"Погребението на царя" коментира „Дума

Погребаха вчера костите на Калоян. С почести и гръмки заглавия по първите страници на вестниците. Един новинарник оповести, че Калоян бил погребан като фараон, понеже костите му били намазани с елей и щели да се запазят още 3000 години. Писачът не си е дал труда да научи, че става дума за типичен православен ритуал при погребение на царска особа. А не за глозгане на евтина сензация. Горките египетски фараони тук нямат вина.

Друг вестник пък се изкиска направо от името на владетеля със заглавие: "Калоян: Не ме гъделичкай!" Коментарът може да е само един - цар Калоян в стил "Вип брадър". А уж става дума за отдаване на почит на един заслужил владетел, оставил ни история с победи и слава за България. Натруфената помпозност на въпросния "акт на почит" обаче може би дава повод за подобно отразяване.

Всички вече знаят как траките са разчленявали трупа и са изпращали покойния в отвъдното, за това се писа много и популярно. Но не знаем как точно са погребвани българските царе през Средновековието. Историците и археолозите обаче знаят. Като ще се прави шоу от Калоян, поне да ги попитат каква е историческата истина за ритуала и да го възпроизведат. Ще е интересно да разберем има ли разлика в християнската церемония тогава и сега. Разбрахме, че погребението е военно с почести като на държавен глава. Това е според сегашната наша цивилизационна култура. Впрочем, такава е практиката и за препогребване на значими за историята люде във Франция. С една малка разлика - с подобен ритуал там се възвеличава паметта само на републиканци.

В нашия случай би трябвало да се спазва роялисткият протокол, като се следва съответната църковна традиция, ако става дума за християнско величие. С Калоян казусът е далеч по-сложен. По негово време българската църква на практика е била католическа - нещо, което старателно се пропуска дали по недоглеждане или нарочно от инициаторите за погребението му. От друга страна православното миропомазване на костите му от великотърновския митрополит Григорий само условно е в хармония с канона. Защото в българската църква, тогава в диоцеза на папа Инокентий III, се е спазвала само външната форма на служене по източен обряд, а в действителност тя е била под върховенството на Ватикана. Калоян приема католицизма не само за себе си, но и за своите поданици, на 8 ноември 1204 г. от специалния пълномощник на папата за Търново - кардинал Лъв (Леон). По този начин българският владетел получава титлата цар. Унията продължава точно 30 години. Затова с целия си ритуал в момента ние изглеждаме като режисирани нестинарки в балкантуристки ресторант на морето.

Цялата история с "погребението на царя" и с неговото поднасяне из медиите говори за дълбокия кризис на духовността у нас. И дори за опит за подмяна на факти с едничка цел - изкуствено вдишване за тази отдавна останала без здравословен дъх "духовност". По подобен начин през 1922 г. по идея на министъра на просвещението Стоян Омарчевски българската екзархия обособява сонма на светите Седмочисленици, а народното събрание решава да има специален ден за народните будители. Ако тогава за една държава, смляна от войни и вътрешни преврати, това е естествено, то днес опитът за създаване на нови митове (при достатъно много забравени ценности) изглежда като фарс. Да не говорим, че изобщо не са спирали споровете дали самите кости са действително на цар Калоян. Не са открити царски регалии в гроба, нито пък царски надпис, което дава основание за съмненията на специалистите. Има дори хипотеза, че истинският царски гроб е някъде наблизо до черквата "Св. 40 мъченици" на терен, който още не е проучен.

Иначе да погребем велик владетел от Второто българско царство е дело достолепно и гъделичкащо самолюбието ни на нация. Макар че стойността на истинските ценности по-ясно ни подсказва Левски - гроб си няма, но цял народ го почита. Ако искаме да бъдем достойни следовници на дедите си, далеч по-истинско е да ги държим на почит в паметта си, а делата им да ни бъдат коректив, отколкото да побием стоманен сандък в земята, пък било и с монограм на него.

„МВР пуска тайните агенги", извежда на първа страница „Дневник"

Агентите, които вътрешното министерство ще може да изпраща в престъпни структури или в институции, ще бъдат прикрити зад фалшива самоличност. След края на мисията документите за временната им самоличност ще бъдат унищожавани. Това е записано в наредбата за организацията на дейността по използване на служители под прикритие в МВР, която правителството в четвъртък одобри.

Да върне използването на агенти под прикритие беше едно от първите неща, които вътрешният министър Румен Петков се зарече да направи, след като пое МВР. Приемането на наредбата ще позволи да се прилагат всички способи за доказване, регламентирани в новия наказателно-процесуален кодекс, които се прилагат и в страните от ЕС при разследване на организирана престъпна дейност, посочиха от Министерския съвет. Агентите ще проникват в обкръжението или средата на лица, представляващи законно установен интерес за органите на МВР, като използват прикритието си, за да събират данни за замисляни, подготвяни, извършвани или довършени тежки умишлени престъпления, е записано в документа. Използването на тайните агенти ще става само при доказана необходимост, когато възложените задачи и дейности не могат да се изпълняват по друг начин.

