Toyota Японската компания Toyota показа първия в света самопаркиращ се автомобил. Той бе представен лично от президента на фирмата, Фудзио Чо, съобщи Би Би Си.

Според производителите, моделът Prius освен това е и най-екологичната машина, която е способна да се паркира без участието на водача.

Prius е с бинзиново-електрически хибриден двигател, снабден с електронни сензори, които дават възможност на колата да се ориентира в пространството и да заобикаля препятствията.

Първият хибриден автомобил Toyota пуска през 1997 година. До сега са продадени около 120 000 броя. Тези автомобили са по-ефективни, тъй като съвместяват в двигателя и вътрешно горене, и електричество. Компанията възнамерява да удвои продажбите на екоавтомобилите до 2006 година.

Разработката на екологично чистите технологии е ключът към нашето развитие, заяви Чо на представянето. Компанията се надява, че Prius ще се хареса на шофьорите. Ако прогнозите се сбъднат, през 2004 година Toyota ще продаде 76 000 коли.

General Motors и Ford въобще нямат намерение да отстъпват в конкуренцията на японците и обявиха, че пускат хибридни версии на своите автомобили до края на годината.