Бързото струпване на мигранти на северната граница на Гърция рискува да доведе до хуманитарна криза. Това предупреждава Върховният комисариат на ООН за бежанците, съобщава Ройтерс.

Агенцията призовава за по-добро планиране и настаняване на най-малко 24 хиляди мигранти, които са заклещени в Гърция, включително 8 500 в Идомени, където стотици мигранти щурмуваха границата вчера и полицията в Македония се наложи да ги разпръсне с използване на сълзотворен газ.

Европа е на ръба на самопредизвикана хуманитарна криза”, каза говорителят на агенцията Ейдриън Едуардс.

Условията водят, по думите му, до недостиг на храна, подслон, вода и санитарни възли. Според него вчерашните събития показват, че се увеличава напрежението, насилието, което тласка мигрантите към трафикантите на хора.

Хиляди мигранти бедстват в Гърция, след като Австрия и други държави по балканския миграционен коридор наложиха рестрикции по границите си, ограничавайки броя на мигрантите, които могат да преминат.

Комисариатът също призовава всички страни членки да увеличат капацитета си за регистриране и даване на убежище на бежанци чрез националните си процедури, както и чрез европейската схема за разселване.

Гърция не може да управлява сама тази ситуация”, предупреди Едуардс.

Въпреки ангажиментите да бъдат разселени 66 400 бежанци от Гърция, държавите до момента са обещали само 1 539 места и само 325 души са разселени, добави той.

131 724 мигранти са пресекли Средиземно море през януари и февруари, повече от всички през първата половина на 2015 година. 410 души са се удавили.