Към момента няма данни за жертви от наводненията, но има материални поражения. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев.

Той увери, че от сутринта следят ситуацията и информират министър-председателя, който е на посещение в Брюксел. Теменужка Петкова вече пътува за Белоградчик и Кула. Танева пътува на юг в най-засегнатите райони. В наводнените части има залети къщи. Министрите ще бъдат там след няколко часа.

"Първата грижа е спасяването, за да бъдат хората в безопасност и да има по-малко щети", коментира вицепремиерът.

Какво ще направи държавата оттук нататък, по думите му, зависи от възможностите, които има. Дончев изтъкна, че няма как да прогнозират или управляват водната стихия. Въпросът е да се минимизират всички опасности за щети и най-вече да не бъде застрашен човешкия живот. Към момента ситуацията не предполага допълнителна помощ от армията, но ако се наложи вицепремиерът е категоричен, че ще бъде поискана.

Във връзка с това, че ГКПП-Капитан Андреево е затворен, вицепремиерът коментира, че се надява да остане колкото може по-малко време така.

„Комисар Николов ме информира, че се търсят възможности или вече е намерен обходен маршрут”, отбеляза той.

Относно финансовите средства за бедствия, Дончев припомни, че в средата на годината бяха отпуснати допълнително 50 млн. лв. за междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. За съжаление обаче обемът на щетите, включително и от тези след наводненията през средата на годината, се оказал с пъти по-голям.

Много от общините все още не са получили средствата , които са поискали. По думите му, ще има допълнително финансиране от Фонда за солидарност. То ще бъде разпределено на пострадалите. Тези средства обаче също няма да са достатъчни, защото особено пораженията върху публичната инфраструктура след наводненията от средата на годината, били изключително тежки и няма как в рамките на половин или година да бъдат възстановени.

Попитан дали има прогрес по пристигането и запознаването с договорите за "Южен поток", Дончев заяви, че не е деловодител в Министерството на енергетиката, но България е сериозна държава и това не може да бъде проблем.