„Франция: Европа да награди сестрите", пише на челна страница вестник „Стандарт"

Най-голямото европейско отличие за човешки права - наградата "Сахаров", да бъде присъдено на сестрите ни в Либия. Това предложи Световната коалиция "Не сте сами" на първото си работно заседание в Париж вчера. Срещата бе организирана от "Стандарт", Би Ти Ви, Дарик радио и международната организация "Заедно срещу смъртното наказание" с председател Мишел Тоб. Още на 19 декември 2006 г. трите медии започнаха мисията за спасяване на Валя, Валентина, Нася, Кристияна, Снежана и палестинския лекар Ашраф. Преди месец Тоб бе в България. Организацията му съвместно с мисията "Не сте сами" се зае с ангажирането на Европа и нейните институции в защита на българките.
Предложението за наградата "Сахаров" даде Мишел Идел. Тя и Антоанет Фук представяха на срещата Алианса на жените за демокрация.
Един от най-влиятелните френски сенатори Робер Бадантер, над 10 неправителствени организации от Европа и български евродепутати изразиха съпричастността си със съдбата на сестрите ни. Представителите на "Заедно срещу смъртното наказание" "Амнести Интернешънъл", Адвокати без граници, Асоциацията "Солидарност Франция - България", Парижката и Лионската адвокатска колегия, Националната федерация на белгийските медицински сестри, която представлява 13 млн. медицински сестри в целия свят, колектив СИБЕЛ, Лигата за правата на човека и др. потвърдиха участието си в световната коалиция "Не сте сами". Те одобриха предложения от г-н Тоб план за действие, който има три основни точки до май. Първата от тях е петиция в защита на сестрите, която ще бъде подписана от всички международни организации, имащи отношение към делото в Либия. Символ на международната коалиция ще е трикольорната лентичка "Не сте сами". Третата точка от плана е мащабна пресконференция в Брюксел или Страсбург в края на април. На нея ще присъстват адвокати на сестрите и светила в науката, които ще представят доказателствата за невинността на българките.
Организациите от парижката среща на "Не сте сами" потвърдиха участието ни международната пресконференция. Техните представители ще носят лентите "Не сте сами". В подготовката на плана за действие на парижката среща и в набелязването на акциите за защита на сестрите участваше и синът на д-р Здравко Георгиев - Мариян.
Своето участие в световната коалиция "Не сте сами" задочно потвърдиха омбудсманът Гиньо Ганев, народната представителка Мария Капон и адвокатът на сестрите ни Георги Гатев, които поради ангажименти не успяха да участват в парижката среща. Пълната подкрепа на парламента от името на Георги Пирински изрази евродепутатът от БСП Евгени Кирилов. В срещата участваше и посланик Ирина Бокова.
Благодаря ви, че приехте каузата на пет невинни българки за своя, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Във ваше лице мисията "Не сте сами" намери своите посланици по света, допълни тя.
Помощ в популяризирането на научните доказателства за невинността на сестрите обеща голямото перо на авторитетното британско сп. Nature Деклан Бътлър. Той е човекът, ангажирал над 100 нобелови лауреати с каузата на сестрите. На 2 април едно от най-авторитетните женски списания в света - "Ел", излиза с 5 специални страници за сестрите и техните роднини.

„Нови глоби за лекарства", пише на челна страница вестник „Монитор"

С глоба от 25 000 до 50 000 лева ще се наказват тези, които произвеждат, внасят, продават, съхраняват или предоставят за употреба в страната лекарствени продукти, които не са разрешени за употреба. Това записаха вчера депутатите, като приеха окончателно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
С новите промени се предвижда и санкция от 5 000 до 10 000 лева за хора, които извършват търговия на дребно с лекарствени продукти, без да имат разрешение за това или работят в нарушение на издаденото им такова.
Същата санкция ще се налага и на тези, които извършват търговия на дребно в аптека или дрогерия след прекратяване на действието на разрешението. Медицински специалисти, които произвеждат, продават или предоставят неразрешени за употреба лекарствени продукти, ще се лишават от право да упражняват професията за срок от 6 месеца до 2 години.
Глоби от 10 000 до 20 000 лв. ще се налага на тези, които рекламират неразрешени за употреба лекарствени продукти, и им приписват или насочват към свойства, свързани с профилактика, диагностика или лечение на болести. Предвижда се Позитивният лекарствен списък за 2008 г. да се изработи по реда на този закон, но да влезе в сила една година след влизането в сила на новоприетия закон.


