Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Йерусалим. Това предупреди Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България.

Институцията изрази позицията си във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел.

Мюфтийството припомня, че Йерусалим е свещен град и територия за трите световни религии.

МВнР: Статутът на Йерусалим ясен след преговори

МВнР: Статутът на Йерусалим ясен след преговори

България подкрепя ЕС

Всяко решение за оспорвания статут трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския народ, както и ООН, убедени от институцията.

Мюсюлманското изповедание изразява своето безпокойство от възникналия пореден конфликт. Създалият се напрегнат процес засяга юдеите, християните и мюсюлманите по целия свят. Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Йерусалим. Световният мир е в огромна опасност, предупреждава се още в позицията.

Мюфтийството отбелязва, че тази постъпка би подхранила фанатизма и насилието на фона на нестабилния свят и на възхода на глобалния тероризъм.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

Едностранните актове няма да спомагат мирното разрешаване на конфликта, който датира от десетилетия и търси решение. Главно мюфтийство изразява позиция на безпокойство и подканва световните лидери за диалог под егидата на ООН, заключават от мюсюлманската институция.