Гонят сина на Боби от Левски, пише „Стандарт"

 

Вратарят Николай Михайлов може да изхвърчи от Левски след поредната си изцепка. На треньора Станимир Стоилов му писна от изпълненията на плейбоя и е готов да се раздели с него. Това стана ясно часове преди днешния двубой с Марек. Срещата е от 18,00 ч на националния стадион "Васил Левски".

Утре Мъри ще говори на четири очи със сина на Боби Михайлов и със самия шеф на БФС. Той вече се застрахова, като привлече нов вратар на мястото на Ники - юношата Георги Георгиев.

"Уморих се. Николай понесе толкова удари и шамари. Трябваше да се е поучил от тях. Но явно не е. Освен това е в първия отбор от 15-годишен. Имам толкова много работа, че не мога да се занимавам с него. В отбора има още 23-ма футболисти. С останалите негови връстници нямам проблеми. Няма смисъл от обяснения, омръзна ми да слушам едно и също. Той живее в свой собствен свят. Ако остане в отбора, ще бъде глобен жестоко. За мен обаче най-голямото наказание е повече да не си играч на Левски", отсече Стоилов.

Вратарят отказа да коментира дали ще остане в Левски или не. Той или изключваше мобилния си телефон, или прекъсваше разговора.

В момента "сините" имат и друг проблем. Нападателят Валери Домовчийски още лекува травма и е под въпрос за вечното дерби на 7 април. Той отпадна от групата за мача с Марек, както и Милан Коприваров, който получи травма в коляното. Шампионите ще треперят до вторник, когато Домо ще мине преглед във ВМИ и след него ще стане ясно дали ще играе срещу ЦСКА.

 

Нови глоби за лекарства, предупреждава „Монитор"

С глоба от 25 000 до 50 000 лева ще се наказват тези, които произвеждат, внасят, продават, съхраняват или предоставят за употреба в страната лекарствени продукти, които не са разрешени за употреба. Това записаха вчера депутатите, като приеха окончателно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

С новите промени се предвижда и санкция от 5 000 до 10 000 лева за хора, които извършват търговия на дребно с лекарствени продукти, без да имат разрешение за това или работят в нарушение на издаденото им такова.

Същата санкция ще се налага и на тези, които извършват търговия на дребно в аптека или дрогерия след прекратяване на действието на разрешението. Медицински специалисти, които произвеждат, продават или предоставят неразрешени за употреба лекарствени продукти, ще се лишават от право да упражняват професията за срок от 6 месеца до 2 години.

Глоби от 10 000 до 20 000 лв. ще се налага на тези, които рекламират неразрешени за употреба лекарствени продукти, и им приписват или насочват към свойства, свързани с профилактика, диагностика или лечение на болести. Предвижда се Позитивният лекарствен списък за 2008 г. да се изработи по реда на този закон, но да влезе в сила една година след влизането в сила на новоприетия закон.

Това е изцяло нов закон и той е в съответствие с пълната хармонизация на българското с европейското законодателство, коментира пред "Монитор" жълтият депутат. Според него страната е била на прага на санкциониране от ЕС заради забавянето на този закон. Това трябвало да се случи до края на 2006 година.

"С приемането на пределни цени на някои лекарства, те стават най-евтините в целия Европейски съюз.", добави Великов.

 

 

Царят и Христос в списък на възкръснали, пише „24 часа"

Симеон Сакскобургготски е направил едно от най-успешните възкресения в историята на човечеството.

Това обяви в предвеликденска класация германското издание "Зюддойче цайтунг". То подреди 32-те най-впечатляващи възкресения на известни личности. Симеон е на 26-о място заради връщането на висок пост след десетилетия изгнание. Водач е руският писател Фьодор Достоевски - осъден на смърт, но пратен в Сибир и създал шедьоври. Исус Христос е на второ място. В класацията са още Одисей, Наполеон, Марлон Брандо, Марлене Дитрих, Дрю Баримор.

 

София ще строи завод за боклука в Брюксел, отбелязва „Труд"

София ще строи завод за преработка на сметта край Брюксел. За това са се договорили на среща през седмицата кметовете на нашата столица Бойко Борисов и на белгийската столица Фреди Тилеманс.

"След като столичани с барикади и комитети и от незнание не позволиха да строим край София, а държавата не направи нищо, за да помогне, сега ще има завод в Брюксел. Жителите и управниците там се оказаха по-находчиви и се съгласиха да вземат боклука", обясни Борисов. Двете общини щели да държат по 50% от предприятието. Брюксел щял да предостави терен от около 100 дка край града за завода. София пък щяла да осигури пари за строежа. Средства щели да се търсят от фондове на ЕС. Фирмата изпълнител щяла да се избере с международен конкурс

 

 

Бирници посегнаха на агнетата, отбелязва „Стандарт"

В навечерието на Великден бирници започнаха да описват и агнетата. Длъжници на ВиК в Добрич са в паника, че ще останат без мръвка на празника. Наред с телевизори и коли в списъците на съдия-изпълнителите има дори крави и магарета. "Още не сме започнали да събираме животни, защото не искаме да правим зоопарк. Мярката обаче има ефект - повечето длъжници си плащат сметките веднага щом разберат, че сме готови да посегнем на най-свидното им", заяви шефът на ВиК в Добрич Величко Василев. Дружеството има да прибира 6,5 млн. лева борчове. Сред длъжниците има богаташи, които рискуват да се простят с мерцедесите си заради сметки от 1000 лв. В Сливен пък бирниците прибират цели трактори.

