"След девет години депото отново е наша собственост. Още утре Горан Ангелов ще бъде сменен и на негово място ще бъде назначен нов директор. Призовавам всички компетентни институции да влязат в депото и да извършат проверка на досегашния концесионер", коментира кметът на Скопие Петре Шилигов, цитиран от БГНЕС. 

Скопие уволнява скандалния директор на депото, който е замесен във вноса на десетки контейнери от Италия в българските пристанища във Варна и Бургас. Депото "Дрисла" вече е във владение на общината, допълва Шилигов.

Депото е дадено на концесия на италианска фирма и последните 9 години има множество съдебни дела и съмнителни сделки.

Българската прокуратура също разследва Горан Ангелов и неговия заместник Блаже Игнатов за отпадъците.

Нямало радиоактивни и токсични отпадъци в боклука на пристанището в Бургас

Нямало радиоактивни и токсични отпадъци в боклука на пристанището в Бургас

Изпращачът и получателят на пратката са едни и същи с тези на откритите контейнери във Варна

Припомняме, че на 18 януари стана ясно, че са открили италиански боклук и на пристанището в Бургас.

Преди това стана ясно, че проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия.

Преди това пък започна проверка на всички затворени мини дали са складове за боклук.

Премиерът Бойко Борисов пък поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане".

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Откритият на пристанищата у нас италиански боклук бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Откритият на пристанищата у нас италиански боклук бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Вносът на отпадъци в Македония е забранен, внасяме само в България, твърди македонският управител