Вносител на закона е депутатът от НДСВ и член на здравната комисия в парламента д-р Борислав Великов.
Това е изцяло нов закон и той е в съответствие с пълната хармонизация на българското с европейското законодателство, коментира пред "Монитор" жълтият депутат. Според него страната е била на прага на санкциониране от ЕС заради забавянето на този закон. Това трябвало да се случи до края на 2006 година.
"С приемането на пределни цени на някои лекарства, те стават най-евтините в целия Европейски съюз.", добави Великов.

„Преподавам ислям в час по световни религии", съобщава вестник „Новинар"

Ислямът е единственото вероизповедание, което се изучава самостоятелно в училище и има собствени учебници. Това стана ясно на кръгла маса, посветена на обучението по религия. В същото време до януари 2007 г. у нас са регистрирани общо 81 вероизповедания. Децата, които учат ислям в час по свободноизбираемия предмет "Религии", изучават единствено мохамеданското вероизповедание. Името на помагалото, което общо 3700 мюсюлманчета използват, е "Религия-ислям". Това съобщи Стефан Пенов от Института по философски изследвания на БАН. Първото изречение в помагалото е "Аз съм едно малко мюсюлманче". Мохамеданските деца започват да изучават предмета от 2-ри клас.
Според Закона за народната просвета българското образование е светско и не се допуска налагане на определено вероизповедание в училище. Всички деца освен мюсюлманите изучават предмета религии като избираем от 1. до 12. клас. Той се преподава обективно и запознава учениците с основните положения във всички религии, като има превес на православието. В ислямските учебници обаче за останалите вероизповедания се споменава, колкото и в Корана, смята Пенов.
Учебниците по религии са утвърдени от образователния министър Веселин Методиев по времето на мандата на кабинета "Костов". Само ислямът е с отделни помагала. В момента религии преподават 207 учители, от които 14 по ислям. Часове по религии има в 290 училища от общо 3000.
Участниците в дискусията разграничиха двете възможни имена на предмета в училище - религия и вероучение. Според тях той трябва да продължи да се нарича "религии". Така ще се изучават световните вероизповедания от философска и историческа гледна точка. Преподавателите по предмета трябва да са богослови, а не свещеници, за да няма субективизъм. В Богословския факултет към Софийския университет обаче няма специалност религиознание, която да подготвя кадри. С проблемите, свързани с преподаването на религиите в училище, се занимава наскоро създадена комисия, ръководена от проф. Георги Бакалов.
Преди месец Светият синод и група общественици поискаха в училище да се завърне като задължителен предмет вероучението, който да се занимава само с постулатите и историята на православието.

„Един труп след три безумни катастрофи", информира вестник „Монитор"

