Хиляда бездетни българки получиха пари от държавния фонд за ин витро и влязоха в специализираните клиники за оплождане. Това се случи само за два месеца и половина, откакто реално работим, съобщи вчера за "Труд" д-р Николай Лалев, директор на Фонда за асистирана репродукция. Той разполага с 20 млн. лв. (10 млн. бяха отделени от бюджетния излишък за м.г. и още 10 млн. - от бюджета на Министерството на здравеопазването). С тези средства ще се помогне на близо 4000 стерилни жени да заченат в епруветка (около 5000 лв. струва един опит ин витро).

Фондът е сключил договор с 14 центъра за изкуствено оплождане на територията на цялата държава. Покриват се до 3 опита на всяка кандидатка на възраст до 43 г.

"За ин витро документи подават жени с всякакви истории, каквито можете да си представите. Някои са ходили по мъките 10 години, други - 16 години", добави д-р Лалев. Кандидатствали са българки с висше и полувисше образование, от всички слоеве на обществото. Дори медицински лица. Имало и такива, които са били в чужди клиники, но безрезултатно. А други пък вече били опитвали по 3-4 пъти.