„Стар донос за Б. Борисов пусна US-издание", пише „Монитор"

Най-могъщият политик на България е близък съратник на известни гангстери и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република.

Това съобщава в последния си брой американското издание на конгреса "Конгрешънъл куотърли" (CQ), като се позовава на "поверително досие, събрано от екип от бивши американски топ полицаи за швейцарска финансова институция".

Материалът е изцяло построен върху стар донос за Бойко Борисов, който беше тема на медиите у нас след като през 2001 г. Борисов стана главен секретар на МВР. Акцент са негови връзки с митичната някога групировка СИК. Не е съобщено обаче нито едно име на бандит, с който той да е свързан. За сметка на това е посочено, че "американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов е най-новият пример за политически компромис заради глобалната война на администрацията на Буш срещу тероризма, която кара Пентагона, ЦРУ и ФБР да се съюзяват с някои от най-корумпираните и агресивни световни лидери.

Изданието цитира думи на бивш високопоставен ръководител във ФБР, който изразил съжаление, че администрацията на Буш е приела България и съответно Борисов като съюзник в борбата срещу тероризма.

По време на 4-годишната си работа във вътрешното министерство Борисов е използвал служебното си положение за да управлява официалната корупция, така че свързани с гангстерите лица да премахват своите конкуренти от подземния свят, сочи още изданието.

Статията, излязла на 2 март т.г., е била разпратена от българското посолство във Вашингтон до президентството, МВР и МВнР, които по свои канали разпространиха информацията към българските медии. Материалът е подписан от Джеф Щайн, редактор по въпросите на националната сигурност в изданието. Иначе CQ е частна медийно - издателска компания, учредена през 1945 г., която осигурява достоверна и качествена информация, подпомагащи дейността на Американския конгрес.

Изданието твърди още, че Борисов поощрява съпоставянето му с Арнолд Шварценегер, напуснал е МВР, за да стане един извънредно популярен кмет на София и има малко съмнение в България относно това, че действията му са насочени към оглавяване на правителството на страната на изборите през 2009 г.

Късдно снощи US - посолството разпространи информация, че "Конгрешънъл Куотърли" е независимо издание и статиите в него не отразяват официалните позиции на правителството на САЩ. Оттам посочиха, че именно това е и официалната позиция на Посолството на САЩ в България по повод публикацията на изданието.

Аз съм откровено разтревожен и притеснен въобще от доклада, защото тук не става дума само за г-н Борисов. Този доклад в една или друга степен хвърля сянка въобще върху България, коментира пък вътрешният министър Румен Петков. Според него твърденията не са подплатени с информация от българските служби, както и от страна на американските колеги.

Източници от прокуратурата пък бяха категорични, че няма да се занимават с твърдения на анонимни източници из американските издания.

 

Скандал отвън застигна и Бойко Борисов, е основната тема за „Дневник"

Статия в американско издание, в която се твърди, че Бойко Борисов е бил свързан с мафията, развихри истински скандал в четвъртък. Публикацията в авторитетното американско списание "Конгрешънъл куотърли" (Congressional Quarterly) е озаглавена "Българският партньор на Буш във войната с терора е бил свързан с мафията, твърдят следователи" и се основава на доклад за рисковете в България, поръчан от частна швейцарска банка. Тя е поместена на 2 март във всекидневния електронен бюлетин "Вътрешна сигурност" на изданието, чиито абонати са основно сред политическия елит във Вашингтон.

 

Статията, в която се казва, че Борисов е свързан с мафията в страната, събуди бурни реакции в България. Самият софийски кмет я нарече "100 процента лъжа". Тя е "откровено антибългарска по своя характер, не се основава на доказателства и обижда България", e позицията на президента Георги Първанов, цитирана от пресцентъра му. Подобна беше реакцията на вътрешния министър Румен Петков и на говорителя на БСП Ангел Найденов. Според някои от коментарите статията е насочена срещу политиката на републиканците и на президента Буш.

 

"Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна банка. Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов, популярен бивш вътрешен министър (в действителност той бе главен секретар на МВР - бел. ред.) и канещ се сега да вземе българското президентство, е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на Буш в борбата с тероризма и слагаща Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери" - се казва в публикацията. Авторът й е Джеф Стейн - редактор по въпросите на националната сигурност. Той обяснява, че се позовава на "дебел 9 см поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип с цел да оцени риска в България" и приключен преди 18 месеца. Това съвпада с периода малко след парламентарните избори през 2005 г., след които Борисов престана да бъде главен секретар на МВР. Докладът отпреди 18 месеца ни бе предоставен под условие да не се посочват името на банката и хората от разследващия екип, казва Стейн. Зам.-посланикът на България в САЩ Христо Гуджев потвърди пред БНР написаното от журналиста, че е направил опит чрез посолството да се свърже с кмета Борисов преди около месец, за да му зададе въпроси.

 

Посолството на САЩ в България заяви, че "Конгрешънъл куотърли" е независимо издание и статиите в него не отразяват официалните позиции на американското правителство.

 

"Откровено съм разтревожен от доклада, защото тук не става дума само за Бойко Борисов. Този доклад в една или друга степен хвърля сянка върху България. В такава ситуация Борисов трябва да бъде максимално ясен пред обществото, по негова преценка, и пред нашите партньори", заяви в четвъртък вътрешният министър Румен Петков. На въпрос дали има данни, за да започне прокуратурата разследване на Бойко Борисов, Петков каза: "Не мисля, че това е сериозно. Това би било много лош знак. Това означава да покажем, че всяко следващо ръководство ще търси форма на разправа с всяко следващо. А това според мен е вредно за държавата." От прокуратурата пък неофициално обясниха, че в публикацията няма никакви конкретни факти за извършено престъпление, заради които да се заеме със случая.

 

Информациите за връзки на столичния кмет с престъпния свят не предизвикаха сериозно оживление в парламента. Повечето коментари бяха, че тези твърдения са отдавна известни от медиите и интернет форумите. Депутатите проявиха повече въображение, като гадаеха какви са целите и източниците на материала. Това е част от борбата между демократи и републиканци в САЩ, смятат повечето представители на десницата. Татяна Дончева от БСП също видя в публикацията пряка атака срещу външната политика на президента Джордж Буш, тъй като излизало, че той не подбира контактите си. Къде ще търсят аргументи против Буш в една далечна балканска държава, сякаш няма много по-глобални проблеми, които да се използват за целта, коментира обаче с усмивка политик от НДСВ.