„Брюксел показа червен картон на Кадафи", отбелязва „Стандарт"

Червен картон показа Брюксел на Кадафи заради сестрите ни в Либия. За първи път Европейският парламент обяви курс за натиск към полковника в Джамахирията. Световна петиция за незабавно освобождаване на българките тръгна от сърцето на Европа вчера. Точно в 11 ч първия подпис сложи бившият шеф на Европарламента Пат Кокс. Веднага след него документа, в който се иска прекратяване на делото, освобождаване на сестрите и незабавното им връщане в България, подписаха Греъм Уотсън, лидер на либералите в парламента, Моника Фризони и още трима лидери на фракции в Европарламента. Всички те заедно с роднините на сестрите ни в Либия дадоха уникална пресконференция. На нея присъстваха над 40 журналисти от световни медии. Сред тях бяха представители на най-големите телевизии на Стария континент. След 8 години трябваше да дойдем в Европа, за да разберем, че всъщност никой не знае за делото в Либия, никой не е чувал, че сестрите са измъчвани и са заложници на Джамахирията, каза синът на д-р Здравко Георгиев - Мариян. Той, синът на Снежана Димитрова - Ивайло, дъщерята на Валя Червеняшка - Гергана, и зълвата на Валентина Сиропуло - Цветанка, отидоха специално в Брюксел, за да разкажат истината за близките си. Явно до този момент българските политици не са си свършили работата и затова решихме да дойдем и да кажем истината, каза Мариян. Той обясни, че роднините искат твърд курс от Европа, а не тиха дипломация. Трябват реални действия от страна на Еврокомисията, защото ние сме част от ЕС и нашите майки са европейски граждани, заяви Гергана. Външните министри на страните от ЕС да привикват всяка седмица посланиците на Либия в своите държави и да искат обяснение какво става с делото, предложи в отговор Греъм Уотсън. Идеята му веднага бе приета от останалите лидери в парламента. Това стана секунди след като бяха пуснати потресаващи кадри от процеса срещу българките. Европейците чуха и видяха как сестрите разказват за мъченията.

Визитата на роднините в Брюксел е част от международната мисия за защита на българските медици "Не сте сами" на "Стандарт", bTV и Дарик радио. Научих за съдбата на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, д-р Здравко Георгиев и палестинския лекар Ашраф благодарение на грандиозната кампания в тяхна защита, която мисията "Не се сами" направи в България, каза бившият лидер на Европарламента Пат Кокс. И обясни, че поема ангажимент да продължи и наложи кампанията на Стария континент, като издигне призива Bring them home. "Да ги върнем у дома", каза на български Пат Кокс и получи овации от залата. Той разказа на европейските журналисти за ролята, която кампанията "Не сме сами" е изиграла в България и как тя е обединила над 3 милиона наши сънародници. Кокс официално представи на медиите в Европа и на лидерите на фракции главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова и отправи апел към световните медии да се свържат с нея, за да популяризират трикольорната лента - символ на мисията. Това, което направихме заедно с партньорите ни от най-голямата българска телевизия bTV и най-голямото частно радио Дарик, е доказателство, как медиите могат да се обединят в името на справедлива кауза и да защитят своите сънародници, каза г-жа Бозукова. Тя призова европейските телевизии да се свържат с bTV, а радиата с "Дарик", за да получи мисията за защита на сестрите ни широк международен отзвук. Веднага след това представители на големите телевизии проявиха интерес към филмите "Молитва за сестрите" на Виктория Бехар и "Отложени мечти" на Миролюба Бенатова. Медиите, които получиха дисковете, обещаха да ги ползват.

Преди по-малко от месец в Париж създадохме световна коалиция "Не сте сами" в защита на сестрите и първата цел, която си поставихме, е стартирането на петиция за тяхното освобождаване, заяви координаторът на световната коалиция "Против смъртното наказание" и част от мисията "Не сте сами" Мишел Тоб. Лидерите на фракции поеха ангажимент да пуснат петицията сред колегите си, за да получат подкрепата им. Тя вече е подписана от Мишел Дюмон, лидер на Белгийската здравна организация, която работи от месеци в кампанията "Не сте сами".

„Европарламентът подкрепи сестрите безусловно", съобщава „Дума"

Депутати от всички най-големи и влиятелни политически групи в Европейския парламент поискаха незабавно и безусловно освобождаване на заплашените от смърт български медицински сестри в Либия. Това стана на пресконференция в ЕП в Брюксел, организирана от Групата на демократите и либералите в парламента и от бившия председател на Европейския парламент и лидер на международната организация "Европейско движение" Пат Кокс. Сред многобройните участници в пресконференцията бяха и близките на затворените български медицински сестри в Либия.

Събрали сме се тук да научим повече и да кажем повече по този тежък случай, в който невинни хора от години са затворени. Осъдените на смърт българки в Либия са вече гражданки на ЕС, а ЕС е длъжен да проявява солидарност. Трябва да постигнем реализиране на мотото, под което преминава нашата инициатива: "Върнете ги в къщи!". Пат Кокс произнесе мотото на английски, а след това и на български, след което прикани присъстващите да изгледат кратък вариант на филма "Зад решетките".

Председателят на Групата на либералите и демократите в Европа в ЕП Греъм Уотсън благодари на представителите от шест парламентарни групи, сред тях на най-големите - на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти, дошли на пресконференцията, за да изразят подкрепа за инициативата на АЛДЕ за скорошно приключване на случая със заплашените от смърт българските медицински сестри в Либия.

