Опасна е люлката за деца с увреждания, която беше монтирана в столичния парк "Света Троица" преди 3 месеца, съобщи БНТ.

Проверката на общината е на третия месец след като люлката е монтирана. Тя установява, че някои елементи не отговарят на изискванията.

Организаторът на дарителската кампания Анна Йончева уточни, че люлката е прибрана в кв. "Илинден". Вчера те дойдоха, демонтираха я и я прибрахме при тях, докато бетонът стегне и очакваме разрешение да дойдем да монтираме следващата люлка

С 6 млн. лева изграждат 14 центъра за деца с увреждания

С 6 млн. лева изграждат 14 центъра за деца с увреждания

Строежът им трябва да приключи до 2020 г.

Йончева уточни, че всички документи и изисквания за поставянето на съоръжението са били спазени.

По думите на Ивайло Сиркаров, управител на фирма за контрол на детски площадки, тази люлка не е имала сертификат за продукта, тоест, че този продукт е произведен по абсолютно всички изисквания и от независима страна е издаден документ, че той съответства на тези изисквания.

Обяснението е, че платформата е твърде тежка и между платформата и прилежащия терен при свободно падане се получаваше премазване дори не само на детско краче, но и на възрастен човек. Планките, които задържат платформата при затваряне, бяха с остри ръбове и са на тези места, където са лактите на децата.

Съоръжението имаше всички необходими документи и ние разрешихме неговия строеж, заяви Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система" в Столична община. По думите му не цялото съоръжение, а елементи от него не съответстват.

Свързахме се с фирма производител на съоръжения за игра, която да намери начин да подобри елементите, които не съответстват, така че тази везна да бъде интегрирана на всички детски площадки.