Григор Димитров се класира за полуфинала на откритото първенство по тенис на Австралия.

Българинът победи белгиеца Давид Гофен с 6-3, 6-2, 6-4. Резултатът е идентичен с този срещу Ришар Гаске в неделя. Гришо надигра своя съперник с основното му оръжие - връщането на невъзможни топки. И го отказа.

Българският №1  ще играе в петък за място на финала срещу победителя от мача Милош Раонич - Рафаел Надал.



Мачът започна с три бързи гейма за Григор Димитров, който спечели 12 точки и загуби само 1. Но нещата нямаше да бъдат толкова лесни.

Давид Гофен се събуди, взе следващите си два сервис гейма на нула и проби хасковлията при четвъртата си възможност. Белгиецът връщаше почти неспасяеми топки и печелеше дългите разигравания.

Снимка 275088

Източник: GettyImages

Следващите три игри се оказаха решаващите в мача. Григор проби за 5-3 също при четвъртата си възможност. След това спаси подаването си и затвори сета за 6-3 след 44 минути игра.

Втората част започна с три пробива. Два от тях бяха в полза на българина. Последва нова тройка от геймове, в които имаше дълги и оспорвани разигравания, възможност за пробив за Гофен и за щастие резултатът стана на 4-2.

Гришо проби на 15 в седмия гейм и с два сервис гейма за спечелване на сета се успокои. Гофен стигна до две възможности да се върне в мача. Той сбърка при първата и след това силния сервис на Димитров измъкна гейма. Частта завърши с резултат 6-2 за 40 минути.

Снимка 275082

Източник: GettyImages

Последният трети сет се оказа най-лесен. Като този с Гаске преди четири дена. В него се изиграха най-много геймове и продължи най-дълго - 45 минути.

Но предимството на българския тенисист беше огромно и Давид Гофен изглеждаше сломен.

Гришо сервираше безупречно и даде само 5 точки на съперника си когато подаваше. Той натискаше сервиса на Гофен и достигна до общо 6 точки за пробив.

Решителният брейк се случи в седмия гейм и белгиецът повече нямаше вяра, че може да постигне нещо. Последният гейм спечелен на нула се оказа формалност.

Снимка 275085

Източник: GettyImages

В петък  Григор ще играе с победителя от четвъртфинала между Милош Раонич и Рафаел Надал. Българинът победи и двамата при последните им срещи.

Раонич беше сломен само преди две седмици в Бризбейн.

Хасковлията победи бившия световен №1 Рафаел Надал на четвъртфинала в Пекин миналата година и сложи преждевременен край на сезона му.

Играта на българина е впечатляваща. Вече го няма уязвимия форхенд, както и изблиците на ярост, които го проваляха през миналата година.

Полуфиналният сблъсък на Григор Димитров - в петък, от 10:30 часа

Полуфиналният сблъсък на Григор Димитров - в петък, от 10:30 часа

Информацията беше официално потвърдена

Григор Димитров вече е номер 12 в света!

Гришо е номер 12 в света!

Българинът изпревари Цонга и Кириос

Григор Димитров: Това е сбъдната мечта за мен!

Григор: Това е сбъдната мечта за мен!

"В първия сет бях едно кълбо от нерви"

Давид Гофен: Бях надигран във всяко едно отношение

Давид Гофен: Бях надигран във всяко едно отношение

Джентълменски коментар на белгиеца

Цветана Пиронкова: Григор Димитров си направи чудесен подарък за празника

Цвети: Гришо си направи чудесен подарък за празника

"Честит имен ден!"