Сестрите, които са невинни, са били подложени не само на физически, а и на психически мъчения. Ако ЕС означава нещо - това е солидарност. Трябва да мобилизираме всичките сили и възможности за постигане на освобождаването им, каза той. И предложи да се стигне до решение всяка седмица посланикът на Либия към европейските институции в Брюксел да бъде викан и питан има ли положително развитие по случая. Същото трябва да правят и всички страни в Европейския съюз. Викането на акредитираните в тях либийски посланици трябва да продължи до освобождаването на сестрите, подчерта той.

„Медиците окончателно отхвърлени от листите", отбелязва „Труд"

Шестимата медици в Либия не отговарят на законовите изисквания и не могат да бъдат избирани за евродепутати. Това стана ясно вчера след като Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) срещу отказа медиците да бъдат регистрирани в нейната листа.

 

„Социолозите: Симпатизантите на БСП са най-демотивирани", чете в „Дневник"

При спадащия интерес към изборите за евродепутати с най-силна демотивация се открояват симпатизантите на БСП. Това очертава другата важна тенденция през април - сближаване на електоралните позиции на БСП и ГЕРБ.

 

За месец убедените, че ще гласуват на 20 май за БСП симпатизанти намаляват от 55% на 44%. Неучастие в евроизборите ще бъде тяхната санкция за неефективната социално-икономическа политика на правителството. За последния месец подкрепата за БСП спада с три пункта и партията влиза в кампанията с потенциал, който засега й дава шанс за шест мандата. Не е изключено да загуби един от тях.

 

За разлика от електората на БСП привържениците на СДС възприемат евроизборите като важни, но вътрешнопартийните проблеми се отразяват на мотивацията им да гласуват. СДС запазва потенциала си, но мобилизацията на електората му спада почти двойно. Това придава по-голяма несигурност на очерталия се един мандат за сините.

 

Най-съществени ползи от ситуацията извлича ГЕРБ. Формалното увеличаване в потенциала не е високо (около 1%), но спадът за БСП сближава силно позициите на двете партии. През април ГЕРБ получава подкрепа, която може да му донесе 5 мандата в европарламента. Това е партията, при която се очертава най-голяма възможна амплитуда в изборния резултат, защото половината от заявяващите се като привърженици не са убедени дали ще гласуват.

 

При поддръжниците на НДСВ се очертава тенденция към плавна мобилизация. Подобно на ГЕРБ обаче всеки втори все още не е сигурен дали ще отиде до урните. Партията влиза в кампанията с подкрепа, осигуряваща един мандат и потенциал за втори.

 

ДПС има шанс за 3 мандата. Неговите привърженици са едни от най-мотивираните и организираните. ДПС е успяло да спечели симпатиите на ромите, които винаги досега са се колебали до последния момент за кого да гласуват.

 

Засега подкрепящите "Атака" продължават да са сравнително слабо мобилизирани, което очертава възможност за два мандата на партията, без да се имат предвид евентуалните мотивиращи механизми от страна на бизнес подкрепата за листата.

 

Избирателите на ДСБ, както винаги, са едни от най-силно мобилизираните (две трети от тях са сигурни, че ще гласуват). Но дори и твърдата подкрепа не е достатъчна да осигури мандат за партията. Шансовете й са само в рязка мобилизация на нови привърженици.

 

За първи път на старта на предизборна кампания сигурните, че ще отидат до урните, продължават да намаляват (27%), а общото усещане на мнозинството от хората е, че по-голяма част от техните близки и приятели също няма да гласуват.

 

 

„Дезинтегрираният вот" е коментарът на „Дневник"

За по-голямата част от социолозите изборите свършиха, преди да са започнали. Редовно представяните резултати от сондажи на общественото мнение очертават поредния срив в избирателната активност, но в същото време запазват подкрепата за управляващите политически формации. Проблемът е в това, че всъщност обществено мнение за предстоящите избори все още няма. В тази ситуация измерването и представянето на резултатите от проучванията всъщност формира предварителни нагласи, а не установява съществуващи политически предпочитания. Това позволява специфичното изкривяване на политическата перспектива, в която изследването формира онова, което след това ще бъде повторно измерено. Така социологията се употребява като социална технология, обслужваща своите преки донори и възложители.

 

В условията на критично ниско равнище на информираност

 

общественото мнение няма пряка връзка с политическото поведение

 

То отразява партийния мизансцен, който му бива представян като част от политическата реалност. В това състояние общественото мнение няма пряка връзка с демокрацията. При липсата на реални гаранции за независимост на медиите и автентично представителство на граждански интереси общественото мнение остава зависимо единствено и само от официалния политически дневен ред, който старателно се редактира от неподлежащи на граждански контрол корпоративни интереси. Това е истинският проблем пред едно дезинтегрирано общество, което е на път да компрометира първата си възможност за излъчване на ясно политическо послание към европейската политика.