 

Атаката идва от от български политически среди, единодушни бяха близките до Борисов независими депутати Димитър Абаджиев и Лъчезар Иванов. Според тях материалът цели да дискредитира "политика с най-висок рейтинг".

 

От ДСБ настояха за незабавна реакция на президента и на главния прокурор, за изслушване на премиера, външния и вътрешния министър, които "са запознати с документите по този скандал", както и за изслушване в парламентарната вътрешна комисия на ръководителите на спецслужбите.

 

Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна банка.

 

Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов, популярен бивш вътрешен министър (сбъркан е заеманият от Борисов пост на главен секретар на МВР - бел. ред.), който сега се кани да вземе българското президентство (в САЩ президентът съчетава и функциите на премиер - бел. ред), е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на Буш в борбата с тероризма и която слага Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери.

 

Борисов, бивш телохранител на последния комунистически диктатор и на един от тези, които го последваха, бе назначен през 2001 г. за главен секретар на МВР и миналата година претендираше за главна роля в откриването на офис на ФБР в София.

 

Карате фанатик - преди той е бил треньор на българския национален отбор - чийто отличителен белег е черното кожено палто, Борисов беше още и важен играч в миналогодишната сделка с българската администрация за разполагане на американски военновъздушни, военноморски и сухопътни сили в България, една потенциална площадка за атака срещу Иран, разположен на 800 мили на изток отвъд Черно море.

 

Борисов, който обича да го сравняват с Арнолд Шварценегер, напусна миналата година вътрешното министерство, за да стане много популярен и влиятелен кмет на София и няма съмнение, че маневрира с цел да поеме контрола над правителството на изборите през 2009 г.

 

Но според дебелото 9 см поверително досие, съставено от екип от бивши високопоставени служители на американските органи на реда по поръчка на швейцарска банка, Борисов също така е смятан за "бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България". Докладът, изготвен преди 18 месеца, ни бе предоставен под условие да не се посочват името на банката и хората от разследващия екип.

 

През 2001-2005 г., по време на четиригодишния си мандат във вътрешното министерство, Борисов е използвал своята власт в областта на борбата с корупцията, за да помогне на съратниците си мафиоти да ликвидират конкурентите си в подземния свят.

 

"След назначаването на Бойко Борисов за главен секретар на вътрешното министерство през 2001 г. имаше голям брой убийства и мафиотски разстрели на личности, свързани с престъпните групировки в България. Нито едно от тези убийства не е разкрито. Много разследвания, за които се съобщава, че са ръководени от Борисов, бяха приключени без резултат", посочва докладът.

 

Докладът е изпъстрен с подробности за връзките на ИПОН - частната охранителна фирма на Борисов, и вероятните й близки връзки с престъпната групировка СИК. (Пресслужбата на българското посолство във Вашингтон не можа да ни преведе какво означават на английски съкращенията IPON и SIK.)

 

"Борисов има документирана история на бизнес връзки с личности, за които се смята, че са високопоставените ръководители на организираната престъпност в България", казва още докладът, който включва подробни портрети на престъпните му партньори и на 28-те неразкрити убийства под негов "надзор". "По време на управлението на Борисов като най-високопоставен шеф на органите на реда само обикновени, незначителни мафиоти бяха изправени пред правосъдието, докато неговите бивши бизнес партньори процъфтяваха, а техните предполагаеми конкуренти бяха системно избивани", твърди документът, като цитира публикации в българските медии.

 

Банковото разследване заключава, че предполагаемите връзки на Борисов с мафията трябва да предизвикат "изключителна предпазливост от страна на американските органи на реда, отговарящи за връзките с България и размяната на информация между агенциите".

Какво е изданието "Кънгрешънъл куотърли"

 

С повече от 125 репортери, редактори и анализатори, работещи основно върху събитията в американския парламент, това е най-голямата медия за Конгреса и едно от най-влиятелните издания в елита на САЩ. Основано през 1945 г., в петък то се чете във Вашингтон и по света от политици, разузнавачи, бизнесмени, учени, анализатори и влиятелни медии. Собственик е базираната в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида, компания "Таймс пъблишинг", в която контролен дял държи школата за журналисти "Пойнтър инститют". Достъпът е изключително чрез платен абонамент. Над 95% от конгресмените са абонирани за неговите разнообразни издания, включително за основаното през 2002 г. "Кънгрешънъл куотърли - вътрешна сигурност" (CQ Homeland Security или CQHS), където е публикувана статията за Бойко Борисов. CQHS е обновяван всекидневно интернет сайт с репортажи за Департамента по вътрешна сигурност (мегаминистерството на САЩ, обединяващо всички органи на реда - бел.ред.).

 

Кой е Джеф Стайн - авторът на статията

 

Джеф Стайн е дългогодишен редактор и разследващ репортер, специализиран по въпросите на американското разузнаване, отбрана и външна политика. Той е известен критик на състоянието на спецслужбите и особено на ФБР. Бивш офицер от разузнаването на сухопътните сили на САЩ във Виетнам, Джеф Стайн е назначен през август 2005 г. за старши редактор на "Кънгрешънъл куотърли" по въпросите на националната сигурност и колумнист в изданието "Спай ток" (SpyTalk). Колегите му твърдят, че той притежава широка мрежа от източници в разузнавателните среди и публикациите му влияят върху служителите от спецслужбите, от интересуващите се от вътрешна информация, от бизнесмените и професионалистите в политиката.

 

През 80-те години Стайн е бил зам. главен редактор за международните новини на агенция Юнайтед прес интернешънъл (UPI). Той е автор на няколко книги за разузнаването и повече от 12 години пише за "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" рецензии за книги, свързани с разузнаването и националната сигурност. Стайн често е канен като коментатор за телевизии CBS, CNN, MSNBC, Fox News Channel, BBC и радио NPR.

Бойко Борисов: 100% лъжа

 

Като знаете къде стоят парите на тези от "Топлофикация" и на много други хора - в Швейцария главно. И най-вероятно оттам идва поръчката. На тези, които са го написали, искам обаче да им кажа - по мое време в доклада на организацията на ООН за 2003 г. България е на трето място в света по задържано количество наркотици. По мое време България беше сочена като страната, която най-успешно се е справила с прането на пари, с печатането на фалшиви пари и източването на кредитни карти. Именно заради това министрите на Франция, Италия, Испания са ми дали високи европейски награди. Защото във всичките ми срещи с директорите на ЦРУ, на ФБР, на европейските служби това е било ясно през цялото време. Нищо ново не се казва. Вие всичките знаете с кого съм тренирал, с кого съм заседавал и какви са ми били подходите. Няма една нова дума. По мое време гангстерите се избиха и всичките са с присъди и задържани, помните, че първите дела за пране на пари на Доктора, на Пепи Петров-Амигото, всичко това стана по мое време. Атакуват ме тези, които отпадат от политическата игра в България - десните парти, кръговете от БСП, които бяха атакувани за корупция. Коментирам само от уважение към вас медиите. Много е неприятно, това е все едно да обясняваш, че нямаш сестра... Но аз се заклевам, че това, което е написано, е 100% лъжа.

