Протестиращи ловци от Момчилград блокираха за три минути международният път за Гърция през ГКПП „Маказа-Нифея".

До кратката блокада се стигна след като авджиите успяха за кратко да избутат кордона от полиция и жандармерия. След броени минути протестиращите освободиха пътното платно и се оттеглиха край него, съобщи 24chasa.bg.

Протестът на ловците беше срещу готвеното, според тях, разделяне на ловната територия на ловния участък "Равен". Конфликтът в Момчилград е от близо три години, когато спорният участък е разделен на две между ловна дружинка "Равен" и новоучредената ловна дружинка „Биволяне".

Според протестиращите това е станало в знак на благодарност от страна на бившия земеделски министър Мирослав Найденов към Бойко Синабов, заместник председател на ловна дружинка "Биволяне" и водач на протестите на животновъдите в България срещу кабинета "Станишев".

При управлението на БСП и ДПС ловният участък е обединен отново и предаден на дружинка „Равен" със заповед на тогавашния земеделски министър Димитър Греков. Ловците смятат, че сега пак се готвело ново разделение на ловния участък.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Не на политиката в лова" и обвиняваха новите управляващи в създаване на етническо напрежение сред ловджийската общност.

Ловен участък „Равен" е един от най-апетитните в България. Той граничи с дивечовъдно стопанство "Студен кладенец", в който популацията на елени-лопатари е една от най-големите в Родопите. Всеки сезон ловците отстрелват между 40 и 60 елена.