Спира се парното на абонатите при повече от две неплатени сметки. Това е записано в новите общи условия, по които „Топлофикация - София" ще работи с клиентите си. Документът беше одобрен от енергийния регулатор и публикуван късно вчера на страницата му.

Над 110 000 - такъв е броят на домакинствата в столицата, които имат повече от две забавени плащания за парно и топла вода. Става въпрос за една четвърт от клиентите на столичната „Топлофикация", разказва Нова телевизия.

Всички те, оказва се, могат да останат на студено. Ако два месеца поред не сме плащали сметката си, „Топлофикация" ще ни изпрати 15-дневно уведомление, за да ни подкани да платим. Ако не успеем, ще ни спрат парното.

А когато все пак покрием задълженията си, ще трябва да платим, за да ни го пуснат отново - също както, ако дължим пари на енергото. И експерти в енергийното законодателство, и топлоинженери обаче са скептични, че мярката въобще ще може да се приложи. Спирането на тока отнема няколко минути, а за парното ще трябват няколко дни.

От мярката ще пострадат не само некоректните платци, но и напълно коректните им съседи, защото спирането на част от апартаментите ще наруши топлинния баланс в сградата.

Процедурата по пускането е също толкова сложна. Всичко това ще отнеме няколко дни, особено в по-високите блокове, с повече радиатори. По-лесно е прекъсването в жилищните сгради с хоризонтални щрангове, но такива са тези, строени през последните 24 години. Излиза, че за цели жилищни квартали със стари блокове, като „Люлин", например, санкцията ще е трудно изпълнима. И още - без значение, че ни спират парното, пак ще ни се трупат левове от сградната инсталация.

Според топлотехници, правилата са недомислени. Според енергийни експерти, те няма и да имат ефект. И още един спорен момент - в правилата пише, че клиентът ще е длъжен да пусне служителите на „Топлофикация", за да му спрат парното. Въпросът е какво ще стане, ако откаже.

На фона на всичко това, може да послужи като утеха фактът, че ако забавим плащания, скоро ще плащаме лихва не върху прогнозните си сметки, а върху изравнителната, която получаваме през лятото. Именно в нея е отчетена реалната консумация през отоплителния сезон. Всичко това - разбира се, ако избегнем спирането на парното. Дали промените ще влязат в сила в този вид, зависи от „Топлофикация", която може да ги обжалва в следващите две седмици.