 

 

Удар по Бойко, пише и „Стандарт"

Партенка отвъд океана удари Бойко Борисов. Столичният кмет бе обявен за топмафиот от американското издание "Конгрешънъл куотърли".
Авторът Джеф Стейн се позовава на поръчан от швейцарска банка доклад, която събрала досие за Борисов, дебело 8 см. В скандалната статия се твърди, че бившият бодигард на Живков е свързан с над 30 поръчкови убийства като главен секретар на МВР. "Жалко е, че президентът Буш разчита на такива съюзници", пише Стейн.
Белият дом се разграничава от статията, обяви веднага американското посолство у нас.
"Заклевам се, че не съм гангстер. Нито една дума в статията не е истина", заяви Борисов.
Според него хора на Иван Костов и БСП са диктували компромата. БСП и Костов стоят зад партенката. Това каза кметът Бойко Борисов. Повод бе скандалният доклад, поръчан от швейцарска банка, който изкара генерала "приятел на гангстери".

Готви се капан на Борисов, шушукаха тъмносини депутати от ранни зори вчера. Те разказваха как още преди седмица чули и видели приближени до Командира хора да диктуват по телефона на журналиста Джеф Стейн подробности от миналото на кмета.

Поверителното разследване е публикувано от американското издание "Конгрешънъл куотърли". То осигурява новини за дейността на Капитолия, където се помещават американският Конгрес и Сенатът. В публикацията се твърди, че администрацията на Джордж Буш е направила компромис, като взела Борисов за съюзник в борбата с тероризма. Часове след като скандалът гръмна у нас, американското правителство се разграничи от публикацията.

"Конгрешънъл куотърли" е независимо издание и статиите в него не отразяват официалните позиции на правителството на САЩ, обяви американското посолство у нас.

Атаката срещу Борисов не е случайна, коментираха независими парламентаристи. Тя идва преди изборите за евродепутати, тъй като отсега е ясно, че ГЕРБ обира всички места в Европарламента и изхвърля Костовата партия оттам. БСП пък отдавна е вдигнала мерника на кмета заради системните му разкрития срещу Румен Овчаров и Румен Петков. Скандалът странно съвпада с посещението на Румен Овчаров в САЩ. Енергийният министър вече десет дни е на работно посещение зад океана, коментираха общински съветници.

Костов и Овчаров са Лукановистите в родната политика, каза столичният кмет пред "Стандарт". Той дори предположи, че компроматът е платен от сметките на "Топлофикация" в чужбина. В доклада има три добре подбрани, доказуеми истини, коментира още Борисов. Той наистина бил единственият главен секретар, партньор на президента на САЩ. Определянето му като основен играч в настаняването на американските военни бази у нас също го ласкаело. Това пък, че го сравнявали с Арнолд Шварценегер, било направо похвала.

 

 

 

Борисов поразен от американски огън, пише „Сега"

Критична статия за политиката на президента на САЩ Джордж Буш срещу тероризма бе илюстрирана със скандален портрет на столичния кмет Бойко Борисов и взриви страстите в българския политически елит.

 

Влиятелното американско издание "Конгрешънъл коутърли" публикува статия от авторитетния журналист Джеф Стейн под заглавие "Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има бандитско минало". В нея се твърди, че Бойко Борисов е съдружник на мафиотски босове и е замесен в 28 поръчкови убийства.

"Това е 100 процента лъжа", реагира веднага столичният кмет. Президентът Георги Първанов пък нарече статията откровено антибългарска, като добави, че тя не се основава на доказателства и обижда България. Депутатите коментираха предпазливо.

Статията се основава на секретен анализ отпреди година и половина, поръчан от частна швейцарска банка за оценка на рисковете в България. Авторът пише че "партньорството на САЩ с 48-годишния Бойко Борисов, бивш главен секретар на МВР, е последният пример за политически сделки на администрацията на Буш в борбата с тероризма, които вкараха Пентагона, ЦРУ и ФБР в един креват с някои от най-корумпираните и гангстерски лидери". В статията има редици фактологични грешки - така например там Борисов ту е министър на вътрешните работи, ту е главен секретар на МВР, посочено е, че той е посетил ФБР през май 2006 г., а това се случи през юни 2004 г., и т.н.

Авторът на статията твърди, че е изпратил въпроси до Бойко Борисов във връзка с готвената публикация, но не е получил отговор. Той пише, че се е обърнал за съдействие към българското посолство в САЩ, но то го е препратило към столичното кметство. Източник на "Сега" във Вашингтон уточни, че това се е случило в средата на февруари. Джеф Стейн пише, че посолството дори не е могло да му обясни какво значи на английски "Ипон" (фирмата на Бойко Борисов) и СИК (силовата групировка, определена като "престъпна" в публикацията).

 

 

"Не знам какво означават тези думи и не искам да знам", отсече пред "Сега" посланичката на България Елена Поптодорова. Българското посолство незабавно е информирало за статията външно министерство, а текстът е бил предаден в президентството, МВР и други институции.

Посолството на САЩ в София определи сп. "Конгрешънъл куотърли" като независимо издание, което не изразява официалната позиция на американското правителство. Затова то отказа да изрази каквато и да е позиция по скандалния текст.

Високопоставен дипломатически източник във Вашингтон коментира за "Сега", че публикацията е предназначена изцяло за вътрешнополитически цели във връзка със задаващите се президентски избори в САЩ. Бойко Борисов обаче заподозря политическа поръчка от България и намекна, че тя идва от някои кръгове в БСП, които са засегнати от скандала с "Топлофикация", както и от среди на десницата, които се притесняват, че ГЕРБ ще ги измести от политическата сцена на предстоящите избори.

"Материалът е поръчан от швейцарска частна банка. В швейцарски банки стоят и парите на тези от "Топлофикация", аргументира се Борисов. Според него в статията се спекулира с отдавна известни факти за миналото му на спортист, като целта е да бъде дискредитиран лично той и партията ГЕРБ. "На тези лъжи противопоставям постигнатото от мен в този период като секретар на МВР. По мое време България бе посочена в легитимен доклад на трето място в света по заловени наркотици, а сега сме показани като производител на такива. Неслучайно съм награждаван с най-високи полицейски отличия", добави Борисов.