Жена загина, а други двама бяха ранени след зверска катастрофа, станала на пътя Русе-София, само 12 километра от град Бяла. Лек автомобил "Мерцедес", идващ от Русе, тръгнал да изпреварва турски ТИР по стръмния път към Бяла. При маневрата обаче колата изгубила сцепление с мокрия асфалт и се ударила със задната си част в камиона. От сблъсъка мерцедесът се разцепил на две и пътуващата в него жена излетя в крайпътното дере, а камионът се усукал и препречил пътя. Секунди по-късно върху тежкотоварния автомобил връхлетял български ТИР, пътуващ в насрещното платно.
Ранени в мелето са двама мъже от мерцедеса, които са откарани незабавно в болниците в Бяла и Русе. Шофьорите на двата камиона са се разминали само с леки охлузвания.
"Пътят е изключително опасен, осеян с много остри завои. Тук непрекъснато стават катастрофи, а все още няма пътна маркировка", коментира пред "Монитор" 23-годишната Наталия Иванова от Русе.
При друг инцидент в Кърджали 39-годишен мъж натресе с колата си паркиран "Фолксваген".
Шофьорът веднага напуснал местопроизшествието, но собственикът на ударената кола подал сигнал и на мястото пристигнали двама полицаи, които издирили извършителя на катастрофата.к
Водачът категорично отказал да му бъде направена проба за алкохол и раздразнен от проверката, започнал да ругае служителите, като ударил внезапно единия полицай по главата, а другия ритнал в корема.
Мъжът е задържан за 24 часа в РПУ-Кърджали, като срещу него са повдигнати обвинения за хулиганство, съпротива срещу орган на властта и нанесени телесни повреди на служители от полицията.
На изхода на село Лозен в посока София пък два военни камиона удариха лек автомобил "Ауди". От сблъсъка колата бе смачкана и изхвърлена в крайпътната канавка.
Шофьорът на аудито предвождал двата камиона, които превозвали негово имущество. След като лекият автомобил набил спирачки, един от камионите не успял да спре и се забил в колата. Шофьорът на автомобила е настанен в болница със счупена ръка.

„Кадафи ни прати кален дъжд", отбелязва вестник „Труд"

Кален дъжд, причинен от силна пясъчна буря в Либия, се изля вчера на много места в страната. Валежите бяха най-обилни в София, Враца, Мездра и Бяла Слатина.
Червеникаво-кафяви вади се стичаха по колите на улиците. Вятър донесе и гъста прах, която ги доомърля. От столичните квартали "Младост" и "Обеля" се оплакаха, че пранетата по балконите са посивели, а косите на децата са се втвърдили от неизвестна мръсотия.
Пясъчната буря, която се разрази в Либия, е причината за цветния дъжд и прахта, съобщи вчера ст.н.с. Латин Латинов, синоптик в БАН. Според него причината за явлението, което в България се наблюдава само веднъж на 8-10 години, са циклони и вихри.

„Отзоваха наш войник от Ирак заради кражба", информира "Новинар"

Български рейнджър от охранителната ни рота в Ирак бе отзован, казаха вчера от Министерството на отбраната. Той е отзован заради нарушаване на реда, като най-вероятно става дума за кражба, съобщи Дарик радио. От мисията ни в Ашраф в България се завръща още един рейнджър, но той се прибира в страната по семейни причини.

"София прокарва трамвай в Скопие", отбелязва "Труд"

София е кандидат да положи първите трамвайни релси в македонската столица Скопие. Нашата общинска фирма "Столичен електротранспорт" участва в конкурса на македонското кметство за предпроектно проучване на първата отсечка от линията, която ще свързва северната и южната част на Скопие.

"В четвъртък са отворени офертите в Македония и нашата е била най-добрата. Ще правим трасе за 100 млн. евро, за което ще се търси финансиране от ЕС", похвали се вчера столичният кмет Бойко Борисов.

"Спешно търсят 40 000 инженери", информира вестник "Стандарт"

Между 30 и 40 хил. са недостигащите инженери по различни специалности у нас. За това алармира министърът на икономиката Румен Овчаров вчера при откриването на Център на предприемачество във Висшия лесотехнически институт в София. Той предупреди, че без достатъчно специалисти няма да можем да усвоим напълно парите, които постъпват по някои еврофондове. Министерството подкрепя всяка идея и инициатива, която създава стимули за обучение и развитие на инженерни специалисти у нас, подчерта министърът.
Писали сме до Румен Овчаров за този проблем, коментира ректорът на Техническия университет в София доц. Камен Веселинов. Той обясни, че все повече фирми грабват бъдещите инженери още от студентската скамейка, за да си осигурят служители. Най-търсени са специалистите по компютри и комуникации. Истински разцвет откъм търсене в последните години преживяват и специалности като машинно и електроинженерство. Произвеждаме обаче едва по няколко десетки такива специалисти на година, което е крайно недостатъчно, призна Веселинов. Учебният план на ВУЗ-а обаче засега не предвиждал увеличение на приема. Няма да създаваме и нови инженерни специалности, обясни шефът на ТУ. Във висшето училище щели да преподават по-тесни специализации, като например софтуерно инженерство, под формата на магистратури. Изчакваме и да бъде приет новият закон за висшето образование, за да видим дали ще можем да увеличим броя на приетите от догодина. Голямо повишение на бройката обаче едва ли ще има, каза още Веселинов.

