Обединеното кралство ще има първата жена премиер от времето на Маргарет Тачър, съобщават световни агенции.   

Това стана ясно след втория вот в Консервативната партия. Вътрешният министър Тереза Мей и енергийният министър Андреа Лeдсъм ще се борят за поста министър-председател на Великобритания на финалния вот в Консервативната партия в началото на септември. 

На втория тур днес в Консервативната партия Майкъл Гоув беше елиминиран, след като получи 46 гласа. Тереза Мей, която има най-големи шансове да стане премиер събра 199 гласа подкрепа, а Лeдсъм – 84 гласа.

Нуждаем се от доказано лидерство, за да водим преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, заяви Мей пред парламента след проведения вътрешен вот. Тя добави, че нейното послание е за обединение на партията, страната и да направи Великобритания „да не работи само за малцина привилегировани”, а за всички.

Този вот показа, че мога да обединя Консервативната партия, изтъкна още вътрешният министър, изразявайки удовлетвореността си, че е получила толкова голяма подкрепа от двата лагера – за Брекзит и оставане в ЕС.

Бившият културен министър Мария Милър приветства „фантастичния резултат” в полза на Мей. Тя каза, че консерваторите са дали първата жена премиер на страната и сега е точното време да излъчат втората жена министър-председател на Великобритания.

На 9 септември 150 хиляди членове на Консервативната партия ще решат кой да сложи край на 43-годишното членство на Великобритания в ЕС.

Припомняме, настоящият премиер Дейвид Камерън обяви, че се оттегля от поста, след като 52% от британците гласуваха за излизане от съюза.

Тачър беше премиер на Великобритания от 1979 до 1990 година.