 

Парламентарната демокрация у нас продължава да бъде само фасада, зад която продължава да се изгражда примитивна азиатска олигархия. Затова привидната игра на политически пазар, на който търсенето и предлагането определят позициите на участниците, всъщност подменя дневния ред. Пазарната логика би могла да работи в политическия процес само ако съществува реална конкуренция при платежоспособно потребителско търсене. Както и в реалната икономика, у нас по-скоро има стихийна съпротива срещу конкуренцията, а обществените представи за стойността на политическото участие девалвират вота на избирателите. В тази ситуация, "продаването на политически продукт" се превръща в обикновен капан за наивници. В българските условия политическият маркетинг е заменен с регистрация на ефективността на политическата реклама. Затова и сондажите на общественото мнение неотклонно следват рейтинга на публичните фигури, предопределен от тяхното присъствие в медиите. Истинският политически маркетинг, ако приемем пазарната логика на политическия процес, би трябвало да е част от управлението. Определянето на целевите аудитории, към които би трябвало да бъдат насочени предизборните послания, наистина трябва да води до промени в управлението на една политическа партия. Нищо подобно не се случва.

 

Наистина ли има хора, които вярват, че избирателите на БСП приемат идеите на европейската левица за защита на всички етнически, религиозни, езикови и сексуални малцинства? Никой сред политическите технолози на левицата не се заблуждава, че традиционните избиратели на БСП никога не биха приели идеите, които съставляват политическия дневен ред на европейската левица. Както и "мускетарските" призиви или емигрантския смисъл на "Моя страна, моя България". Истинският политически цинизъм вляво се основава именно на тази подмяна, в която за пореден път българската ПЕС ще заложи на

 

 

политическия провинциализъм, в който можеш да говориш едно, а да правиш друго

 

 

Но избирателите на БСП знаят, че е по-важно техните хора да са във властта, независимо от това какво говорят и какво всъщност вършат.

 

Има ли някой, който все още да не е забелязал, че НДСВ и ДПС не се вписват в логиката на европейската либерална политика? Огромната част от избирателите им никога не са възприемали либералните идеи за развитие на България. Именно затова толкова непротиворечиво в публичното пространство се настани фалшивата идея за "центристкия" характер на либерализма. Никъде по света, а още по-малко в Европа, либерализмът не е бил безволен и конформистки политически "център". Всъщност у нас подкрепата за партиите - членки на семейството на европейските либерали, се основава на реалния им достъп до дефицитните ресурси на властта. Затова идеологията беше обявена за враг, и то именно от онези теоретици на реалния социализъм, които днес предпочитат да се определят като либерали или социалдемократи.

 

Знаят ли десните избиратели на какви основи се изгражда социалната политика на европейската десница? Съставът и политическите ориентации на онези, които без колебание ще подкрепят ГЕРБ като "естествено" продължение на СДС, са толкова противоречиви, че едва ли някой би се опитал да ги опише коректно. Дори онези, които подкрепят ДСБ, често се колебаят дали не са "прекалено десни", както ги убеждават помощник-режисьорите и сценичните работници на политическата сцена. В каква степен за десните избиратели е важно да останат част от европейското парламентарно мнозинство, след като са малцинство в собствената си страна?

 

Каква част от избирателите на "Атака" разбират, че техните представители ще се озоват в една разнородна и противоречива парламентарна фракция редом с румънските националисти, които претендират за т.нар. Южна Добруджа? Как се съвместяват в съзнанието им комплексарските патриотарски призиви и носталгията по Живковия национализъм? И кой всъщност се интересува от това, след като митичните социолози са предрекли успех на техните кандидати?

 

Никой дори и не си задава въпроса защо, след като човешкото поведение изглежда толкова лесно предвидимо, прогнозите за футболните мачове не предопределят поведението на футболистите на терена. След като политическият процес продължава да се възприема като

 

 

игра на друг терен с безплатни билети и много кибици

 

колко дълго може да продължи това? Докога механизмът на "сбъдващото се пророчество" ще продължи да работи?

 

Предизборната кампания, която започва днес, няма да даде отговор на тези въпроси. Най-вероятно отново част от избирателите ще предпочетат да определят своя избор в зависимост от това, което социолозите са им казали. Защото това продължава да бъде единствената им представа за общество.

 

Представянето на резултатите от сондажи на обществено мнение се оказва единственият механизъм за неговото формиране. Но зад паравана на площадния куклен театър, който се разиграва пред очите ни, клановите и корпоративните сблъсъци стават все по-яростни. Защото, ако засега политическият провинциализъм не се интересува от европейския дневен ред, то той започва да се интересува от България. Местните факири и огнегълтачи ще трябва да се съобразяват с все повече условности и правила, които ще ограничат приходите им и ще направят заниманията им все по-опасни. Това ще бъде истинският ефект от неизбежната европеизация на политическия дневен ред. Проблемът е в това, че собствените ни приоритети най-вероятно ще трябва отново да бъдат подчинени на други интереси, тъй като за пореден път сме пропуснали възможността да постигнем собствения си национален и политически интегритет.

 

Истински значимото обществено мнение може да възникне само като резултат от публичен дебат, в който различните гледни точки аргументират позициите си. Такъв по отношение на качеството на интеграцията в ЕС не се състоя. Затова и няма консолидирана обществена подкрепа за това каква България искаме да изградим в европейска перспектива.