Вътрешният министър Румен Петков бе категоричен, че е несериозно да се забърква БСП с публикацията. "Не мога да кажа, че материалът е поръчан, още повече, че изданието е изключително сериозно. То е адресирано до всички конгресмени и официалните институции на Вашингтон", разясни МВР шефът. Според говорителя на БСП Ангел Найденов това е грозно петно не само за Бойко Борисов, но и за България. Той призова кмета "вместо да се занимава с конспиративни теории за появата на този материал, много бързо да опровергае обвиненията, за да изчисти и своя образ, и образа на България".

Депутати бяха предпазливи в коментарите си по скандала. Само поддръжниците на Бойко Борисов - напусналият НДСВ Лъчезар Иванов и независимият Димитър Абаджиев, защитиха столичния кмет. "Това, което прочетох, ми прилича много на неща, които съм чел в някои български издания", заяви Абаджиев. "Не трябва да забравяме, че наближава предизборна кампания в България и има предизборна кампания в САЩ", допълни той. Лъчезар Иванов заподозря заговор за дискредитиране на Борисов още преди да е прочел статията. Зам.-шефът на НДСВ Борислав Великов допусна, че става въпрос за "хвърляне на кал". Според Яне Янев от ОДС е възможно да се наложи създаване на парламентарна анкетна комисия по случая. Най-остро реагираха от ДСБ, които призоваха за незабавна реакция на президента, премиера и главния прокурор. Волен Сидеров пък прикани медиите да разследват случая.

Говорителката на главния прокурор Борис Велчев - Маргарита Попова, обясни пред "Сега", че прокуратурата няма да предизвика разследване по отправените срещу Бойко Борисов обвинения, защото тя се самосезира, когато има данни за извършено престъпление. "В случая е написано нещо за някого, което нищо не означава. В него няма нищо конкретно, което да даде повод за разследване", допълни тя.

 

----------------------------

Опасни връзки

----------------------------

Още когато Бойко Борисов бе предложен за главен секретар на МВР през лятото на 2001 г., срещу него започнаха атаки за участието му в множество фирми със съмнителни личности. Според регистрите тогава той бе собственик на една от най-големите охранителни фирми "Ипон-1".

Връзката му с групировката СИК минава през Румен Николов-Пашата, с когото Борисов е съдружник в няколко фирми - охранителната "Цебра", търговската "Тео интернешънъл" и в "Интербулпред". Николов е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма. Той е съдружник в основните фирми на групировката СИК - едноименната застрахователна компания, "Интергруп" и "Интерпетролеум". Името му нашумя през 1993 г., когато заедно с шефа на "Нове холдинг" Васил Божков, един от основателите на СИК - Младен Михалев - Маджо, и президентът на "Мултигруп" Илия Павлов създадоха хазартната фирма "Ай Джи Ем", която държи най-доходните казина и бингозали.

Тогава Борисов обясни, че "Интербулпред" трябвало да бъде отдавна прекратена, но съдружниците му създали "такива антагонистични отношения" помежду си, че било невъзможно да се съберат всички подписи, необходими за закриването на фирмата, която не извършвала никаква дейност. Ето защо това трябвало да стане по съдебен ред.

Борисов каза, че познава Румен Николов още от времето, когато прякорът му бил не Пашата, а Греблото. Николов бил гребец. Двамата ги свързал спортът.

В Интернет отдавна циркулира справка за миналото на Борисов, пред която твърденията на американското списание просто бледнеят.

Другите фирми на генерала бяха "Будоинвест", "Борко 2000", "Бойко-2000", "Би енд Пи комерс", "Прайхим" и "Джи енд Би травъл". След като стана главен секретар на МВР, той официално излезе от тях.

 

Буш лягал у нас с човек на гангстери, ударно открива „24 часа"

Най-могъщият политик в България, най-новия съюзник на Вашингтон във войната срещу тероризма, е близък съратник на известни гангстери и е свързан с 30 неразкрити убийства,обяви вчера агенция БГНЕС, позовавайки се на бюлетина "Конгрешънъл куотърли".

"Правителството на САЩ е направило ужасен избор с кого "да си легне" в България", казва анонимен екссътрудник на ФБР. Това не е официалната позиция на САЩ, а на едно частно издание, обяви щатската мисия у нас. Въпросният бюлетин е сред многобройните, разпространявани между лобисти и конгресмени. се появи в САЩ, но разтресе България

 

Два месеца преди евроизборите - Курткапан за Борисов на Женския празник, оригиналничи „Новинар"

Два месеца преди изборите за евродепутати за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов щракна курткапан навръх женския празник 8 март.

Най-могъщият политик в най-новия съюзник на Вашингтон в световната война срещу тероризма - България, е близък съратник на известни гангстери и е свързан с почти 30 неразкрити убийства. Това се казва в статия, озаглавена "Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има съмнително минало", публикувана на 2 март в американския електронен бюлетин за национална сигурност CQ Homeland Security (Вътрешна сигурност). Материалът се позовава на поверително разследване за оценката на риска у нас, възложено от частна швейцарска финансова къща и извършено от бивши служители на американските тайни служби.

Първоначално се съобщи, че статията е от американското издание CQ (Congressional Quarterly). Но по-късно стана ясно, че материалът е взет от електронния бюлетин CQ Homeland Security, публикуван от същата издателска компания.

У нас агенция БГНес предаде тази информация. Нито една от световните агенции не я препредаде.

Бойко Борисов заяви, че докладът е поръчан от хора в България, които са уплашени от ГЕРБ и искат да го уязвят. Десните и засегнатите кръгове от БСП стоят в основата на този компромат, смята той. Кметът обясни, че парите на разследваните по делото "Топлофикация" са в швейцарски банки и затова било съмнително, че докладът се поръчва от швейцарска финансова институция. Той припомни, че докато е бил главен секретар на МВР, ООН излезе с официален доклад, в който България заема трето място в света по заловени наркотици.

Статията е откровено антибългарска, не се основава на доказателства и обижда България, съобщи пресцентърът на президента Георги Първанов. В българските служби няма информация Борисов да е свързан с почти 30 неразкрити убийства в страната, заяви вътрешният министър Румен Петков. Според него е несериозно да се твърди, че кметът е оказвал натиск за неразкриването на някои убийства. Такива твърдения, неподплатени с информация от службите в България и Америка, са притеснителни, заяви Петков. Според него кметът трябва да е достатъчно ясен по случая пред обществото, а при необходимост и пред западните ни партньори, защото изданието, публикувало статията, е достатъчно сериозно.

