Екипите на пожарната работят бързо, доколкото това е възможно в подобна изключително рискова и сложна операция. Това увери на среща с жителите на Хитрино директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, съобщават от пресцентъра на МВР.

Николов е уверил още, че на терен ще има достатъчно експерти, които да замерят средата и почвата.

Николов обясни, че съгласно разработения план би трябвало утре да е вдигната последната опасна цистерна. След това хората ще бъдат допуснати да се завърнат по домовете си. Той обаче обърна внимание, че това ще се случи само при условие, че не излезе нещо непредвидено.

Изтеглят най-опасната цистерна от Хитрино
Обновена

Изтеглят най-опасната цистерна от Хитрино

Днешният ден е един от най-важните за операцията в бедстващото село

Припомняме, че първата от подготвените вчера цистерни вече е транспортирана до временната площадка. Днес е един от най-важните дни в операцията в бедстващото село, тъй като трябва да бъде изправена най-опасната цистерна.

Полицейската охрана също ще остане в Хитрино.

Екипите на "Енерго про" са направили оглед и са установили повредите. Днес са започнали да ги отстраняват там, където е допустимо.

Шефът на пожарната уточни, че електричеството ще бъде пуснато максимално бързо, след като хората влязат по къщите си. Това ще бъде направено с оглед на безопасността, тъй като в противен случай има изключително голям риск от предизвикване на пожар.

След срещата с жителите на Хитрино Николай Николов коментира пред журналисти, цитиран от БНР, че според него те вече са много по-спокойни от преди.

Най-често задаваният въпрос по време на срещата е бил кога ще могат жителите да се върнат по домовете си.

Днес са изтеглени две цистерни, като се очаква утре да бъде изтеглена още една. 

Кметът на Хитрино Нуридин Басри обясни, че хората ще влязат поетапно, но в много кратки срокове. В първия ден щели да влязат собствениците на къщите, придружени с хора от полицията и общинската администрация. Те ще могат да си вземат ценни неща. На следващия ден контролируемо ще бъдат пуснати в селото доброволци.