов се наслушал на всякакви сценарии от изявлението на Слави Трифонов за съставянето на кабинет - от шоу до представянето на Трифонов като чудак и дивак. За разлика от 4 април на тези избори не се случило нищо различно. Слави Трифонов имал право да говори още вечерта в неделя и няма никакво значение какво ще обяви окончателно ЦИК. Всички очаквания е, че Трифонов ще поеме отговорност, посочи Асланов.

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет
Обновена

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет

Издигат Николай Василев за премиер, Любомир Дацов за икономически министър

Рискът не е голям, но така или иначе единственото възможно мнозинство е по силите на партиите на статуквото. Каквато и други коалиция да се направи, ще бъде коалиция на малцинството, изтъкна Асланов.

Много е различно очакването за вида отговорност, която различните партии могат да поемат. Според него хората, които подкрепят Трифонов, не виждат той да изневерява на очакванията им. Те гледат на него като инструмент да провокират партийната политическа система да се промени, допълни Асланов.

В действието по обявяването на номинациите им за премиер и министри от страна на Трифонов се съдържа дързост и предизвикателство, то не държи сметка за вида на реакциите. Още не сме видели реакцията на широкото обществено мнение и това притеснява останалите играчи, отбеляза социологът.

Притеснението ще бъде в останалите играчи, за да се даде време на това правителство. Това е заложеният капан - предизвикателство към останалите играчи, каза още Асланов и добави, че това е предизвикателството и за цялото ново депутатство.

Тошко Йорданов съжалява, че ГЕРБ не са четвърти

Тошко Йорданов съжалява, че ГЕРБ не са четвърти

Слави Трифонов: Подкрепата, която получи ИТН, е изумителна

Според Асланов за ниската избирателна активност имат принос няколко фактора: съвсем наскоро избирателите са били вече призовани да се разходят до урните, а и очакванията не били да се произнесе по-различен резултат. Вторият фактор е дълбокото разделение, предизвикано от политическата криза и това, че всички политически играчи тичат по собствена писта.

Третият фактор са машините, а най-слабо значение има факторът лято, който се преувеличава.

Минчо Спасов прогнозира, че на Слави няма да му е лесно с Николай Василев за премиер

Минчо Спасов прогнозира, че на Слави няма да му е лесно с Николай Василев за премиер

Партиите на промяната да докажат готови ли са за промяна