Американското посолство у нас се разграничи от изданието и подчерта, че то не отразява официалната позиция на правителството на САЩ.

Почти всички депутати предпочетоха да не коментират информацията. От ДСБ обаче поискаха незабавна реакция от президента Георги Първанов и от главния прокурор Борис Велчев. Димитър Абаджиев, който е в предизборния щаб на ГЕРБ за евровота, свърза публикацията с наближаващата кампания. Това е опит за дискредитиране на личността на Борисов, смята Лъчезар Иванов, който напусна жълтите заради столичния кмет. Борислав Великов от НДСВ предположи, че става въпрос за "хвърляне на кал".

 

US списание изкара Борисов гангстер, пише „Труд"

US списанието "Конгрешънъл куотърли" обвини вчера столичния кмет Бойко Борисов във връзки с организираната престъпност, а президента Буш - че се е съюзил с него в борбата с тероризма. "Заклевам се, че това е 100% лъжа. Европейските и американските служби не биха разговаряли с мен толкова години и нямаше да ме награждават с най-високите полицейски отличия, ако това е истина", отхвърли обвиненията Борисов.

 

Разследват Друмев за 1 милион лева, отбелязва „24 часа"

Фонд "Земеделие" е бил ощетен с над 1 млн. лв. от неизгодни сделки, сключени от шефа му Асен Друмев. Това се твърди в обвинението на прокуратурата, съобщи вчера министър Нихат Кабил.

Както "24 часа" единствен съобщи, Асен Друмев е бил обвинен в понеделник, че е наемал от частни фирми сгради в Пловдив и Разград за нуждите на Разплащателната агенция.

Скандалът може да доведе до орязване с 25% на субсидиите от ЕС, предупреди Кабил.

 

Съдът отстрани шефа на фонд "Земеделие", пише „Дневник"

Софийският градски съд в четвъртък отстрани от длъжност изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев заради обвинение в нанесени щети на държавата за 1 млн. лв. Мярката беше наложена броени дни след като Софийската районна прокуратура го е привлякла като обвиняем по разследване на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

 

Според обвинителите Друмев съзнателно е сключил с частни фирми и лица неизгодни договори за наем в Разград и Пловдив, където са разположени офисите на разплащателната агенция. В резултат "са произлезли значителни вреди за фонд "Земеделие", се казва в съобщението на прокуратурата.

 

От миналата година работим по случая, каза директорът на ГДБОП Ваньо Танов. Той допълни, че проверката не е свързана с източването на програма САПАРД, но и не даде обяснение защо точно сега се съобщава за злоупотребите. Информация по случая беше публикувана още на 23 март 2006 г. във в. "Монитор", където се казва, че договорът в Разград е десетгодишен и е сключен с фирма ЕТ "Асотекс", собственост на зам. областния управител Хамза Чакър (ДПС). Името на Чакър е в няколко списъка на компаниите, които са получили пари от САПАРД. Фонд "Земеделие" е предплатил наема за 7 години, като на собственика са дадени над 600 хил. лв. Сделките са от 2005 и 2006 г."Изненадан съм от бързината на това съдебно решение", коментира земеделският министър Нихат Кабил, който свика извънредна пресконференция два часа след отстраняването на Друмев. Той каза, че агроминистерството е било притеснено от липсата на държавни сгради и затова се е прибягнало до наемането на частни помещения не само в двата града. Според Кабил обвинението срещу Друмев се повдига в изключително важен момент, точно преди решаващата мисия на Европейската комисия, която ще проверява готовността на разплащателната агенция да посредничи при изплащането на европейските субсидии. От тази мисия зависи дали ЕС ще ореже с 25% директните плащания за първата година, припомни министърът.

 

Късно в сряда управителният съвет на "Земеделие" е изслушал изпълнителния директор по отправените към него обвинения. Съобщението пристигна след 22 ч. Друмев е обяснил, че фондът е наел частни офиси в двата града, след като областните управители не са предложили подходящи държавни. Процедурите не изискват държавата да наеме сградите чрез обществена поръчка, а договорите са сключвани дългосрочно заради дейността на агенцията, поясни Кабил. По предложение на управителния съвет министърът в четвъртък е поискал извънредна проверка от Сметната палата. С мотив да не възпрепятства разследването в сряда вечерта Друмев е излязъл в 60-дневен платен отпуск. "Приех, защото той не е ползвал отпуск от назначението си във фонда през 2001 г.", обясни Кабил.

 

 

Шефът на фонд "Земеделие" обвинен за над 1 млн. лева, следи скандала „Монитор"

Софийският районен съд отстрани от работа изпълнителния директор на държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев, който е обвинен за сключване на неизгодни сделки, ощетили държавата с над 1 милион лева. Мярката е по искане на прокуратурата, съобщиха от институцията.

На 5 март районното обвинение обвини Друмев за подписването на два договора за наемане на административни сгради в Разград и Пловдив, в които трябва да се настанят областните офиси на Разплащателната агенция. Тя ще координира евросубсидиите в земеделието.

Това е второто шумно разследване свързано с злоупотреби с обществени средства отпуснати по линия на земеделието за по-малко от месец. На 13 февруари започнаха арестите по афера с източването на 7,5 млн. евро от САПАРД. Още тогава от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и от българската прокуратура изразиха увереност, че злоупотребите няма как да са станали без съдействието на хора от фонд "Земеделие".

Текстовете по които е обвинен Друмев са за съзнателно сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице, която довела до щети за държавата. Съдът му е наложил парична гаранция от 5000 лева.

Както "Монитор" писа още през март 2006 година, договорът за разградската Разплащателна агенция бил сключен в началото на декември 2005 г., а под него се подписали Асен Друмев и собственика на "Асотекс" Хамза Чакър. Според Анжела Христова, началник на отдел "Административно ­ стопанско обслужване" във фонда, договорът действително е сключен, а наемът е предплатен за 7 години напред. Наемната цена за 1 кв. м е 7, 29 лв. с ДДС, а площта на сградата е 1 256 кв. м., каза Анжела Христова. Това означава, че Министерството на земеделието ще спонсорира Хамза Чакър с 612 864 лв. Той е зам.-областен шеф на ДПС в Разград.

