Преговорите в така наречената малка коалиция за явяването на евроизборите пак забуксуваха.

След днешната среща между "Атака" и ВМРО, бойкотирана от НФСБ, е ясно, че при Обединените патриоти нищо не е ясно и остава мистерията как ще се явяват на евровота.

Явно утрото е по-мъдро от вечерта, лаконичен бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Иначе той е измислил какво трябва да правят ОП. Най-добрият вариант е коалиция Обединени патриоти, обясни Каракачанов в отговор на въпроса на News.bg.

Той изрази съжаление за позицията на Валери Симеонов, който обяви, че има непреодолими различия с хората на Волен Сидеров и можел да преговаря само с ВМРО. Според него Симеонов трябвало да отговори на поканата и да сподели различията си. Всички сме заети, но намираме време в името на единството, подчерта лидерът на ВМРО. Няма драма да се явим и поотделно, изтъкна той.

Ако някой иска да се преброим, ще се преброим, закани се Каракачанов.

В малката коалиция - "на Западния фронт нищо ново"

В малката коалиция - "на Западния фронт нищо ново"

Каракачанов: След тази среща е като преди тази среща

Той не отговори на въпроса дали ВМРО може да се яви само с "Атака" на евроизборите. Искате да доразширим проблема, лаконичен бе Каракачанов.
Днес Волен Сидеров бил изключително коректен и искал трите формации да седнат заедно на масата. Каракачанов не отговори как Сидеров иска да се явят на изборите.

Иначе стана ясно, че воеводите са започнали подготовката за изборите, които чукали на вратата.

Припомняме, последният опит за среща между патриотите беше преди две седмици, която завърши с констатацията на лидера на ВМРО "На западния фронт нищо ново". Тогава срещата и евентуалното решение за общото явяване на изборите за Европейски парламент беше провалено от излизането на представителите на "Атака", подразнени от искането на НФСБ да се преразгледа представителството на ниво парламентарна група.

Преди това няколко пъти лидерите от малката коалиция опитваха да се съберат на среща за формиране на коалиция и за евроизборите, но те все се проваляха.

Неразбирателството в патриотичните редици в парламента датира още от лятото, когато напрежението между Волен Сидеров и Валери Симеонов се повиши и надхвърли размяната на реплики, стигайки до размяна на физически удари.

Патриотите обсъждат евровота в отсъствието на „Атака“

Патриотите обсъждат евровота в отсъствието на „Атака“

Сидеров и хората му бойкотират заседанията…

Последва искане и натиск за оставка на тогава вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров. От НФСБ свалиха доверието си от председателя на парламентарната група Сидеров и до този момент лидерството на групата остава под въпрос на фона и на неединното гласуване на патриотите, например при решението за даване на зелена светлина за преговори с правителството на САЩ за закупуване на изтребители Ф-16.

Лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов запазва неутрална позиция в конфликта между "Атака" и НФСБ, дори и шеговито определяйки се като "синя каска". Въпреки това от ВМРО първи направиха и стъпка към самостоятелно явяване на изборите за ЕП, като настоящия евродепутат Ангел Джамбазки беше издигнат за водач на листа от инициативен комитет от общественици. Последваха ги НФСБ, които номинираха Валери Симеонов за кандидат за Европарламента. До този момент единствено от "Атака" нямат ясна позиция за самостоятелно явяване на изборите.

Констатацията на Волен Сидеров обаче е, че успешна би била формиране на обединение и тезата, че дори и поотделно явяване на изборите, коалиционното споразумение за управление на правителството Борисов -3 се спазва и патриотите гарантират стабилността.

Сидеров: Не е коректно да гледаш встрани, когато си в коалиция

Сидеров: Не е коректно да гледаш встрани, когато си в коалиция

Кворумът в парламента ще бъде осигурен, категоричен е той