В същото време овчарите в Пиринско се въоръжават като за война, за да опазят стадата си преди Великден.

Полицаи са командировани да пазят кошарите с великденски агнета и ярета. В ОДП-Перник вече е направен график за засилено присъствие на униформени в селата. Те ще следят за появата на непознати лица и ще проверяват съмнителни автомобили по междуселските пътища. Местните кметове ще приемат сигнали от жители за евентуални инциденти и ще поддържат денонощна мобилна връзка със служителите на реда. Частните стопани са инструктирани да осигурят постоянно наблюдение на селскостопанските постройки с добитъка и на стадата не само в своите дворове, а и в тези на комшиите. При подозрителни хора с автомобили те трябва да записват марката, цвета и номера на возилото.

Новата схема на охрана вече проработи в Кюстендилско. 43-годишен жител на бобовдолското с. Голем Връбник отмъкна от кошарата на свой съселянин яре, но няма да се облажи с него на празника. Повикани навреме от обрания стопанин, криминалистите разкриха крадеца и върнаха животното, макар и вече заклано, на собственика.

 

Днес пак ще вали кал?, предупреждава „Монитор"

Кален либийски дъжд валя няколко часа в София, Перник, Враца, Мездра и Кюстендил. Той хвърли в ужас хората по улиците около 22 часа в четвъртък, както и онези, които вчера сутринта намериха колите си като излезли от кални борби. Неизвестността продължи до вчера по обед, когато метеоролозите най-после излязоха с теза за странната случка.

Причината за мръсния дъжд е формиралият се преди четири дни прашен облак над пустинята Сахара в Либия, съобщи пред "Монитор" дежурният синоптик на НИМХ към БАН Гергана Станчева. Тя обясни още, че въздушните течения са пренесли облака към Балканите. Кални дъждове са се изсипали и над Македония и Албания. Според Станчева явлението е нормално, тъй като такива прашни облаци редовно се образуват над пустините. Тя добави, че този дъжд само по себе си не е вреден. Проблем е само, че въздухът, който дишаме, е силно запрашен.

Вчера сутринта повечето търговци в София бяха заети с почистване на маси, столове и прозорци от кални капки. Голяма част от хората не знаеха причината за това и се чудеха кой е минал през локва и така равномерно е оплескал стъклата и масите им. Шофьорите пък учудено се почесваха при вида на оплесканите с кал коли. Малка част от столичани бяха наясно с причините, тъй като са забелязали калните пръски по дрехите си късно вечерта в четвъртък.

"Утре също ще вали, но не можем да прогнозираме отсега дали дъждът ще е примесен с кал. Това зависи от посоката на вятъра", обясни зам. директорът на НИМХ в Кюстендил, Евгени Стоянов. При вчерашните валежи вятърът е бил южен. Ако посоката му се промени, прашният облак от Либия ще бъде изтласкан другаде.

Стоянов добави, че в югозападния регион - в Благоевград и в Сандански, кален дъжд изобщо не е имало. В Кюстендил е валяло съвсем леко. Синоптикът припомни още, че миналото лято над България пак е имало кални превалявания, но те са били много незначителни и заради това хората не са им обърнали много внимание.

Падналият през последното денонощие кален дъжд също не е в големи количества - около литър на квадратен метър. Заради плътната наситеност на водата с прах обаче той е направил впечатление на повечето хора.

 

Десните на нож за пари от Европа, отбелязва „Стандарт"

Десните отново се изпокараха, този път за пари от Европа. Нов скандал избухна между тях, след като се оказа, че фондация "Конрад Аденауер" спира финансирането на СДС. Причината за пресъхналото кранче към "Раковски" 134 е замразяването на членството на СДС в ЕНП.

Според запознати дясната германска фондация била пренасочила парите си към форуми на ГЕРБ и Европейски демократичен път (ЕДП). Информацията бе потвърдена вчера във Велико Търново от лидера Петър Стоянов. От ръководството на синята партия коментираха, че става дума за около 14-15 хил. лв. за 2 предстоящи семинара.

Решението е прибързано, СДС още е член на ЕНП, коментира главният секретар на партията Илия Лазаров. Той уточни, че няма официален документ за спиране на парите от фондацията. Негови колеги от СДС обаче бяха възмутени, че Филип Димитров е довел "Конрад Аденауер" на "Раковски" 134. Двете организации са партньори от години, а сега немците изведнъж правят рязък завой и предпочитат да финансират форуми на ЕДП и ГЕРБ. Според сините представителите на ЕНП и "Конрад Аденауер" ясно са показали, че виждат в ГЕРБ българската десница, която ще им донесе депутати на предстоящите редовни избори за Европарламента през 2009 г.