САЩ са готови да дадат много сериозен отговор в случай на агресивни действия на Русия срещу Съединените щати, заяви във вторник постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд, коментирайки информация за предполагаема възможност за руски ядрени ракети "по-близо до американските брегове", ако Западът не приеме исканията на Москва за гаранции за сигурност в Европа, съобщава ТАСС.

"Те знаят, че могат да очакват отговор от подобни агресивни действия срещу Съединените щати и той ще бъде мощен", коментира тя по време на онлайн интервю за The Washington Post. Дипломатът каза още, че "Русия се опитва да сплаши света, но ние няма да позволим да сплаши нас или Украйна".

Белият дом предупреди Русия да избере дипломацията

Белият дом предупреди Русия да избере дипломацията

Ако не избере дипломатически път "всяка опция е на масата"

В неделя The New York Times публикува статия, че руски дипломати в преговорите за сигурност с представители на САЩ и НАТО "намекват" за възможността за разполагане на ядрени ракети "по-близо до американските брегове", ако Западът не приеме исканията на Москва за гаранции за сигурност в Европа. 

По-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в интервю за телевизионния канал RTVI каза, че Русия може да провежда действия чрез ВМС, ако Вашингтон провокира Москва и продължи да оказва военен натиск върху нея. Отговаряйки на въпроса дали изобщо се обмисля възможността за разполагане на руска военна инфраструктура, например във Венецуела или Куба, той каза: "Не искам да потвърждавам нищо, няма да изключа нищо".

САЩ не считат, че преговорите за сигурност с Русия са се провалили.

"Не мисля, че преговорите са се провалили, ние продължаваме да работим с Русия. Както видяхте, тази сутрин държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Така че ние говорим с Русия, но също така много внимателно наблюдаваме действията им", каза тя.

Американският дипломат също не се съгласи с оценката, че преговорите са в застой. "Няма да се предадем, докато те не започнат агресивни действия", добави тя.

Русия вдига залозите с военно разполагане в Куба и Венецуела

Русия вдига залозите с военно разполагане в Куба и Венецуела

Рябков не може да изключи изпращане на военна инфраструктура

Според Грийнфийлд САЩ са провели разговори със своите партньори в ООН за възможни действия, които могат да бъдат предприети в случай на ескалация на ситуацията около Украйна.

"Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще бъде атака срещу устава на ООН ... Ще действаме, включително чрез Съвета за сигурност, Русия трябва да е готова за това. Вече проведохме дискусии в Ню Йорк с редица колеги и съюзници", каза тя.

САЩ с подобни действия ще се стремят да гарантират, че Русия "се чувства изолирана" дипломатически. "Те (Русия) ще наложат вето на всяка резолюция срещу тях, но ще бъдат напълно изолирани и ще трябва да се защитават", каза тя.

САЩ са обезпокоени от провеждането на съвместни руско-белоруски военни учения на територията на Беларус на фона на напрегната ситуация около Украйна, каза Грийнфийлд. "Ние сме загрижени за тези учения, но също така сме загрижени за натрупването на руски войски на границата с Украйна. Това показва агресивна позиция на Русия към Украйна

"Не става дума за някакви конкретни индивидуални действия, а за комбинацията от действия и тяхната интензивност. Това предизвиква нашата загриженост", добави Грийнфийлд.

Блинкън призовава Лавров Русия да не трупа армия в и до Украйна

Блинкън призовава Лавров Русия да не трупа армия в и до Украйна

Лавров призова Блинкън да не повтаря спекулации за предстояща агресия на Русия