ГЕРБ тотално доминира в медийното отразяване на предизборната кампания, сочи проучване на „Институт за социална интеграция". Обратно, някои партии и кандидати „се радват" на почти пълно медийно затъмнение.

Според изследването премиерът Бойко Борисов е влязъл 41 пъти в централните емисии, а Сергей Станишев със скромните три пъти се нарежда на второ място.

Основен претендент за президентския пост като Меглена Кунева е попаднала 1 път в централна емисия, съобщават анализаторите от „Институт за социална интеграция".

От 7 септември до 15 октомври те са анализирали и пет столични и два регионални вестника.

ГЕРБ е най-често отразяваната партия - 1 165 пъти, БСП - 692 пъти, Синята коалиция - 247, Атака - 244 пъти. Анализаторите са подредили информацията в разпределени по дни таблици.

Кандидатите за президент пък се подреждат по следния начин според честота на публикувани за тях материали - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова - 454 пъти, Ивайло Калфин и Стефан Данаилов - 311 пъти, 119 пъти - Сидеров и Шопов, 102 пъти Кунева и Христов.

Във вестниците сред лидерите на партиите най-споменаван е Бойко Борисов - 872 пъти, 204 материала са свързани със Сергей Станишев, 111 Сидеров, 81 пъти Мартин Димитров, 119 пъти Костов, 88 пъти Доган.

От института първоначално са направили анализ на изборното законодателство.

На тези избори ще има вратички, през които ще минават манипулации и нередности. Всички ние трябва да сме особено бдителни", алармира Катя Колева.
Тя посочи, че целта на проекта е превенция на възможността изборите да не бъдат честни, демократични и прозрачни.

Неуредици и липса на комуникация между ЦИК и МВнР са оказали влияние върху гласуването в чужбина, констатират още от „Институт за социална интеграция".

„Бяха намалени секциите в Германия и Франция. Разминаването идва от там, че съгласно чл. 44 от Избирателния кодекс, където имаме посолства и консулства, са необходими минимум 20 заявления.

Там, където няма консулства или посолства, изискването е да има минимум 100 заявления, за да бъдат отворени секции", обясни Стефан Георгиев. Той посочи, че близо 5 хил. български граждани няма да могат да гласуват, като експертите отдават проблема на техническа грешка или липса на комуникация.

Георгиев припомни и друг скандал с външно министерство, когато бяха публикувани личните данни на 35 хил. българи, живеещи в чужбина. „МВнР каза, че може да става въпрос за техническа грешка и се извини. ЦИК от своя страна обясни, че в такава ситуация, в тези списъци, които трябва да се публикуват, може да бъдат вписани само трите имена и номер на избирателната секция", посочи Георгиев.

Анализаторите обаче са отчели, че около 3 дни адресите на българите бяха обявени на страницата на министерството и отчетоха като притеснителни тези случаи.