 

Политическата дезинтеграция на обществото ще определи противоречивото послание, което ще отправи страната ни с първите си европейски избори. Никой няма да бъде в състояние да разбере каква европейска политика подкрепят избирателите. Просто защото за тях продължава да съществува само редактираната политическа картина на предизборните проучвания и монотонността на безсмисленото партийно надиграване. Нито свободата на медицинските сестри в Либия, нито отварянето на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" не са и не биха могли да бъдат част от българските национални интереси в европейския дневен ред. Като част от европейската политическа общност България трябва да артикулира собствените си интереси и да аргументира тяхната защита.

 

Един от инструментите за това е участието в изборите за Европейски парламент. Но след като у нас не съществува обществена подкрепа за определена перспектива на развитие, тя не може да се изрази в ясно политическо послание. Затова най-вероятно

 

 

кукленият театър ще продължи да се играе

 

макар и на неговия параван до българското знаме вече да стоят и звездите на ЕС.

 

Изолацията и политическият провинциализъм, комплексите за национална малоценност и професионалната роля на жертви, които устойчиво биват натрапвани на българското общество, ще определят изхода от първите европейски избори у нас. Дезинтегрираният вот ще даде още един шанс на политическото статукво. Но политическата промяна вече е в ход. Въпреки всекидневните усилия за пренасочване на общественото внимание и въпреки демонстративния отказ от политическа отговорност. Европейската политическа реалност все по-категорично извежда напред истинския български дневен ред. А той преминава през интегрирани реформи в съдебната система, сектора за сигурност и администрацията, за да изведе България от състоянието на хлабав племенен съюз, в който всичко зависи от баланса на интереси между вождовете и шаманите на няколко политически племена. Страната ни най-после трябва да се превърне в държава. Инструментариумът за манипулация, който компрометира прехода към демокрация, вече не може ефективно да се противопостави на европейската политическа реалност. Това може да бъде първият конкретен резултат от тези европейски избори.

 

Манипулацията на общественото мнение работи само в условия на изолация и политически провинциализъм. Поддържането на фалшивата реалност от "Шоуто на Труман" ще струва все по-скъпо на продуцентите и сценаристите. Колкото по-често сапуненият мехур на политическата пропаганда се сблъсква с реалността, толкова по-трудно ще стане удържането на олигархичната картина на света, в която само този, който си плаща, печели, и то за да може да плаща още повече. Едва тогава българският дневен ред ще консолидира политическото поведение на избирателите и ще ограничи обхвата на политическия популизъм.

 

„Европа за нас, Азис за теб !" е коментарът на „Стандарт"

Винаги съм смятал, че политически чалгата е сериозно ориентирана вляво, а културно социалистите непрестанно са принадлежали към жанра на леките ориенталски ритми. Сега, когато Ивана и Азис ще пеят за БСП (всъщност ПЕС), нещата си идват на мястото. Лекотата на популисткия жанр в посланията вече е двуостра - чалгата е червена и червеното е поп фолк. Тази сватба между червеното и поп фолка е доста по-истинска, логична и по на сметка, отколкото глупавата авантюра на Азис с Китаеца. Който има да каже нещо против този брак, нека го каже сега или да замълчи завинаги. И тук трябва да се обади Бойко Борисов, който си мислеше, че Ивана ще пее за мускули в неговата кампания. Чалга мадоната изневери на чара на кмета който направи първата си грешка преди евровота - не плати. А Бойко преди време й направи такъв ихтибар, изтупвайки се на сцената на едни чалга награди. Там чарът на мачото политик просто пасна с грима на мадоната на кича като ключ в ключалка. Днес се разбра първото за кампанията - Бойко е красив, но не плаща. Оттук опонентите на Генерала спокойно могат да извадят косвения извод: Бойко е красив, но не работи - както посланията му, така и самият той. А Генерала е подведен -

избори не се печелят с вота на жените

и младите, а с вота на пенсионерите и циганите. Така че ходът - младите на концерт на Червения Азис, е неслучаен и крайно сполучлив. Никой не си прави илюзии, че някой млад човек ще отиде на онези безплатни концерти на нашите квази-мега звезди, пък ще пусне после за Бойко. Каквото каже Азис в тая държава - това става. За Генерала остава благородно да подаде ръка на младите с помощта на прекрасните Иван и Андрей. Но на младите като че ли от щракане с пръсти няма да им остане време да хванат бюлетината.

Така новото предложение на тези избори остава пред сериозен рекламен проблем - то няма да има лице освен суровото лице на Генерала. Може пък това да е целта, дори може да е печеливша позиция - ще се разбере на 20 май. Но има риск кампанията на ГЕРБ да заприлича на кампания на малка дясна партия и това няма как да е полезно. В тази игра НДСВ пестеливо купува Дони, който е направил песента "Правим света различен" за царистите. Тези прекрасни нови музиканти така и не разбраха, че хората у нас не искат да им се направи света различен - защото ще изчезне масата със салата, на която се качват, за да танцуват кючек.

Трябва да признаем за червения щаб, че е доста притеснен, щом не оставя място за маневриране - да наеме всички, буквално всички касови гласове. ГЕРБ има известно преимущество като млада нова, некомпрометирана партия, но това явно я тласка към екстравагантни действия, а социалистите заложиха на Дама Купа и Дама Пика в нашето изкуство - Азис и Ивана. Край на маските - "нас червеното знаме роди ни", е рожденият химн на чалга звездите, а те отдавна вече са

и на всеки километър, на всеки литър алкохол. Те културно бяха предпоставени от общия социален и политически климат у нас. Преходът, направен от червените стратези, роди уж случайно като изтърсак русото културно послание - нещо, което е мъж, но иска да бъде жена.

