Категорично е установено, че в откритите 20 контейнера с боклуци на пристанище "БМФ Порт Бургас" няма радиоактивни и токсични отпадъци. Това заяви на брифинг ръководителят на Окръжната прокуратура в морския град Георги Чинев. 

По думите му изпращачът и получателят на пратката-фирмите "Дентиче панталеоне" и "Блацион", са едни и същи с тези на откритите контейнери с отпадъци на пристанище Варна-запад. Няма повдигнати обвинения и установени виновни лица към момента.

"Установеното нарушение при вноса е несъответствие между декларирания отпадък и наличния", поясни зам.-директорът на бургаската полиция комисар Емил Павлов.

Деклариран е бил отпадък от пластмаса и каучук, а са установени и други отпадъци като желязо и текстил. 

Откриха италиански боклук и на пристанището в Бургас

Откриха италиански боклук и на пристанището в Бургас

Прокуратурата в Бургас води разследване

По думите на окръжния прокурор Георги Чинев 20-те контейнера са внесени на 5-ти септември миналата година. За 90 дни те са били складирани на пристанището, но получателят - плевенска фирма за преработка и третиране на отпадъци и до момента не ги е потърсил.

По случая са извършени огледи и предстои да бъдат назначени експертизи.

За престъплението се предвижда затвор до 4 години и глоба от 2000 до 5000 лв. 

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия

Екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и РИОСВ са на място

Припомняме, че на 18 януари стана ясно, че са открили италиански боклук и на пристанището в Бургас. 

Преди това стана ясно, че проверяват и пристанището във Варна за внос на боклук от Италия.

Преди това пък започна проверка на всички затворени мини дали са складове за боклук.

Премиерът Бойко Борисов пък поиска мораториум на вноса на боклук. Преди дни пък мораториум върху вноса на боклук поискаха от "Атака" и "Възраждане".

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Зам.-министър дал съгласие за внос на 25 000 тона боклук от Италия

Това са установили от прокуратурата