"Приятно изненадан от бързината, с която работи съдът и би било добре, ако също толкова бързо се произнесе и по останалите случаи с източването на САПАРД от частни фирми и други сигнали", каза вчера Нихат Кабил.

В първия месец от отпуска на Асен Друмев длъжността му ще се изпълнява от зам.-изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Радослав Иванов, а във втория ­ от зам.-изпълнителния директор Ализан Яхова.

Въпросът с уволнението на Асен Друмев не стои на дневен ред, категоричен беше Нихат Кабил. Той започва проверка за сградния фонд на Разплащателната агенция по места. Министърът обаче, не си спомни от колко време не е правена финансова проверка на ведомството му от Сметнатна палата.

Пред медиите Асен Друмев подчерта, че наемането на сграден фонд не е предмет на обществена поръчка, нито в законите на Република България съществува забрана част от размера на наемите да бъде изплатен авансово.

Чиновник плащал тлъсти наеми, разследва „Труд"

Софийският районен съд освободи вчера от длъжност шефа на фонд "Земеделие" Асен Друмев.

По-рано прокуратурата го привлече като обвиняем за авансово платен наем от около 1,5 млн. лв. на две частни фирми в Разград и Пловдив за административни сгради на Разплащателната агенция. По този начин бил нарушен законът за обществените поръчки и държавата била ощетена в особено големи размери.

Ако обвинението се докаже, наказанието е до 10 г. затвор. Друмев има мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лв.

Едната от частните фирми е на зам.-шефа на областния съвет на ДПС в Разград Хамза Чакър.

От вчера Друмев е в платен отпуск за два месеца.

 

Кабил брани яростно шефа на фонд "Земеделие", четем в „Сега"

Земеделският министър Нихат Кабил се хвърли вчера пламенно да защитава отстранения от Софийския районен съд шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев.
На 5 март Софийска районна прокуратура привлече Друмев като обвиняем за извършването на две престъпления. През 2005 и 2006 г. той е наел от частни лица офиси за регионалните поделения на Разплащателната агенция в Пловдив и Разград за 10 години. В Разград фонд "Земеделие" е предплатил наема за 7 години. Според съда така е нанесена вреда на фонда за над 1 млн. лв., като деянието е квалифицирано като особено тежък случай. Ако вината на Друмев се докаже, го заплашват от 1 до 10 години затвор.
Кабил, който е разрешил на Друмев още във вторник да си вземе 60 дни платен отпуск, заяви вчера, че е "приятно впечатлен от работата на компетентните органи", защото до 1 седмица от връчването на призовката Софийският районен съд вече е насрочил делото. По думите му то е стартирало, без да се изчака крайният срок за внасянето на 5000 лв. гаранция като мярка за неотклонение. "Ще съм доволен за такава бързина спрямо производствата на лицата, източили 7.5 млн. евро от САПАРД", каза министърът. Той категорично подчерта, че въпросът за отстраняване на Друмев от управата на фонд "Земеделие" изобщо не стои.
Кабил е свикал спешно в сряда вечерта целия управителен съвет на фонда, на който е взето решението за отпуска на Друмев. Веднага след заседанието той написал писмо до вътрешния министър Румен Петков, с което изразява готовност да съдейства за максимално бързото приключване на досъдебното производство. От Сметната палата е поискан извънреден одит на всички договори, сключени за териториалните звена на фонда и неговата Разплащателна агенция. Кабил се е срещнал и с главния прокурор Борис Велчев, за да обсъди варианти за превенция на злоупотреби, защото "само след месеци европарите у нас ще нараснат значително".
Земеделският министър каза, че е притеснен от момента, в който се повдига обвинението - сега се финализира одобряването на проекти по САПАРД и започват да се усвояват субсидии за обработвана земя, които ни отпуска ЕС. Парите ще минават именно чрез териториалните звена на Разплащателната агенция.
Магистрати обясниха пред "Сега", че помещението в Разград е наето от ЕТ "Асотекс", собственост на Хамза Чакър. Бизнесменът е член на ръководството на регионалното поделение на ДПС. Цената е 7.29 лв. за квадрат с ДДС за помещение от 1256 квадрата.
Според председателя на Национално сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков наемите в Разград са доста ниски поради липсата на каквото и да е търсене. Цените обикновено варират около 1-2 евро за квадрат и само за изключителни обекти могат да стигнат 3 евро.
В Пловдив пък били платени авансово над 1 млн. лв. на ООД, чието име засега не се оповестява. По делото има експертизи, които обосновават неизгодността на сделките.
Вчера стана ясно, че и на други места в страната Разплащателната агенция е наемала помещения предимно от частни лица.
----
ОБЯСНЕНИЕ
През пресцентъра на земеделското министерство Асен Друмев обясни, че законът не го задължава да обявява обществени поръчки за наемането на регионални офиси. Той разполагал с писма от областните управители до фонд „Земеделие", в които те пишат, че нямат възможност да подсигурят подходящи сгради за офиси на Разплащателната агенция. Направени били авансови плащания, за да направят собствениците ремонти, които са документирани и приспаднати от общия размер на наемите.

 

Депутатите бламираха кабинета за амнистията, пише „Стандарт"

Депутатите от комисията по правата на човека отхвърлиха закона за амнистията и така бламираха кабинета. Това стана вчера по време на заседанието на комисията, която не е водеща, а решаващото мнение трябва да даде правната комисия.

И управляващи, и опозиция не приеха като сериозен аргумента, че българските затвори са пренаселени и че държавата трябва да плаща обезщетение, когато затворници осъдят за недостатъчно място за живеене.

В защита на законопроекта министърът на правосъдието Георги Петканов обясни, че до 1989 г. има 15 амнистии средно на всеки 3 години. Оттогава е само една - за политически затворници през 1991 г. В допълнение зам.-министър Димитър Бонгалов уточни, че всеки лишен от свобода струва на държавата 4500 лева годишно и че ако бъдат освободени 100 души, спестените пари може да се използват за инвестиции.

Според предложените от правителството текстове ще бъдат амнистирани 1500 души, които са по-малко от 10% от всички в затворите. Допълнително ще бъдат прекратени производствата по всички престъпления, които се обхващат от амнистията и които са извършени до деня на приемането на закона.

Министър Петканов бе категоричен, че от обхвата се изключват убийствата и половите престъпления.

 

Борсовият "срив" - увит във вестник, коментира „Монитор"

Българският борсов "срив", за който вестници "навременно сигнализираха", не се състоя. Когато и доколкото е имало "срив", то той е увит във вестник.

