НДК сменя осветлението в голяма част от пространствата си с енергоспестяващо.

Централно фоайе, полуетажите, терасата на Литературен клуб "Перото" и Билетен център от скоро са с ново, модерно осветление и ще харчат много по-малко електроенергия.

Всички електрически тела са подменени с нови енергоспестяващи LED луни. По този начин НДК се превръща в съвременна обществена сграда, отговорна към опазването на ресурсите, която ще харчи много по-малко електроенергия.

Всичките 620 нови осветителни тела придават блясък на пространствата и създават настроение на зрителите на вечерните културни прояви в Двореца.

Екипът на НДК се стреми да създаде максимално комфортни условия за провеждане на събитията в сградата, за да могат зрителите да се насладят пълноценно на богатата програма в Двореца.

Във връзка с новата организация на достъпа до сградата, разработеният по време на Българското председателство на Съвета на ЕС вход А4 /откъм бул. /"Витоша"/ се запазва като основен денонощен вход на НДК.

Вход Б2 /откъм "Моста на влюбените"/ също ще функционира 7 дни в седмицата от 08:00 до 20:00 часа.

Плочките пред НДК не издържаха до края на европредседателството

Плочките пред НДК не издържаха до края на европредседателството

"Положението е разклатено"

Припомня, че плочките пред НДК не за първи път стават стават повод за недоволство - в края на месец юни 2017 година, около скандала с ремонта на НДК и уволнението на шефа на НДК Мирослав Боршош, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че цялото председателство е сведено до ремонта на плочките пред НДК. По думите ѝ "заради едните плочки, пардон - заради едните обществени поръчки", в ГЕРБ са се скарали.

В края на миналата година с 250 събития у нас, с два теча и чистене по празниците, НДК посрещна Европредседателството. 45 милиона лева струва ремонтът на НДК. Няма по-добро място в Европа в момента, категоричен бе тогава министърът на културата.

Съдът върна обвинението срещу Боршош

Съдът върна обвинението срещу Боршош

Пропуски и неясноти в обвинителния акт

Припомняме, на 26 юни 2017 г., понеделник вицепремиерът Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Във вторник премиерът Бойко Борисов го върна на поста.

Всички дейности, свързани с преустройството, модернизацията и адаптацията на сградата на НДК за нуждите на председателството на Съвета на ЕС, са определяни и обсъждани в много широк формат, заяви тогава бившият вицепремиер за европредседателството Деница Златева.

От БСП и ДПС обявиха в пленарна зала, че казусът трябва да бъде разследван от парламентарна комисия. Йордан Цонев от ДПС директно заяви, че според него случаят е за прокуратурата.

На 28 юни от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК. Справката им е изпратена на 21 февруари 2017 година.

В сряда, 28 юни, от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК. Справката им е изпратена на 21 февруари 2017 година.

Същият ден от БСП поискаха парламентарна комисия да провери случващото се в НДК, където тече ремонт защото това е основната сграда, където ще заседават гостите на страната ни по време на нашето Европредседателство през 2018 година.

На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че това са началните и работните обвинения по отношение на Боршош, тъй като продължава анализът на изисканите и вече получени над 4000 договора, които той е сключил в качеството си на изпълнителен директор. Договорът, за който му е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост е за ползването на лекия автомобил "Лексус".

Председателството ухае на рози пред НДК

Председателството ухае на рози пред НДК

Цветен килим-шевица украси площада