Русия все още не е получила искания от българска страна с молба да съдейства за разследването на експлозиите в оръжейните заводи на републиката. Това заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС.

"Не са получени запитвания по дипломатически канал. Освен това досега не са предоставени факти в подкрепа на съответните версии, които се разпространяват в публичното пространство", каза тя.

Искаме Русия да съдейства за разследване на взривовете и случая "Гебрев"

Искаме Русия да съдейства за разследване на взривовете и случая "Гебрев"

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

Дипломатът посочи, че версиите за участието на руснаци в експлозиите се използва за оказване на натиск върху Русия, за повдигане на повече обвинения и за налагане на незаконни санкции.

"Изхождаме от факта, че както в София, така и в други европейски столици, участващи в подобна информационно-политическа игра, добре осъзнават, че подобни действия нанасят сериозни щети на двустранните отношения със страната ни, както и на международните отношения като цяло - със собствени си ръцете унищожават остатъците от взаимно доверие", подчерта Захарова.

На 28 април представителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организирането на четири експлозии през 2011-2020 г. в оръжейните заводи в страната, където се съхраняват продукти, принадлежащи на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

НАТО вкупом подкрепя България срещу дестабилизиращите действия на Русия

НАТО вкупом подкрепя България срещу дестабилизиращите действия на Русия

Столтенберг приветства позволението на ЕС - САЩ, Канада и Норвегия да участват в "бързо движение на войски и активи в ЕС"

По-рано Министерството на външните работи на Република България поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Искането е отправено по време на "задълбочен и сериозен разговор" между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова.

Припомняме, че по делото за отравянето на Емилиян Гебрев от самата прокуратурата бяха потвърдили, че имат информация за още четири опита за покушение над бизнесмена. За отравянето на бизнесмена бяха повдигнати обвинения на трима руснаци Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г. По данни на службите за сигурност те принадлежат към ГРУ, а от България са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина.

След разкритията от Чехия бяха изгонени руски дипломати, на което последва и реципрочен отговор от Москва. През 2018 г. след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри също последва такова гонене на дипломати от почти всички европейски страни. Тогава България не изгони руснаци, въпреки че изрази солидарност с Великобритания. Така и при този случай Бъгария изрази солидарност с Чехия.

Българското външно министерство обяви на 22 март двама служители на руското посолство в София за персона нон грата, след разкриването на българска група, осъществявала шпионаж в полза на Русия. В групата имаше висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.

За Русия решението на ЕС за Крим е нарушение на териториалната цялост

За Русия решението на ЕС за Крим е нарушение на териториалната цялост

Съветът на Европа прекрачва граници, "идеология, която се налага на паневропейските институции от "големия брат"