Испания предостави на белгийски прокурор подробна информация за условията в затвор във връзка с искане за екстрадирането на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, който в момента пребивава в Брюксел, съобщава АП.

Вътрешното министерство потвърди, че е изпратило документ, в който отговаря на 14 въпроса на белгийската прокуратура, които са свързани с условията в килиите, както и гаранциите за безопасност, хигиената и храната, в които Пучдемон и четирима бивши каталунски министри в Брюксел могат да бъдат вкарани.

Мадрид поясни, че Пучдемон ще бъде вкаран в модерния затвор Естремера до испанската столица и ще бъде сам в килия с душ и тоалетна или ще я споделя с един от бившите министри.

Пучдемон уверен в победата на сепаратистите на местните избори

Пучдемон уверен в победата на сепаратистите на местните избори

Той добави, че ще води предизборната кампания от Белгия

Ведомството допълва, че Пучдемон и бившите министри, които са обвинени в бунт, противодържавна дейност и финансови злоупотреби, ще имат достъп до адвокатите си.

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Зойдо заяви, че са изпратили поисканата информация, но подчерта, че "Испания е държава на закона от много години", допълвайки, че "никой в Европа няма да ни дава уроци".

Днес Пучдемон се яви пред съда в Белгия във връзка с изслушване дали да бъде върнат в Испания, информира АФП. Мадрид издаде Европейска заповед за арест на Пучдемон и други четирима бивши министри, които пребивават в Брюксел от октомври. Те пренебрегнаха съдебна заповед да се явят пред испански съдия, подчертавайки, че няма да получат справедлив процес.

Има алтернатива на независимостта на Каталуния, омекна Пучдемон

Има алтернатива на независимостта на Каталуния, омекна Пучдемон

Имало възможност да се намери решение на кризата

Съдия в Брюксел ще изслуша аргументите на прокуратурата и адвокатите при закрити врата относно молбата за екстрадиране. Съдебният случай се очаква да се проточи, тъй като и двете страни могат да обжалват, ако загубят.

Съветник на Пучдемон заяви пред журналисти, че е пристигнал в Съдебната палата в Брюксел малко преди да започне изслушването в 14,00 часа местно време.

Стана ясно, че белгийската прокуратура е поискала от съда да екстрадира каталунските политици. Но белгийският съдия по случая е отложил решението за Европейската заповед за арест. 

Снимка 324163

Източник: ЕПА

Междувременно премиерите на Испания и Белгия проведоха разговори в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Гьотеборг, Швеция, разкриха източници, допълвайки, че те са разговаряли за "бъдещето на ЕС" и други въпроси като Каталуния.