"Грандиозният" спад от 2.38 % в понеделник и 1.22% във вторник или общо под 4% не попадна в графата "срив" дори и при най-страхливите инвеститори и най-пасивно настроените брокери.

Борсата не е ракета-носител, която извежда акции в открития космос, тя прилича по-скоро на совалка, която се движи нагоре-надолу, движена от собствените си енергийни механизми, коментираха търговци на акции.

Преди "Черния понеделник" на БФБ, който на всичкото отгоре се оказа и очакван от търговците, по света се случиха няколко доста по-сериозни неща. Не че нашата борса е едното коляно на скачения съд със световните борси, но все пак тук вече има европейски /предимно гръцки/ и американски инвеститори, които държат сериозни пакети от акции.

Та през миналата седмица буквално гръмна Китай. Там сривът беше чувствителен ­ само за ден акциите се обезцениха с около 9 на сто. Финансовото цунами противно на географските закономерности удари Прибалтийския бряг, където за седмица индексите паднаха между 5 и 9 на сто. После дойде ред на България ­ за два дни SOFIX поевтиня с 3.50%.

Защо?

Българската фондова борса е един от най-динамично развиващият се пазари на акции в света. При това, възходящият тренд е обичайното є състояние от години.

Ако се обърнем назад ще видим, че през 2004 г. с ръста си от 157% БФБ е световен лидер, а ръстовете от 30% през 2005 година и 50% през 2006 г. я нареждат сред отличниците в Европа. Само от началото на годината БФБ отбелязва ръст от около 20 на сто /средна величина получена от ръст 6.6% на SOFIX и 22% на индекса BG40/. Тук трябва да обърнем внимание, че SOFIX има този скромен ръст защото през февруари настъпиха известни промени в състава на дружествата, чието преставяне той измерва. През февруари от SOFIX излязоха големи дружества като "Благоевград БТ", "Одесос", Златни пясъци и "Булгартабак холдинг", които седмици преди това бяха подложени на разпродаване и намалиха индекса, а в него влязоха предприятия с върхова стойност на акциите си като Химимпорт и Монбат. Това обясни Цветаслов Цачев от "Елана".

Този устрем нагоре трябва от време на време да бъде охлаждан. Брокерите наричат това техническа корекция на пазара.

За да възникне такава корекция обаче е необходимо да има някакви външни фактори, които да я предпоставят. Разбутването в Китай се оказа този фактор.

Отвътре нещата изглеждат повече от скучни. Едрите инвеститори от дълго време стоят на позиции, които са им донесли големи печалби и в момента са поизчерпали потенциала си. Част от тези хора искаха да се освободят от дълго държаните акции и да заложат на други с потенциал. Благодарение на ефекта от мащаба на инвестицията те разчитат, че новите печалби са им в кърпа вързани.

Други инвеститори пък се поуплашиха. Лекарството срещу борсов стрес се нарича "кеш". Те си задаваха единствения въпрос: Защо след като определяме Китай като рискова в борсово отношение държава, да считаме, че в България е по-спокойно и по-безрисково. Те просто продадоха акциите си и си внесоха парите по сметка, за да изчакат накъде ще тръгне световната, а и българската борсова търговия.

Известна е максимата, че на борсовия пазар няма как всички да печелят. Напук в България се случваше точно това. И изведнъж някой като че ли загубиха.

Кои?

От създаваната борсова истерия изгубиха само инвеститори, които се поддадоха на настроението и панически продаваха акциите си. Това са предимно дребните акционери, които нямат опита, мащаба на инвестициите, а и информираността на големите. Те станаха единствените жертви на вестникарските щуротии.

Време е за купуване на акции, а не за истерии и панически продажби, предупредиха запитани от "Монитор" брокери, но чу ли ги някой.

Колко голям все пак беше спадът? Не омаловажаваме ли това, което се случи? Има ли прецеденти в близкото минало? Какво се случва на БФБ след подобен спад? Това са важните въпроси, на които ще потърсим разумни доводи.

Голям спад за "Дау Джонс" например е дневен спад от 3% в продължение на няколко дни, докато за нашия SOFIX като голям може да бъде окачествен спад от 5% дневно в продължение на дни.

Дори това, което се е случвало през годините, е неизмеримо с понятието "срив".

През първата седмица на декември 2002 г. например SOFIX е паднал с 6.75%, в "резултат" на което през първото тримесечие на същата година индексът е скочил с 23 на сто. Подобна ситуация се забелязва и в предпоследната седмица на март на 2003 година. Тогава основният борсов индекс пада с 6.6%, /седмицата преди това има ръст от 4.7%/, а тримесечието завършва с ръст от 23%.

В началото на февруари тази година също има подобен прецедент ­ пазарът падна с 3.7%, но ръстът след това не е никак малък.

Смеем да прогнозираме, че нещо подобно ще се случи и сега.

Още на втория ден от срива на официалния пазар на Българската фондова борса три позиции отбелязаха поскъпване, но с по-малко от процент ­ "Българска роза ­ Севтополис" увеличи капитализацията си с 0.78%, другите поскъпнали бяха "Холдинг Варна А" (+0.08%) и "Синергон холдинг" (+0.29%). И при трите позиции обемът на търговия остана нисък. На официалния пазар най-много изтъргувани акции отбеляза търговията с "Химимпорт" (67 550 лота) и "Софарма" (56 068), но и двете се понижиха съответно с 0.51% и 1.64%.

На следващия ден търговията на БФБ вече се възстанови.

Книжата на всички дружества, включени в SOFIX поскъпнаха. И двата показателя на БФБ си върнаха загубите от предната сесия и опровергаха напълно публикациите в някои издания за криза на борсата ни, разпространени в началото на седмицата. SOFIX беше с процент и половина на зелено и приключи на ниво 1280.22 пункта. BG40 навакса три процента и достигна 243.40 точки. От останалите 14 водещи дружества най-активно се търгуваха книжата на "Българо-Американска Кредитна Банка", "Химимпорт", БТК и "Софарма". Най-голям дневен ръст отбеляза "Топливо". Средната цена на акциите на дружеството се качи с 6.43% до 23.99 лева. Само в Сегмент "В" оборотът възлезе на повече от 1.172 милиона лева.

Пазар, какво да се прави. Обратен на доматите, на които се радваме като паднат през юли до 40 ст., а сега са 3 лв. При тях не говорим за срив, а за скок.

Тъпо е зорлем да се клати един от най-добре развиващите се пазари у нас ­ фондовият.

