Започна операцията по източване на цистерните от взривилия се влак в Хитрино. Според експертите процесът е сложен и опасен, а целта е композицията да бъде обезвредена.

Вчерашната трагедия отне живота на 7 души, а 29 са пострадали. Цялото село беше евакуирано. По-голямата част от семействата са при свои близки в региона, а 14 семейства са в кризисен център в Шумен.

Понеделник е обявен за ден на национален траур.

Кметът на селото обясни, че всички жертви са разпознати. Оказва се, че нямало място в моргата в Шумен. Ще се разговаря с близките на починалите, за да бъдат убедени да погребат своите покойници в съседни села.

Бисер Минчев, главен ревизор в Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) обясни, че в момента вървят следствени действия от страна на Националната следствена служба (НСлС) на причините за инцидента. Транспортното ведомство също проучва причините.

Нека си съберем доказателствата, посочи Минчев и поясни, че по мнението му композицията не е била претоварена.

Засега версията е, че скоростта на влака е била висока. Влакът е трябвало да се движи с до 40 километра в час. При по-висока скорост може да се стигне до дерайлиране, каза още Бисер Минчев. Едва ли обаче влакът се е движел със 110 км/ч, както се коментираше, според него.

Той няма причина за притеснения по отношение на жп инфраструктурата по трасето. Сигнализацията е работела.

Доктор Недко Тодоров от болницата в Шумен уточни, че в реанимацията на болницата са настанени трима пострадали - двама мъже и една жена, като единият мъж е в най-тежко състояние. Според д-р Тодоров днес може да се наложи този пациент да мине през хирургическа интервенция. Още петима пострадали са в хирургично отделение на болницата.

През спешното отделение на болницата е преминало едно дете. Няма приети деца в болницата.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова информира, че все още се събират доказателства, разпитват се свидетели. Тепърва предстои да се установят причините. Предстои да се направи допълнителен оглед. Целта е да се установи състоянието на композицията.