Готино е, неясно е, безплатно е

това е популисткият образ на Европа. Освен това образът на тази кампания е извън лошото старо послание "ние пак сме тук". Нещо като "ние пак сме тук, но сме с перука и искаме да си сложим гърди, защото това ще ни промени". Феноменално, гениално завръщане на монопартийната държава и монокултурното звучене в условията на юридически плурализъм. А и лозунгът на червените "Европа за теб" е отново популистка гениалност. Всъщност това, което предлагат червените, е само едно - Европа за нас, Азис за теб.

И в тази безспорно красива пиарска ситуация има един идиот - това е кампанията на сините, която тръгва с волейболен мач. Е, ясно е за какво става дума - десните отново не са умни. А Петър Стоянов, преди да се изправи на митингите за евроизбори, трябва да каже нещо просто - да изясни случая "Либия". После ще гласуваме.

 

„Заради евровота: Преместиха лятото" е водещото заглавие на „Стандарт"

Родните политици пришпориха лятото заради изборите за евродепутати. Сезонът по морето се открива днес, с месец по-рано от обичайното.

Напънът е с един куршум да се ударят два заека. Така стартът на предизборната кампания съвпада с тежките купони за началото на сезона по морето. В курортите все още има само баби германки, но и те не смеят да се топнат в ледената вода.

Цял ден вчера в Златните търговци редяха на пожар стоки по дюкяни, а работници лъскаха алеите. Лично премиерът Сергей Станишев ще открие лято 2007. Вечерта той ще поведе БСП в битката за Европарламента. Церемонията с участието на целия червен елит ще бъде в Двореца на културата и спорта във Варна.

Германки и политици зъзнат на плажа

Днес ще бъде тържественото откриване на летния сезон, но плажовете няма да се напълнят скоро с туристи

"Какъв плаж в този студ!? Дори бабите от Германия, които са единствените туристи по морето, не смеят още да се топнат във водата."

Това говореха ден преди откриването на сезона група камериерки, нарамили плетени чадъри, за да ги забиват в пясъка. Мургави работници от фирмата за чистота "Адиан" размитаха като на акорд централната алея в курорта Златни пясъци. По нея ще минат пеша днес премиерът Сергей Станишев, шефката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова и други важни гости. Според сценария те трябва да се срещнат с браншовици в хотел "Кемпински гранд Ермитаж" и после да теглят един тегел до петзвездния хотел "Адмирал", където ще се състои церемонията по откриването на сезон 2007. В повечето кръчми, още неотремонтирани от единия край, застилаха вече покривки върху масите. Персоналът извади и менютата навън, макар че все още не ухае на готвени манджи. Търговци редяха на пожар стоки по дюкяни и магазини и мърмореха: "Ние ще отворим, но кой ще купува, като няма и пукнат турист. Комплексът започва да се пълни чак в средата на май", категорични са хората, врели и кипели от години в бранша. Всички в курорта коментират, че сезонът е издърпан с месец напред заради старта на предизборната кампания за Европарламента. "Искат да си направят реклама на наш гръб", категорични са търговци и кръчмари.

Майстори спряха тези дни работата по строежите, за да лъскат терените заради важните гости. "Гоним срокове, а от 1 май влиза забраната на варненския кмет за строителството. Ще удължат ли срока, за да не ни ударят със солени глоби?!", тюхкаше се дюлгерин, докато размахваше метлата.

Навсякъде в курорта кипеше трескава подготовка. Работници изливаха асфалт, други косяха трева и подстригваха храсти, а някъде вече изкърпваха и пълнеха басейни. Само да не завали дъжд и да провали сценария, молеха се домакините от хотел "Адмирал". От метеорологичната служба към НИМХ при БАН успокоиха, че не се задават валежи в сюблимния ден. Но температурите остават все така ниски за сезона - 12-13 градуса на въздуха по пладне и 11 градуса на морската вода.

За една нощ пред хотела трябваше да бъде вдигната сцената за официалната церемония. Тя ще започне с духовата музика на ВМС. Момичетата на Нешка Робева ще тропнат след приветствените слова и пожелания за успешен сезон на премиера Сергей Станишев. След това е предвиден лек обеден коктейл. Гостите ще опитат екзотични хапки с морски деликатеси и тънки мезета, приготвени в изискан стил от главния готвач Павлина Петрова и нейния екип. Има шампанско, бели и червени вина за поне 100 гости. За подслаждането им са осигурени и петифури. В хотела по същото време тръгва и конференцията на МОН "Бог е любов" с благословията и участието на владиката дядо Кирил.

