RFI - България Милиони левове гълтат обръчи от фирми

Дебнат боклука от космоса

Президентът на РФИ: Ще инвестираме 200 хиляди евро

След като във вчерашния преглед на печата говорихме за мафия, днес става ясно коя всъщност е истинската, поне според вестниците. Ето заглавията по първите страници. “320 млн. лв. гълтат обръчи от фирми”, пише "Труд" и допълва, че България е рай за политическа корупция.
Според "Сега" констатацията е същата, само сумата е различна: “Обръчът от фирми пълни партийните каси с 370 млн.” Уточнението е, че 10% от парите за обществени поръчки през 2005 г. са отишли при политиците, сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията. За първи път в традиционния си годишен доклад ЦИД отделя съществено място на корупцията в партиите и техните икономически мрежи.
Анализаторите стигат до извода, че "обръчите от фирми и организации около политическите сили се финансират най-често чрез обществените поръчки и концесиите".
Преди парламентарните избори миналата година Ахмед Доган въведе понятието "обръч от фирми", обяснявайки как ДПС и останалите партии се издържат, припомня "Сега".

Ето и по-конкретни информации. "24 часа" цитира кмета на Аврен, който обвинява: “Присвояват 40% от парите за бедствия”. Посредници предлагали проекти и разпределяли процентите. “Смях” и “пълни глупости” са твърденията за тайни договорки със съмнителни предприемачи- такава е реакцията на зам.-министъра Атанас Костадинов, цитиран от "24 часа".
А "Монитор" е още по-конкретен: “ДПС- истинската мафия в България”. Нихат Кабил вече тайно се разпореждал с Разплащателната агенция, а министерството на земеделието платило авансово наем за 7 години на депесар от Разград, продължава вестникът. След като получи трите министерства, през които минават най-много европари и овладя властта във всички райони със смесено население, етническата партия на Доган е на път да сложи ръка на най-апетитните обществени поръчки, четем по-нататък в "Монитор".
ДПС обаче било измислило и схема, по която да се превърне и в диспечер при разпределението на всички субсидии от ЕС за подпомагане на българското земеделие, категоричен е "Монитор". Вестникът предоставя и още едно свое разкритие: “Етем иска имотите на БЧК”, министърката вече оглеждала бъдещата си собственост.
Арестът на шефа на червения кръст Христо Григоров всъщност била част от сценария на ДПС да сложи ръка върху имотите и площите, които минават през хуманитарната организация, а битката била за учебните бази, хотелите и складовете. При това положение, не е чудно, че “Иззеха Монитор и в Силистра”, а информацията си е на вестника.

“Саможертва за Брюксел”, четем в коментар на "Труд", който обобщава споменатото дотук. “Най-лесно е да заклеймим алчните политици. Както и органите, дето жмят пред тоя грабеж. По-трудно е да ги разберем. А тъкмо туй е важното, защото те го правят не за себе си, а за нас, обикновените хора! Правят го, за да ни вкарат в Европа! Щото Европа вика: Ще ви пуснем, като ликвидирате корупцията! И тук е коварната политическа хитрост на ползу роду, тук е голямата партийна саможертва: както учи изкуството на управлението, щом не можеш да ликвидираш една масова тенденция, тогава най-добре да я оглавиш! Родолюбиво и доходно!”, заключава "Труд".

“Експерти: 2006 г. ще е на договорните фондове”, четем в "Дневник". Популярността на договорните (взаимните) фондове нараства с бързо темпо, като финансови експерти прогнозират, че през тази година те ще се превърнат в реална алтернатива за дребните инвеститори. Очакванията са през 2006 г. средствата, управлявани от тези фондове, да се увеличат двойно. За година и половина активите им скочиха четири пъти - от 25 млн. лв. на достигнатите вече около 108 млн. лв. По данни от Комисията за финансов надзор само през миналата година парите в колективните инвестиционни схеми са нараснали със 150 на сто, уточнява "Дневник".
И като говорим за Европа, "Труд" публикува интервю с посланика на България в Париж Ирина Бокова, която твърди: “Няма проблем с договора ни за ЕС във Франция”.

А сега за акциите и проблемите на софийския кмет. “Дупки за прокурор”, това също е водещо за "24 часа" заглавие. Има и снимка, на която се вижда как автомобил е спукал гума, докато преминава по осеяния с дупки бул.”Яворов”. С идването на пролетта софийските улици за пореден път са като след бомбардировка, е констатацията на изданието. От друга страна, “Само за нощ изкърпиха булевард “Брюксел”, научаваме от "24 часа". Същият булевард предизвика гнева на Бойко Борисов и ето че вече има резултати. Само че заради злосторник асфалтовата база на общината няма да заработи до края на този месец. Злосторникът преряза кабелите на техниката, но по-късно бе задържан.

В същото време “Дебнат боклука от космоса”, научаваме от "Телеграф". Истината е, че камионите, които возят боклука на столицата ще има GPS- система. Сателит ще следи във всеки един момент работата на боклукчиите. Системата ще държи под око колко от камионите мият и събират боклук, в коя част на града се намират и какво количество смет изхвърлят. “На гол тумбак”, така е озаглавен коментарът на "Дума". Според вестника столичната община пак сложила каруцата пред коня, защото първо трябвало да се намери сметище, защото камионите трудно ще тръгнат към космоса.

“Защо 101 ракии надвиха 559 вина”, пита "24 часа". Вкисна ли се виното? Продължават въпросите. Следва и препоръка- ролята на държавата е да вкара бранша в отрезвителя, а не да държи политически чадър над него. “Винария 2006 - залезът на илюзиите”, пише на свой ред Сега. За редовните посетители на изложението "Винария", което се проведе за 14-и път в Пловдив, откриването на разликите с предишните му издания винаги е било известно предизвикателство.
Това е нещо като приятно интелектуално упражнение, защото приликите винаги са доминирали. За първи път тази година около наградените вина нямаше нито скандали, нито хапливи коментари сред производителите. Явно оценките от националните дегустации са били общо взето обективни, размишлява "Сега". Поради което в три от категориите златни ритони не бяха присъдени. Това означава, че не е имало вина, оценени над 85 точки по международно признатата 100-точкова система.

“Ще инвестираме още 200 хил. евро”, това съобщава от страниците на в. Пари президентът на Радио Франс Ентернасионал Антоан Шварц. Той посочва, че има има чувствителна либерализация по отношение на медиите и сериозна конкуренция между тях. Не им лесно, защото пазарът на рекламите не е огромен, допълва Антоан Шварц в обширното интервю за вестника. Президентът на "РФИ" подчертава, че радиото не е комерсиално и е насочено към определена публика, по-скоро културен елит.
Хората, които се интересуват от международния живот, и в частност от Европа. Антоан Шварц прави съобщението, че се работи за допълнителни честоти на "РФИ" в страната. Предвижда се разширяването на програмата и в други страни. Общият размер на инвестициите е около 150- 200 хиляди евро.