Самолетът на „България Ер", изпратен да прибере намиращи се в Либия български граждани пристигна около 04.00 часа тази сутрин на летището в София, информира БНР.

На родна земя стъпиха 110 български граждани, както и шестима „гости" от Румъния.

Според данните евакуираните граждани са предимно медицински и строителни работници.

Малко след обяд на летище „София" кацна и правителственият самолет „Еърбъс". На борда са пътували над 70 човека, от които една българка, а останалите са чужди граждани - 70 души от Сърбия, Македония и Хърватия, един косовски гражданин, 10 китайци и двама турски граждани.

Местата са запълнени от чужденци, тъй като след излитането на първия български самолет на летището в либийската столица не е имало повече наши сънародници.

По-рано директорът на Правителствения отряд 28 кап. Пенчо Пенчев, съобщи, че два неидентифицирани багажа забавили излитането на правителствения самолет „Еърбъс" от либийската столица.

Самата обстановка на летището е изключително сложна - има много хора, които искат да напуснат Джамахирията, снощи са кацнали 10 самолета на европейски държавни, дошли да приберат своите граждани.

Междувременно стана ясно, че България има готовност в рамките на днешния ден да изпрати самолети за Либия, ако се появят българи, добрали се до летището в Триполи.

В сутрешния блок на БНТ външният министър Николай Младенов каза, че в момента страната ни води преговори с други страни за изтегляне на наши сънародници от втория по големина град в Либийската Джамахирия - Бенгази. По думите му ситуацията там е далеч по-сложна от тази в столицата.

Районът се контролира от бунтовници, което прави ситуацията изключително сложна, поясни още министърът и допълни, че летището в града не работи, което прави трудна евакуацията на чуждестранните граждани.

По думите му в момента се водят преговори с други страни, за извеждане на българите от Бенгази и региона по море.

Имаме постоянна връзка с посолството ни, сложно е, разбира се. Но външно министерство има възможност да проследява регулярно колко българи са заявили готовност да се върнат и са успели да се доберат до летището в Триполи, заяви Младенов и допълни: „Имаме и съответно всички документи на място, така че ако някой има проблеми с паспорти и други това не би трябвало да затрудни прибирането им.

От 15 февруари насам страстите в Либия не стихват. Джамахирията е залята от масови протестни акции срещу режима на Кадафи. С всеки изминал ден въстават нови и нови градове.

Властите обаче не се поддават и прилагат жестокост срещу народното недоволство. По данни на очевидци за разгонването на демонстрантите в столицата Триполи и втория по големина град в страната - Бенгази, бе вкара на в действие и военната авиация.

Данните на Международната федерация по правата на човека сочат, че от началото на протестите и безредиците в Либия са загинали 1000 души, а числото на ранените приближава 4000.