„Властта не иска да отвори досиетата" е водещото заглавие на „Новинар". В подзаглавие от изданието уточняват, че „Доган и Румен Петков се скараха заради архива на ДС".

По-надолу става ясно, че на семинара на властта в Боровец миналия уикенд Доган и Петков имали спорове заради архивите на службите. Министърът поискал законопроектът да бъде обсъден на семинара, но Доган отсякъл, че за ДПС всичко е ясно.
"Няма какво да обсъждаме - отваряме досиетата", категоричен бил лидерът на ДПС. Пред медиите обаче Румен Петков заявил, че има още няколко подробности за уточнение между коалиционните партньори, преди законът да влезе за обсъждане на второ четене в пленарна зала.
Лидерът на ДПС се  разгневил, защото с това изказване на министър Петков се внушавало, че движението не иска отваряне на досиетата. Социалистите обаче с всички сили се опитвали да забавят приемането на закона, защото бил против отварянето на досиетата на бившите водещи офицери на ДС, както и на магистратите. От „Новинар" поясняват, че и лидерът на Демократи за силна България  Иван Костов също не застава категорично зад отварянето на досиетата въпреки публично защитаваната теза, че е крайно време архивите на спецслужбите да бъдат разсекретени.

„Наркотиците по-евтини от всякога", съобщава „Труд". От изданието се позовават на годишния доклад на Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН).

След като експертите подробно анализирали цените на дребно на дрогата за петгодишен период (от 1999 г. до 2004 г.), те забелязали, че ако една доза кокаин - дрогата на богатите, през 1999 г. се продавала средно за около 100 евро, пет години по-късно цената падала на 55 евро.

„Терорист обезвреден с водка и диазепам" гласи любопитното заглавие на вестник „Труд". В случая става дума за бивш затворник, който нахълтал в компютърен клуб в град Елена, размахал брадва и ножове и взел за заложник ученик.

Терористът поискал прокурорка да коленичи пред него и да го помоли да пусне детето. Пожелал също и бутилка водка. След консултация с лекар антитерористите от сформирания специален екип сложили в питието на похитителя таблетка диазепам. След минути упоеният Илиян Илиев-Шопа се оказал вързан с белезници.

Полиция! Дайте оборота" гласи криминалната новина и на първата страница на вестник „Дума". Става ясно, че в Русее униформени и данъчни атакуват магазините на длъжници и изземват парите от касовите апарати. На трима собственици на фирми в Русе е оказвана спешна медицинска помощ. Хората са припадали от страх в ситуации, твърде много приличащи на въоръжен грабеж. И в трите случая не е ставало дума за облечени в униформи гангстери, а за съвместни акции на полицаи и данъчни.
"Представители на регионалната дирекция на НАП в Русе са започнали експериментално да влизат в присъствие на полиция в търговски обекти на данъчни длъжници и да изземват наличните пари от касите", потвърдил софийският шеф на дирекцията на НАП  - Любомир Димитров, цитиран от БТА. Според него данъчният кодекс разрешавал подобни "мероприятия". Екшъните щели да зачестят преди коледните празници, когато оборотът в магазините ще е по-голям.

В духа на криминалните новини и вестник „Стандарт" предупреждава „Бирници изпразват магазини по Коледа". В подзаглавие от изданието уточняват, че търговци длъжници припадат при акцията. Шефът на русенските данъчни Любомир Димитров обявява, че подобни хайки щесе организират за първи път у нас. Подготвен е списък с около 20 търговски обекта, които ще бъдат щурмувани. Масовите хайки ще са по време на празниците, защото тогава оборотът скача няколко пъти.
Методът вече е изпробван в три магазина. Данъчни служители и униформени нахлули изненадващо в тях и прибрали парите от касите им. Така са събрани около 2500 лв. Търговците останали шокирани от екшъна и дори  припаднали. Наложило се екипи на Спешна помощ да ги свестяват.

„Симеон на разпит за царската болница" под рубрика „Савойска афера" съобщава още „Стандарт". Нашите прокурорите ни вече били получили всички материали, свързани със Савойската афера. В момента те уточнявали кои лица са взели решението за споразумение между българската държава и австрийска фирма за изграждане на болницата. Ако се наложи, разследващите ще пътуват до Италия, за да разпитат царския братовчед Виктор Емануил и бизнесмена Пеиерпаоло Черани.

Далаверите около царската болница лъснаха през юни, когато избухна Савойската афера. Тогава в италианските медии се появи информация, че лидерът на НДСВ е лобирал в полза на бизнесмена Пиерпаоло Черани за изграждане на детска педиатрична болница в столицата.

В замяна на това Черани е обещал да финансира и предизборната кампания на Сакскобургготски.

И в контекста на криминалните новини и "Дневник" обявява, че "Механизмът за строг контрол от ЕС е готов". Показателите, по които Европейският съюз ще извършва строг мониторинг са: поправките в Конституцията, инспекторат, който не влияе на решенията на съдебната система, независимо и безпристрастно разследване на корупцията по високите етажи на властта с реални и бързи наказания за изобличени в тези деяния лица.
Документът под името Механизъм за сътрудничество и контрол, с който "Дневник" се е запознал и който все още не е оповестен официално, предупреждава, че забавянето в изграждането и акредитирането на структурите, които ще се занимават с разпределението на средствата от структурните и кохезионния фонд може да доведе до значително забавяне на процеса на усвояването им.

"Цената на "Зелена карта" пада близо пет пъти", съобщава още "Дневник". Около 30-40 лв. ще се плащат при пътуване до Турция, Сърбия и Македония. Териториалният обхват на полицата "Зелена карта" ще се намали съществено от 2007 г. Тогава с влизането на страната ни в Европейския съюз продаваната у нас "Гражданска отговорност" ще важи и за територията на целия съюз.

Да не пропилеем пробива за АЕЦ" призовават от Дума. От изданието уточняват, че при вчерашното гласуване текст по текст на доклада на Джефри ван Орден за напредъка на България, отпаднал само параграфът, който гласял, че според специалисти на Европейския съвет и независими експерти равнището на безопасност на блоковете  на АЕЦ „Козлодуй" е високо. Още в сряда докладчикът за България Ван Орден подкрепил предложението за 8-месечна отсрочка за затварянето на III и IV блок.

Според евронаблюдатели, ако тази поправка бъде приета от ЕП, могат да се предприемат стъпки от българското правителство за промяна и в договора за присъединяване на България към ЕС. В него е записано, че III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат затворени на 1 януари 2007 г.

Сред другите клаузи на приетия доклад са демонстрирането на осезаеми резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Евродепутатите призовават за максимална прозрачност в приватизацията и назначенията на обществени постове и в съдебната система. Според тях България трябва да въведе сериозни санкции за прокурорите, които бавят и пречат на развитието на делата. Евродепутатите приветстват усилията да се разсекретят архивите на секретните служби, но препоръчват това да бъде контролирано от политически независима комисия.

60% от сметката "топли" стълбите, обявява „24 часа". От изданието обясняват, че това предвижда наредба, готвена в енергийното министерство, която има за цел да противодейства в случаите, когато в блока масово изключват радиатори и крадат парно. Освен това с тази мярка се предвижда да се защитят редовните абонати на топлофикация, които сега плащат дори за евентуални кражби от съседи.
В бъдеще, ако много радиатори в блока са изключени или масово се краде енергия, ще скочат сметките на всички- дори на спрелите отоплителните си тела.

Отчетеното, но неразпределено между апартаментите, ще увеличава процента за сградна инсталация, поясняват от „24 часа".