Във Варна нещата се успокояват, но за съжаление бедственото положение се премести в Добрич, каза вицепремиерът Даниела Бобева.

В Добрич се евакуират хора и Цветлин Йовчев пътува за там. След което ще замине за В. Търново.

Последната информация е, че във Варна има десет загинали и трима души се издирват. Има гласувани средства от бюджета за покриване на щетите от бедствието.

В Добрич е загинал само един човек, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БНТ. Жената, която издирвахме от сутринта е намерена жива и здрава, уточни той.

По-рано се появиха информации за две и за три жертви на водната стихия.

Жена се е удавила в района на Хуманитарната гимназия в града. Там е една от най-ниските точки в града и се явява като водосборна зона.

Улиците в града приличат на пълноводни реки. Има разрушени къщи. Над 150 семейства са евакуирани  и нямат покрив над главите си.

От Областната дирекция на МВР предупреждават, че по протежение на булевард "Русия" в Добрич се очаква приливна вълна заради повишаване на водата в коритото на Суха река.

Полицията апелира към живеещите в района да напуснат домовете си до нормализиране на обстановката и да предприемат мерки за обезопасяване на жилищата си.

В градския парк "Свети Георги" водата е достигнала два и половина метра, по данни на общината.

Нормализирано е движението по пътя Добрич-Варна, непроходими са отсечките от курорта "Албена" до Балчик и Варна, информират от Областния съвет по сигурност.

През последните 10 часа над града са се изсипали над 100 литра на квадратен метър. Дъждът продължава да вали и в момента.

Междувременно вече официално е обявено бедствено положение на територията на цялата община Добрич, каза кметът на общината Детелина Николова.

По протежението на коритото на Добричка река са залети всички ниски територии. В по-ниските части на града водата е около метър и повече. В районите на предприятия „Бряст" и по протежението на ул. „Калиакра" има огромни разливи, наводнени са едно от ДКЦ-та на територията, две детски градини, Автогарата, където няма никакво излизане на автобуси, много къщи и дворове.

Преустановена е работата на всички учебни и детски заведения. Отменено е и външното Национално оценяване на децата от 8 клас.

Работи се да бъде възстановена дейността на Социален патронаж, който превозва храни и медикаменти на възрастни, болни и самотни хора. Обхождат се всички мостови съоръжения в града, тъй като състоянието никак не е добро.

Очаква се приливната вълна да не намалява своето ниво, а до го повишава. В момента „Пожарна безопасност и защита на населението" са преустановили дейността, поради липса на ефект. Водоподаване към града няма - всички помпени станции са наводнени. Електрозахранването по цялото протежение на реката е спряно.

Да се вземат спешни мерки за отводняване и разчистване, разпоредиха премиерът Пламен Орешарски и министър Цветлин Йовчев след срещата си с кмета на община град Добрич.

Кметът предупреди, че има опасност от ново покачване на водата и е необходимо хората по първите етажи на сградите в района на комплекс Югоизток да бъдат с повишено внимание и да се изтеглят по високите етажи.

В момента се обхожда региона, за да се събере актуална информация за нивото на водата. Най-тежък е участъкът около автогарата.

По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че властите са апелирали хората от първите етажи на сградите в района на комплекс „Югоизток" да бъдат с повишено внимание и да се изтеглят по високите етажи. Районът се обхожда, за да се събере актуалната информация за нивото на водата. Екипите са в готовност да отводняват залети участъци, заяви министър Йовчев. Той е разпоредил полицейски патрули да обиколят застрашените региони и да предупреждават гражданите, особено на първите етажи и в ниски къщи, за потенциална опасност.

„Важно е да спасим живота на хората, ако има застрашени", заяви Орешарски. Той допълни, че ще бъде предоставена допълнителна техника и всичко необходимо като помощ от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", включително и екипи от съседни градове, или от армията". От съобщението на вътрешното министерство става ясно, че информацията към момента е за една жертва от наводненията, за други две се уточнява.

Министър-председателят уведоми още, че има готовност междуведомствената комисия за подпомагане да бъде свикана бързо. Той е обсъдил с европейския комисар Кристалина Георгиева готовността за съдействие при задълбочаване на обстановката, както и възможностите при необходимост да се осигурят помпи с голям габарит. Имат готовност да помагат на пострадалите от бедствието.