Бившият шеф на полицията в Каталуния, който беше похвален за действията си след терористичните атаки в Барселона през август 2017 г., е обвинен, че членува в престъпна организация за ролята си в събитията, довели до едностранното обявяване на Каталуния за независима държава два месеца по-късно, пише "Гардиън".

Хосеп Луис Траперо е от "сложна и разнородна престъпна организация", водена от бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, обяви испанският съдия Кармен Ламела.

В обвинителния акт пише още, че Траперо е обвинен в нарушаване на обществения ред, свързано с декларацията за независимост през октомври.

Ламела пояснява, че регионалните полицейски сили Mossos d'Esquadra са "споделили обща цел за отделяне на Каталуния и обявяването й за република, и по този начин промяна на политическата организация на държавата и правителството, което е в противоречие с конституцията и автономния статут".

Преди по-малко от година Траперо и колегите му бяха приветствани като герои след терористичните атаки в Барселона и Камбрилс. Часове след атаките регионалната полиция застреля и задържа всички, които са замесени в нападението. 14 души бяха убити, а повече от 130 пострадаха.

Обвиненията срещу Траперо са във връзка със събитията през септември и октомври 2017 г. През септември регионалната полиция не се намеси, когато голяма тълпа от хора блокира за часове членове на испанската гражданска гвардия в правителствена сграда в Каталуния. По време на инцидента няколко автомобила на гвардията бяха потрошени.

На 1 октомври Mossos трябваше да затвори секции на референдума. Полицията не се намеси, тъй като изпълнявала заповеди на местното правителство. Гражданската гвардия и националната полиция се опитаха да спрат референдума със сила.

Траперо беше отстранен от поста през октомври, след като испанското правителство наложи пряк контрол. Днес повдигнаха обвинения и на други двама служители от регионалната полиция и един служител на местното вътрешно министерство.