От днес България вече не е същата, заяви председателятна ДПС Лютви Местан в НДК, където партията му изслуша пресконференцията на социалистите за референдума.

От днес отбелязваме истинското начало на края на "ерата Борисов" в българската политика, подчерта той. Според него, колкото по-бързо дойде краят, толкова по-добре за българската демокрация.

По време на Тройната коалиция, когато е обсъждан Законът за референдума, от ДПС са имали някои резерви, но това не означава, че партията е против допитването до народа.

Смятаме, че е оздравително за българската демокрацияпериодично, а не през 30-40 години да се реализират форуми на пряка демокрация, изтъкна още лидерът. Не би било целесъобразно да се преиграва с този инструмент, за да се стигне до неговото девалвиране или образно казано след 40 години суша да не ни завали порой от референдуми,изтъкна още Местан.

Той подчерта, че при референдума хората гласуват като един политически субект и изниква въпросът кой носи отговорността. Представителната демокрация има своите отдушници. Един конкретен управленски субект или коалиция вземат решение и ако сгрешат носят политическа, дори понякога наказателна отговорност.

Резервите на партията са да не се ползва референдумът като параван, зад който да се крият представителните власти. Референдумът ще бъде тържество на демокрацията, ако темите са подбрани прецизно и коректно.

Според него, за добрия референдум трябва да се осигури достатъчна информираност чрез позитивна кампания, а след това властите да се съобразят с резултата.

Дължим честност и коректностна българските граждани., настоя Местан.

Фактът, че Борисов смени позицията от това да се строи „Белене" на 3 пъти „не", той поиска от гражданите вот на доверие. Българските граждани не го послушаха, защото вече не му вярват.

Това е първата голяма загуба на Борисов, няма да е последната, обаче, предстои му най-тежката загуба - парламентарните избори. Трябва да свиква, защото това са неумолимите закономерности на демократичния процес.

Никой не е вечно на власт, нито се ражда с власт, нито си отива с властта.

Според него, тактическата грешка на Борисове категоричната позиция срещу АЕЦ „Белене", а не е останал на първоначалната си неопределена позиция.