Белгия лобира в ЕС за наши ракии, отбелязва „Стандарт"

Белгия ще лобира в Европа за наш алкохол и мезета. Това обеща посланикът на кралството Н.Пр. Филип Беке по време на церемония за връчване на наградите за най-добра ракия и пастърма. Конкурсът беше в рамките на Белгийския културен фестивал.

"Сливенска перла" на "Вини Сливен" е най-добрата млада гроздова ракия. Това отсъди жури от осем дегустатори от България и Белгия. Наградата беше връчена от белгийския посланик Филип Беке на шефа на борда на директорите на фирмата Красимир Кръстенов. Първа подгласничка в категорията е "Пещерската гроздова". На трето място остана Винпром Русе. Най-хубава стара ракия правят в Търговище, решиха дегустаторите. Малиновата, сливовата и кайсиевата ракия на Тетевен пък са най-добрите в категория плодови, отсъди журито. Специалната награда за "цялостно творчество" се връчва на Винпром Търговище, съобщи посланик Беке.

При мезетата на първо място се класираха пастърмите на Силистра и Враца. Най-добро филе "Елена" пък правят в с. Воден, решиха дегустаторите. Всички победители ще влязат в каталозите с отбрани стоки, които се разпространяват в Европа. Надяваме се това да им осигури място не само на белгийския, но и на целия европейски пазар, както се случи с вината, отличени през миналата година, каза посланик Беке.

 

Искаме единни стандарти за АЕЦ, пише „Дума"

България ще настоява за единни стандарти на Европейския съюз в областта на ядрената енергетика. Тя има интерес и ще продължи да прави необходимото за създаване на общоевропейски стандарти за ядрена безопасност, защото е потърпевша от липсата на такива стандарти до момента. Това заяви вчера в Брюксел премирът Сергей Станишев, предаде "Всеки ден". Той участва там в започналата двудневна среща на Европейския съвет, по време на който една от основните теми бе свързана с енергийната политика на съюза. България ще отстоява и правото си свободно да определя енергийния си микс - т.е. различните енергийни източници и технологии, каза още премиерът в отговор на журналистически въпрос. Според него с европейските граждани трябва да се обсъдят новите технологии в тази област.

В същото време Станишев обясни, че няма да повдигне въпроса за спрените III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". По думите му все още не е направено необходимото за постигане на конкретни резултати в тази посока. Няма смисъл въпросът да се поставя по начин, по който ще предизвика само негативна реакция, обясни премиерът. По думите му първо трябва да се натрупат експертни оценки за сигурността на двата реактора, както и позиции на страните от региона и в Европейския съюз на различни равнища. Едва тогава можел да се очаква някакъв конкретен резултат. Който казва нещо различно, просто заблуждава хората, допълни Станишев. Ако едностранно тръгнем към конфронтация, ще загубим много повече и няма да решим никакъв проблем, заяви той.

Вчера премиерът участва и в откриването на Ден на българските иновациите в Брюксел, организиран от "Майкрософт". В словото си той подчерта, че основен приоритет на кабинета е развитието на информационните и комуникационните технологии, електронното правителство и да задълбочаването на сътрудничеството с международните компании. Именно с развитие на информационното общество и икономиката, базирана на знанието, страната ни ще допринесе за изпълнение на целите на Лисабонската стратегия на ЕС, каза Станишев. Той се ангажира да се подобрят показателите, показващи, че у нас 80 на сто от студентите работят с интернет, всички вузове са компютъризирани, компютри притежават 30 % от хората, а до края на година пък на 12 ученици ще се пада по един компютър.

Станишев съобщи още, че секторът на информационните технологии у нас формира 10 на сто от БВП, което го нарежда на второ място по принос към икономическия растеж на страната след туризма. За тази тенденция допринасяла либерализираният телекомуникационен пазар и конкурентоспособността на ИТ индустрията у нас.

Важно е да дадем позитивен сигнал на европейските граждани, че Европа работи, заяви Станишев по време на премиерската среща на Партията на европейските социалисти, която предшества заседанието на Съвета на ЕС. Пред 11 правителствени ръководители, сред които колегите му от Австрия Алфред Гузенбауер, от Унгария Ференц Дюрчани, от Литва Гедиминас Киркилас, от Португалия Жозе Сократиш и др. Станишев изтъкна, че съюзът трябва да стане по-близък до гражданите и по-ефективен.

 

БСП и Кабил спорят с проектозакони за контрола над горите, съобщава „Дневник"

До края на месеца депутати от БСП ще внесат в парламента проект на нов закон за горите, чрез който ще се опитат да ограничат влиянието на ДПС върху сектора. Идеите на представителите на левицата влизат в противоречие с одобрения преди дни проект от колегиума на министерството на земеделието, ръководено от Нихат Кабил. Разминаванията са за администрирането на сектора и дали да има забрана върху сделките с държавни гори в петкилометровата зона по Черноморието и в близост до планинските курорти.

 

След като социалистите разбраха, че първоначалната им идея да извадят бъдеща агенция по горите от земеделското министерство е неосъществима заради отпора на ДПС, излязоха с нова идея. Според нея агенцията ще остане подчинена на земеделския министър, който ще назначава шефа й, но решенията ще се взимат от управителен съвет, чийто членове ще бъдат назначени по общата коалиционна формула - трима от ДПС, 5 от НДСВ и 8 от БСП. Проектът на експертите на Нихат Кабил запазва сегашното положение - Националното управление по горите в министерството отговаря изцяло за сектора, а 16-те регионални управления стават предприятия, регистрирани по Търговския закон.

 

В проекта на социалистите отново се предлага да се запазят ограниченията за сделки с държавни и общински гори в петкилометровата зона по морското крайбрежие. Миналата година земеделската комисия в парламента прие на първо четене проектозакон на депутати от БСП и НДСВ, в който беше предвидена такава забрана. Под натиска на ДПС обаче на проекта не беше даден ход и скоро коалицията излезе с общо решение, че законът ще се прави наново и ще бъде приет през 2007 г.

 

Държавата няма да наложи забрана върху замените на държавни гори в петкилометровата зона по Черноморието и в близост до планинските курорти пък предвижда проектът, одобрен от министерството на Кабил. Запазва се възможността министърът на земеделието да одобрява замени от държавния фонд за гори до 25 декара. Новият проект дава свобода на земеделския министър да вади от държавния фонд немалки терени земи, напълно достатъчни за изграждане на големи хотелски комплекси. Въпреки че новите собственици нямат право да секат в зоните до 10 години след замяната, това изискване е формално, коментират експерти.