"Вкарват в регистър българи, които не искат да са донори", информира "Труд"

Регистър на българите, които не са съгласни да дарят органите си след смъртта си, ще изготви Изпълнителната агенция по трансплантации. Това съобщи вчера д-р Димитър Брънков, началник на дирекция в агенцията.
Новата листа ще бъде съставена според изискванията на написана преди дни наредба на здравното министерство. Очаква се тя да влезе в сила в първите дни на април.
Преди Законът за трансплантациите да бъде променен през миналата година, в регистър се отбелязваха българите, които са съгласни да станат донори след смъртта си. Но промяната в закона изисква и създаването на нова листа.

"Двойно повече деца бягат от час", информира вестник "Монитор"

Отсъствията на деца от училище са се увеличили почти двойно за последната година и от 1888 през 2005г. са докарали цифрата до 2376 през 2006г. Това съобщиха от Националния статистически институт. В същото време обаче оттам отчетоха, че броят на децата, регистрирани за различни престъпления, е намалял за същия период. С над 20% е спаднал броя на малолетните, регистрирани за проституция и хомосексуализъм. Според анализатори това се дължи на засиленото обществено внимание към сексуалната злоупотреба с деца - проблем, особено нашумял след образуването на дело срещу депутата Владимир Кузов.
Спад с над 18% на броя деца, които се напиват, отчита още НСИ. В същото време картината пред столичните дискотеки говори за обратното. Намалява и броят на малките наркомани според цифрите, въпреки че в София продажбата на дрога се върти на около 10 места само в центъра.
Кражбите извършени от деца през 2006 г. са с 421 по - малко, намаление се наблюдава и при извършителите на взломни кражби, с 12.3%. Малките джебчии пък, които са предимно циганчета, са спаднали наполовина - с 42.6% по-малко спрямо 2005 година.

"Издирваният общинар от ДПС се обади от Турция", пише "Новинар"

Издирваният от МВР общински съветник на ДПС в Силистра Сунай Ремзи се обади по телефона на БНТ от Турция. Той е основният заподозрян за убийството на 25-годишния Марин Маринов, който беше открит във вторник с огнестрелна рана и няколко прободни рани в гърдите в офис на кафе-бар "БГ клуб" в Силистра. Сунай Ремзи стопанисва заведението. Според експертизите Маринов е бил застрелян с ловна пушка. Една от работните версии за престъплението е свързана с разчистване на дългове, съобщи във вторник говорителят на прокуратурата в Силистра Теодор Желев.
"Аз не съм убиецът на 25-годишния Марин Маринов", заяви пред БНТ Ремзи. Той уточни, че в момента е в Турция и допълни, че е бил свидетел на убийството на Маринов. Общинският съветник отрича да има неуредени финансови отношения с жертвата. Според Ремзи убийците на Маринов са хора на турски бизнесмен с ресторант в София, който имал уговорки за съвместна дейност с убития. Общинарят уточни, че името на турския бизнесмен е Сунай Ак Куюн, а човекът, който е застрелял Марин Маринов, е Али Екбер. Човекът на ДПС разказа, че в деня на убийството Маринов споделил пред него, че е притеснен, защото има среща с хора на Сунай Ак Куюн. След това телефонът на жертвата звъннал и той казал, че се намира в заведението на Ремзи. Малко след разговора влезли двама души - българин и турчин. Те разговаряли с жертвата за бизнес ангажименти. Общинарят уточни, че българинът намушкал с нож Маринов, а Али Екбер го прострелял. Нападателите заплашили Сунай Ремзи, откраднали сума пари и си тръгнали.
В четвъртък областното ръководство на ДПС в Силистра излезе с декларация, в която заяви, че няма да коментира случая до неговото изясняване. Хората на Ахмед Доган в града определиха убийството като "криминално деяние от личен характер, а не политически казус".
Сунай Ремзи е бил кандидат за народен представител от партията на Ахмед Доган на парламентарните избори през 2005 г.