Руснаци и румънци пълнят курорта през май

След великденския наплив на румънци в Златни пясъци очакват първите си летовници за т. нар. Майски празници. Всичко е резервирано от руснаци и туристи от северната ни съседка. След това започват международни конференции на доктори от цял свят и фармацевти. А на 5 и 6 май ще отседне световната рок звезда Глен Хюз със съпругата си. Той за четвърти път, идвайки в България, избира "Адмирал" и един и същ апартамент с прекрасен изглед към морето, каза комплексната управителка Елена Ханчева. Важният гост не бил претенциозен, но пък и всички услуги, които му се предлагат, са екстри. Миналата година бил навръх рождения си ден и домакините са го изненадали с прекрасна торта. Те винаги зареждат апартамента му с хубаво шампанско и пресни плодове. Глен Хюз е резервирал 9 стаи за състава, с който ще прави голям концерт на Гергьовден в Каварна и ще открие рок сезона там.

„Депутатите не дадоха плажовете на частници", съобщава „Новинар"

Морските плажове остават държавна собственост. Това решиха вчера депутатите, след като приеха на второ четене текстове от законопроекта за устройството на Черноморското крайбрежие. С това решение беше отхвърлено предложението общините да са собственици на плажната ивица и да я отдават на концесия. В момента кметствата имат право да дават под наем плажовете, но те не са тяхна собственост. Още през миналата есен имаше спорове между коалиционните партньори около собствеността на плажовете. От НДСВ тогава предложиха част от ивицата да бъде прехвърлена на местните власти, но БСП заяви, че това противоречи на конституцията. ДПС застана зад жълтите депутати, защото след като собствеността се уреждала със закон, не влизало в разрез с конституцията.

Депутатите решиха плажовете да са публична държавна собственост, която не може да бъде частна. Общините ще се грижат за брегоукрепителните и защитни системи и за съоръженията за предпазване от вредното въздействие на водите. Но няма да имат право да ги трансформират в частна общинска собственост.

Народните представители гласуваха още плажовете заедно с прилежащата им акватория да се дават на концесия за срок от 10 години. Концесионерът трябва да осигури свободен, безплатен достъп на морския плаж и да поставя табели с условията на концесията. Когато нямало предоставена концесия, плажовете щели да се управляват и поддържат от собствениците им.

Депутатите отхвърлиха предложението на Любен Дилов от ОДС и Тодор Батилов от "Атака" съоръженията по плажовете да се правят за срок от 3 до 8 месеца, след което да се демонтират, както и да не се правят от цимент и бетон. Според Дилов има целогодишни курорти, в които заведенията са направени изцяло от естествени материали. Всяка година между 15 май и 1 октомври ще бъде забранено строителството в курортите. Междувременно председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова съобщи, че до 30 май ще бъде създадена работна група, която ще създава нов закон за туризма.

"Без нови кръчми и дискотеки по плажа", иформира „Труд"

Парламентът забрани строителството на нови ресторанти и дискотеки по плажовете. Това стана с приети на второ четене текстове от новия Закон за устройството на Българското черноморско крайбрежие. Заварените положения ще останат в действие.

На плажната ивица ще се разполагат само преместваеми обекти за бързо хранене (бел. авт. - без обособени кухненски блокове), спасителни и медицински пунктове и спортно-развлекателни съоръжения. Ограничението ще важи не само за големите курорти. Според закона морски плаж е обособена част от крайбрежната ивица, покрита с пясък, чакъл, седиментни и скални образувания.

„Светещи жилетки във всяка кола" е водещото заглавие на „Труд"

Във всяка кола трябва да има светлоотразителна жилетка. Тази промяна в Закона за движение по пътищата бе одобрена вчера от депутатите от парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации вчера. Сега жилетките струват 3-5 лева и много шофьори вече са си ги купили. В автомобила трябва да има и авариен триъгълник, аптечка и пожарогасител.

Резервната гума и вторият комплект лампи за фаровете, за които от КАТ също настояваха да бъдат включени в екипировката на колите, обаче няма да са задължителни. Депутатите се уплашиха, че още едни ксенонови фарове струват 2200 лв.

 

„България иска да се включи в газопровода до Италия", информира „Дневник"

България заяви интереса си да участва в газопровода от Турция през Гърция до Италия, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след среща с гръцкия министър на развитието Димитрис Сюфас. Овчаров обясни, че трасето може да бъде продължено до България и до месец ще са ясни вариантите.

 

От България гръцкият министър ще замине за Турция, където ще бъде открита връзката между двете газови системи. Идеята е газопроводът да се захранва с каспийски или руски газ. Според източници на "Дневник" Гърция и Турция заявяват готовност да подкрепят България в искането й да участва в газопровода.

 

Гръцката страна проучва възможността за изграждането на терминал за втечнен газ в Александруполис. В началото на май ще започнат преговорите с участниците в Международната проектна компания (МПК), съобщи министър Асен Гагаузов сред среща със Сюфас.

 

Овчаров се ангажира да съдейства за среща между шефа на гръцката компания РРС, която е избрана за купувач на ТЕЦ "Бобов дол", с екоминистъра Джевдет Чакъров, на която да бъде обсъдена промянята в комплексното екоразрешително. Това е основният проблем за финализиране на сделката.

