Афганистанските талибани искат Турция да изтегли войските си заедно с други страни членки на НАТО. Това заяви говорителят на талибаните Сухеил Шахин, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

"Като член на НАТО Турция трябва да изтегли войските си от Афганистан въз основа на споразумение, което подписахме със САЩ на 29 февруари 2020 г.", обяснява Шахин, цитиран от афганистанската телевизия TOLO News.

"Турция е велика мюсюлманска държава, с която Афганистан има исторически връзки и се надяваме да имаме близки и добри отношения с нея, след като в бъдеще в страната ни бъде създадено ново ислямско правителство."

Така талибаните отговориха на неотдавнашното предложение на Турция да осигури летището в Кабул с въоръжените си сили след изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан.

Според "Ройтерс" Анкара е направила това предложение на Вашингтон на среща на министрите на отбраната на НАТО през май тази година, когато САЩ и техните съюзници обсъдиха план за изтегляне на войските от Афганистан.

Дискусията по турското предложение трябва да продължи следващата седмица по време на срещата на върха на НАТО. 

Развитието повдига допълнителни сериозни въпроси пред САЩ, други държави и международни организации с мисии в Кабул за това как да се евакуират сигурно своя персонал от Афганистан без излаз на море, ако битка заплаши столицата.

Талибаните превземат все повече територии в Афганистан

Талибаните превземат все повече територии в Афганистан

Докато САЩ и съюзниците им изтеглят войските си

Защо Турция е подходящата страна за такава мисия е добре известен факт. Турция предложи да поеме за постоянно сигурността на  международно летище Хамид Карзай, ако бъде предоставена политическа, финансова и логистична подкрепа. Приятелските отношения на турския и афганистанския народ, основани на дълга история, са един от най-важните фактори зад доверието на Турция по този въпрос, пише "Дейли сабах".

За турските военни Афганистан не е рискова страна, а напротив, турските военни се считат за една от редките армии в света, уважавани от афганистанския народ.

Също така е ясно, че НАТО и САЩ се нуждаят от Турция в толкова важна област в такъв момент. НАТО, която все още не е демонстрирала ефективно присъствие дори в конфликтни зони като Украйна и Беларус, се нуждае от силния имидж на Турция и от нейния ефективен престиж в страни като Афганистан, както в бъдещето на отношенията между НАТО и Турция, така и при възраждането на силата на НАТО. От друга страна, Турция няма друга цел освен да осигури мир и спокойствие в Афганистан и има за цел да остане в страната, докато афганистанският народ иска.

След тази дискусия и преговори идва изявление на Министерството на отбраната на САЩ. "Ние водим дискусии с турските официални лица относно плановете за сигурност на летището в Кабул. Това решение трябва да вземе президентът Ердоган и ние ще го спазваме. Сигурността на летището е важна за дипломатическото присъствие както на САЩ, така и на други държави в Кабул", Се казва в изявлението на Пентагона.

От друга страна, талибаните декларираха, че не са задължени да не атакуват международни сили и представляват риск за сигурността на чуждестранните войски в страната, може би с изключение на Турция.

Турция, която започна да допринася за операцията за сигурност и помощ в Афганистан през 2002 г., има около 2000 военнослужещи в страната. Турските военни обучават националните сили за сигурност и помагат на афганистанския народ със сигурност и стабилност.

Въпреки че има положителни сигнали от САЩ за потенциалната мисия на Турция в Афганистан, Турция продължава да получава смесени сигнали за отношенията между Анкара и Вашингтон.

"Турция не се държи по начина, по който трябва за съюзник на НАТО", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пред демократичния сенатор Робърт Менендес, който е известен с безусловното си противопоставяне на Турция, на заседанието на комисията по външни отношения в Сената.

"Не е тайна, че имаме различия с Турция", каза Блинкън и добави: "Мисля, че е в наш интерес да се опитаме да задържим Турция на наша страна по някои критични и западни въпроси." Той също така каза, че САЩ и Турция имат "значителни и припокриващи се интереси" по въпроси "като Сирия, борба с тероризма, Афганистан, преодоляване на част от лошото влияние на Русия и Иран".

Говорителят на Белия дом Дженифър Псаки заяви в сряда, че срещата между Байдън и Ердоган е възможност за дипломация. Псаки каза, че има силни разногласия по определени въпроси и различни области, по които двете страни трябва да продължат да работят заедно.

Всички тези изявления сочат възможния подход на Байдън към Турция на срещата в Брюксел. Съвсем предсказуемо е, че разликите и областите, по които може да се работи, ще бъдат подчертани и поставени на масата от двете страни.

По-трудно е обаче да се очаква Анкара да направи крачка назад по въпроси като С-400, енергийни дейности и правата на Турция в Източното Средиземноморие, както и присъствието на YPG/PKK в Сирия и Ирак, Гюленистката ФЕТО в САЩ, които са най-големите спорове между двете страни.

Всичко това са проблеми на националната сигурност за Турция, те са нещо повече от просто политика, а Вашингтон настоява да ги игнорира. Въпреки това хуманитарната ситуация в Сирия, регионалната и глобална борба с тероризма, зоните за координация в Либия, Кавказ, Афганистан и НАТО са възможност за Вашингтон да ускори отношенията с Анкара и Афганистан може да бъде първата стъпка към постигането на тази цел.

Афганистанци, работещи за НАТО, искат евакуация в друга държава

Афганистанци, работещи за НАТО, искат евакуация в друга държава

Използвани и изоставени, те се страхуват, че талибаните ще избият и тях, и техните семейства