"СДС прожектира филм за държавна сигурност", информира вестник "Новинар"

СДС инициира на 2 април дискусия за истината за досиетата, на която да прожектира филм за Държавна сигурност. Партията вече се отказа от участие в комисията по досиетата, защото кандидатът й - анархистът Георги Константинов, не получи достъп до класифицирана информация. По време на форума ще се прожектира документалният филм на режисьора Росен Елезов "Черната тетрадка". Филмът проследява съдбите на българи, чиито имена са попаднали в спасена по чудо от унищожение тетрадка на старши лейтенант от Шесто управление на ДС. В дискусията ще участва лидерът на СДС Петър Стоянов, съпредседателят на Съюза на репресираните Георги Саръиванов и Георги Константинов.

"Книжата за евровота ще струват 22 716 лв.", отбелязва "Труд"

Книжата за предстоящите избори за евродепутати ще струват 22 716 лв. За това се договориха вчера печатницата на БНБ и министерството на администрацията.

Сумата е със 7897 лв. по-малка от парите, платени за президентските избори миналата есен, въпреки че видовете книжа за евровота са 16 - с 5 повече от президентските, похвалиха се от министерството.

Цената за печат на бюлетините и брошурите с указания за районните комисии ще се договори през април, защото ЦИК още не е определила вида им. На 5 април ще има търг за доставка на пликове за бюлетините.

"Сенатът гласува изтегляне от Ирак до 31 март догодина", информира "Монитор"

Сенатът на САЩ прие законопроект за финансиране на американските части в Ирак и Афганистан, като постави условие САЩ да се изтеглят от там до една година, съобщи Ройтерс. С 51 гласа "за" и 47 "против" Сенатът одобри законопроекта, на който президентът Буш се готви да наложи вето. Според текста изтеглянето на US-частите от Ирак трябва да започне до четири месеца и да приключи до 31 март 2008 г.
За финансиране на американските военни в Ирак и Афганистан бяха одобрени общо 121,7 млрд. долара. По-рано тази седмица Камарата на представителите одобри проекторешение, с което US-частите трябва да се изтеглят от Ирак най-късно до 1 септември 2008 г. Двете камари започват консултации за уеднаквяване на двата текста, преди окончателният вариант да бъде представен на президента Буш към средата на април.
Ако Буш наложи вето, което според наблюдатели е неизбежно, проектозаконът ще трябва да бъде одобрен от две трети от членовете на Камарата на представителите и на Сената. Това на практика лишава демократите от възможността да отхвърлят президентското вето. Според политическите коментатори обаче, приемането на подобни закони е необходимо, за да покаже неадекватността на президента Буш и неговата Републиканска партия, които вървят против волята на мнозинството американци за изтегляне от Ирак.
На срещата на върха в Риад лидерите на арабските държави също остро разкритикуваха военното присъствие на САЩ в Ирак. Сред критиците бе и иракският президент Джалал Талабани, както и главният съюзник на САЩ в Близкия изток - кралят на Саудитска Арабия Абдула ибн Абдел Азиз.
Талабани заяви, че операцията по освобождаването на Ирак се е превърнала в окупация с най-сериозни последици за страната и целия регион и е в пълно противоречие с плановете на международните сили и иракските партии от 2003 г. Кралят на Саудитска Арабия в сряда нарече американското присъствие в Ирак "нелегитимно" и предупреди, че религиозният конфликт заплашва да прерасне в гражданска война. Саудитският монарх отхвърли и поканата на Буш да посети Вашингтон на 17 април.