 

„Кадафи не прие пратеника на Буш", информира „Дневник"

Първият заместник-държавен секретар на САЩ Джон Негропонте отпътува от Либия късно в сряда, без да се срещне с либийския лидер Муамар Кадафи, предадоха световните агенции. Негропонте бе най-високопоставеният представител на американските власти, посетил Либия през последните 50 години. Той се срещна само с външния министър Абдел Рахман Шалкам и дипломати. По време на посещението си, което целеше подобряване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Триполи, Негропонте е поставил и въпроса за освобождаването на петте български медицински сестри, осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване над 400 деца с вируса на СПИН. Зам. държавният секретар на САЩ трябваше да предаде на Кадафи писмо от американския президент Джордж Буш. В него той приветства идеята за пълно възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни, но при условие че джамахирията освободи българските сестри и палестинския лекар.

Етикети: Муамар Кадафи, медици, политика, Либия, САЩ

 

"КС пак се раздели и остави в сила данъчни промени", съобщава „Дневник"

Конституционният съд (КС) в четвъртък не можа да вземе решение и остави в сила текстове от Закона за държавния бюджет. Съдиите се разделиха, като гласовете бяха шест на пет, а е необходимо мнозинство от седем. Близо месец институцията работи без един член, след като на 24 март почина проф. Мария Павлова.

 

По закон парламентът има срок от един месец, за да й избере наследник в Конституционния съд, но досега дори не са обсъждани кандидатури. Това е вторият случай, при който КС не може да вземе решение по тази причина. Първият казус беше с привилегии на топлофикациите, които останаха в сила.

 

Делото срещу Закона за бюджета беше образувано по жалба на депутати от опозицията. Атакуваните текстове са промени в законите за ДДС, за акцизите и данъчните складове. С тях с още една година се отлага намаляването на ставките върху газьола и керосина, използван за селскостопански цели. Оспорваните промените в Закона за ДДС пък предвиждат ДДС сметките да се закриват по искане на титулярите или служебно от банките до края на януари. В случай че в тях има пари, титулярят може да посочи сметка, по която те да се преведат.

 

„7 репортерки в сарая на Доган" е водещото заглавие на "Новинар"

Седем млади репортерки от национални медии прекараха сряда вечерта в сарая на Ахмед Доган. Крепостта бе отворена от ДПС-комсомолците, които поканиха ресорните репортери от гилдията. Домакинът Доган не се смути от неочакваните гости и неглиже, по анцуг, стоя диван чапраз пред журналистите, даже ги разведе из просторните одаи.

Репортерките бяха гостени с деликатни ордьоври, крехко патешко месо и хрупкава сочна баклава. В разгара на вечерята Ахмед Доган отново се появи в трапезарията и видимо доволен от гледката, почерпи дамите с изискани дежистиви и с любимото си уиски Chivas Regal. Той винаги го пиел в пропорция 1:1:1 с Red bull, вода и много лед. "Пийте уискито така и няма да се напиете", посъветва свойски репортерките Доган. "Знам го, защото на мен ми се налага да пия често", допълни лидерът на ДПС.

Доган обяви по време на вечерята, че още наесен ще започне да води курс по теория и практика на политиката в Софийския университет и УНСС. Лекциите щели да са безплатни. Той обаче държал да води и упражнения на студентите, за да се влее пълноценно в преподавателския механизъм. Доган обеща до края на годината да излезе и дългоочакваната му книга "Антология на политиката". Тя нямало да бъде нито биографична, нито философска, а ще представя вижданията на автора за политиката под формата на леко и остроумно четиво.

Въпреки нежеланието си да говори за изборите, Доган лаконично загатна: Предишният път бюлетината ни беше № 17. 17 x 2 е равно на 34 (колкото са депутатите на ДПС). Сега е номер 14. 14 : 2 е равно на 7.

Някъде към полунощ към компанията неочаквано се присъедини и вицепремиерът Емел Етем.

 

„Продажбата на "Булгартабак" се отлага", съобщава „Дума"

Раздържавяването на "Булгартабак" най-вероятно ще стане догодина. Пазарната конюнктура не е особено благоприятна за дружеството през последните месеци и ефектът от отлагането на раздържавяването едва ли ще е положителен, заяви след вчерашното заседание на кабинета министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, на което е било отложено решението за изваждането на тютюневата компания от списъка с държавните предприятия, важни за националната сигурност и забранени за приватизация.

Отлагането е за следващата седмица, надявам се заради процедурни и информационни проблеми, а не заради промяна на политическата позиция, заяви Овчаров и допълни, че ако това е така, то носи след себе си съответната политическа отговорност. Изваждането на "Булгартабак холдинг" от забранителния списък целеше завършване на приватизационната процедура в компанията.

В момента тютюневата компания е обявила конкурси за продажбата на дяловете си в преработвателните дружества в Смолян и Кърджали, а за участието в "Гоце Делчев-БТ" ще се проведе аукцион на фондовата борса в средата на май.

За продажбата на цигарените фабрики в София, Благоевград, Стара Загора и Пловдив консултантът на "Булгартабак" трябваше да изготви варианти. Още в началото на годината Овчаров коментира като възможни стъпки отмяната на стратегията за приватизация, която датира още от предишното правителство, и изваждането на холдинга от забранителния списък. Тогава той прогнозира, че БТ ще бъде продадена до средата на 2007 г.

Овчаров допълни, че работната група, която преразглежда състоянието на предприятията от забранителния списък, ще приключи работата си до края на май. Това означава, че през юни ще готвим промените в Закона за приватизация и преди есенната сесия те няма как да влязат за одобрение, коментира още той.