Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, шефът на пожарната главен комисар Николай Николов и директорът на Областната дирекция на МВР-Шумен старши комисар Ялчън Расим извършиха пореден оглед на терен в Хитрино. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

На място тримата провериха и се запознаха с обстановката в района на инцидента. До временната площадка вече е транспортирана първата от подготвените вчера цистерни от дерайлиралата композиция. Предстои да бъде извадена и втората цистерна.

От МВР поясняват, че продължава работата на екипите по подготовката и транспортирането на последните две цистерни от района.

Предстои един от най-важните дни за операцията в Хитрино. Това обяви по-рано на извънреден сутрешен брифинг край бедстващото населено място министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя уточни, че течът е спрян в момента. 

Днес ще бъдат изтеглени две от последните четири цистерни, като трябва да бъде изправена най-рисковата от тях. Бъчварова предупреди, че всички действия, които са свързани с изправянето й, носят голям риск. Ще бъде подаден сигнал и разследващите, и на жителите - работещите на мястото на трагедията също ще бъдат изтеглени заради рисковете. Румяна Бъчварова е категорична, че не трябва да се допуска накрая да се случи някакъв инцидент.

На въпрос кога ще могат жителите на Хитрино да се върнат по домовете си, Бъчварова отговори, че това зависи от справянето с най-важната задача - изтеглянето на най-рисковата цистерна. Тя не изключва това да се случи във вторник.

Румяна Бъчварова увери, че се работи и по възстановяване на електрозахранването и водата, за да може хората не само да се върнат по домовете си, но и да имат условия за живеене.

Днес ще приключи и работата на прокуратурата на място. След това тя ще продължи там, където са складирани цистерните на временната площадка. Очаква се също днес държавното обвинение да получи една от най-важните експертизи, а именно за скоростта на влака.

Бъчварова коментира, че сроковете са ги определяли в седмици, после в дни, а сега в часове. Тя се надява, че това ще успокои населението.

Шефът на пожарната успокои жителите на Хитрино

Шефът на пожарната успокои жителите на Хитрино

Срещна се с тях и им обясни как тече операцията

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов обясни, че в момента най-важната задача е да вдигнат опасната цистерна. В момента, в който това се случи, ще има яснота за това кога хората ще могат да влязат в селото. Николов увери, че всичко, което зависи от институциите, от ВиК, от Енерго-про, се прави.

Тази нощ нещата минаха сравнително спокойно. Нямаме констатирани нарушения, отчете шефът на пожарната. 

В 11.00 часа днес предстои среща на представители на кризисния щаб с местното население. Николай Николов предполага, че след тази среща ще има повече информация, за да обяви възможността за влизане в селото.

"Ние бързаме бавно - всичко да бъде направено бавно. Най-малката грешка може да коства много - хората са изморени вече. Не трябва да го допускаме това. Не допускайте натиск върху моите хора долу", призова той хората.

От своя страна началникът на полицията в Шумен Ялчън Расим увери, че имотите се охраняват добре и до момента няма набези. Той смята, че хората могат да бъдат спокойни в това отношение. 120 души работят са ангажирани с денонощната охрана. От 9.30 до 12.00 часа на местните жители ще бъде позволено да влязат да нахранят животните и да си нагледат имотите. Ще могат да влязат и фирмите, за да вземат размерите на счупените прозорци. 

От РИОСВ-Шумен увериха, че замерванията показват, че няма опасност от замърсяване на въздуха и водата в Хитрино. В момента въздухът е нормален - няма токсични, няма вредни вещества и няма опасност за здравето на хората, уверяват от инспецията.

Хората искат да знаят кой е виновен за експлозията, но им е по-важно да се приберат у дома.