Паметник на хан Крум ще има в Северния парк в столицата. Предложението е на районните администрации на "Надежда" и "Връбница" и беше обсъдено на днешното заседание на комисията по образование и култура на Столичния общински съвет. Преди да започне работа по проекта трябва и съгласие на Столичния общински съвет.

Проектът за паметника е дарение, а освен него дарение от Министерството на отбраната ще са и 2,5 тона месинг за изготвянето на скулптурата. Идеята е паметникът на българския владетел, който е включил територията на Сердика към първата българска държава, да е върху витошка морена, информира БНР.

Предстои да се реши откъде ще е финансирането за изготвянето на отливката, тъй като, ако това става със средства от бюджета, ще се обяви и конкурс за извършването на дейността.

Съветниците гласуваха и градинка в столичния комплекс "Свобода" да носи името на известния футболист Атанас Михайлов - Начко, както и да се постави бюст-паметник на футболиста от "Локомотив". Паметникът и реновирането на градинката ще са със средства на дарители.

По предложение на собствениците на бившия завод "Електроника" в район "Слатина", безименна улица в квартала ще носи името на Никола Тесла. Съветниците одобриха предложението улицата да носи името на сръбско-американския изобретател.