Над 1 474 994 лв. са събрани в благотворителната кампания на Българския Червен кръст (БЧК) в подкрепа на пострадалите в Хитрино. Това е сумата, която е отчетена тази сутрин. Изпратени са 985 927 SMS-а. 477 267,95 лв. са постъпилите дарения по банков път.

Припомняме, че трагедията стана в събота сутринта малко след 5.30 часа. При навлизане в гара Хитрино от влакова композиция дерайлираха цистерни с газ пропан-бутан и пропилен. След теч на газ от една от цистерните и запалване, последва взрив. Загинаха 7 души. В населението място е обявено бедствено положение. Местните жители бяха евакуирани веднага и все още не им е позволено да се върнат по домовете си. Много от тях останаха и без покрив, тъй като взривът унищожи къщите им.

Изтеглиха първите две цистерни от гарата в Хитрино
Обновена

Изтеглиха първите две цистерни от гарата в Хитрино

Цистерната с теч е изтеглена с локомотив

БЧК стартира кампания за набиране на финансови средства в подкрепа на пострадалите. Желаещите да помогнат могат да го направят като изпратят SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.

Дарения могат да бъдат направени и на банкова сметка: Български Червен кръст IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 BIC: UNCRBGSF Банка: УниКредит Булбанк Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България (За пострадалите в село Хитрино).

Помощ може да бъде предоставена и чрез on-line дарения на сайта на организацията: през Epay за ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES; с дебитна/кредитна картаПострадали при бедствия, аварии и катастрофи; с Транскарт БЧК - БЕДСТВИЯ АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / BRC - VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES].