Жителите на село Катуница масово се подготвят за пътуване до Асеновград, където Районният съд ще гледа делото срещу Кирил Рашков-внук. Той поиска съкратеното съдебно следствие, а адвокатът му Даниел Ангелов е депозирал молбата, припомня plovdivutre.bg.

Стратегията на обвиняемите в този случай е да се признаят фактите по обвинението, с което се спира събирането на още доказателства. По този начин съдът ще намали евентуалното наказание на 28-годишния Кирил Рашков с една трета. Заканата за убийство на подсъдимия предвижда до шест години лишаване от свобода.

Припомняме, на 23 септември той заплаши с убийство Веселин Христов, вуйчо на убития същата вечер Ангел Петров.

Кирил Рашков може да се размине с ефективната присъда, опасяваха се късно снощи катунчани и съселяни на убития Ангел Петров и починалия му приятел Павел Толев. Като се има предвид, че при признаване на деянието законът предвижда в случай на ефективна присъда, тя да бъде намалена с 1/3, допускаме, че присъда няма и да има, споделиха опечалените.

Според тях в случая има вероятност да се приложи особено популярният през последните години чл. 78 „а", който освобождава обвинения от наказателна отговорност и се присъжда глоба.

Правилата по този член дават възможност по предложение на прокурор, но с решение задължително на съд, замяната на наказателната с административна отговорност, състояща се само в налагането на глоба.

След тази замяна съответното лице се счита за неосъждано и неговото свидетелство за съдимост остава чисто. Задължително условие е преди това лицето да не е осъждано за престъпление от общ характер и да не е освобождавано вече веднъж по реда на чл. 78 "а". До момента Рашков - младши няма нито условна, нито ефективна присъда.