Проруска партия печели предсрочните парламентарни избори в Латвия, за първи път, откакто страната обяви независимост, предаде РИА "Новости".

Според exit poll, партията "Център на съгласието", представляваща етническото руско малцинство, печели 28.89% от гласовете.

Припомняме, че този резултат бе очакван.

На второ място остава "Единство" на премиера Валдис Домбровскис с 20.15%. Трета е "Реформаторска партия" на бившия президент Валдис Затлерс с 19.88%.

Най-вероятният развой на изборите е никоя партия да не спечели мнозинство и да последва коалиране на двете дясноцентристки партии, класирани в проучванията на второ и трето място, с цел да не се допусне "Център на съгласието" да получи мандат за съставяне на правителство.

Преброяването на гласовете се планира да приключи в неделя през нощта, а предварителните резултати ще бъдат обявени от ЦИК на 18 септември.

До избори се стигна, след като предишният парламент бе разпуснат след национален референдум.

Мотивът на бившия президент Валдис Затлерс да инициира процедурата по разпускането бяха обвиненията му на  депутатите в лъжи и обслужване на интересите на олигарсите. В телевизионно обръщение той не назова конкретни имена на депутати и олигарси.