Ирина Бокова не е разчитала на подкрепата на българското правителство на гласуването за генерален секретар на ООН.

Това смята бившият външен министър на България Соломон Паси, който коментира пред bTV издигането на еврокомисаря Кристалина Георгиева на мястото на Бокова.

Припомняме, вчера българското правителство обяви, че заменя Бокова с Георгиева в надпреварата за шеф на ООН заради незадоволителните резултати на проведените до момента пет гласувания в Съвета за сигурност на ООН. Самата Бокова заяви, че няма да се оттегли. Опозицията в България прие с бурно негодувание решението на кабинета "Борисов". 

Борисов смени Бокова с Кристалина Георгиева
Обновена

Борисов смени Бокова с Кристалина Георгиева

Както предупреди преди две седмици и даде срок

Фактът, че Бокова досега не се отказа, това показва, че тя не е разчитала на подкрепата на българското правителство, смята Паси.

Според него аритметическата формула показва, че номер едно е португалският кандидат Антонио Гутериш, а на второ място се явяват трима кандидати и един от тези кандидати е Ирина Бокова, тоест по абсолютно обективен критерий тя е номер две в класацията.

Паси смята, че като цяло издигането на втори кандидат от България е много иновативно, новаторско и хазартно решение.

Такова нещо досега не съм виждал и не съм виждал в 70-годишната история на ООН, такъв прецедент.  Той поставя на изпитание фундамента на ООН – фундаменталният принцип за географско разпределение. При тази хипотеза, ако бъде избрана една българка за генерален секретар на ООН, а друга остане още генерален секретар на ЮНЕСКО, такова нещо не се е случвало и няма как за малка България да се направи такова изключение -малка страна като България да оглави двете основни агенции в организацията, изтъкна той.

Припомняме, подобен прецедент - една държава с двама кандидати, има още от 1991 година, когато Норвегия има двама кандидати - тогавашният премиер Гру Харлем Брундланд и тогавашният външен министър Торвалд Столтенберг (нито един от двамата не е избран).

България винаги си мисли, че играе по-голяма роля, отколкото всъщност играе. Великите сили не са онези, които ще ни докладват за техните споразумения. Не съм против новаторските решения, не казвам, че те са грешни, каза още Паси.

Според него, за да вземеш такова решение, това е като игра на руска ролетка, но не с 36 числа, а с 370 и пак залагаш на едно от тези числа. Тогава трябва да имаш много точна експертиза, много добро разузнаване, аз се съмнявам, че го има в Министерския съвет, добави той. 

Паси е убеден, че Бокова има уникалния шанс, чрез нея и България има уникалния шанс, който се случва веднъж на 1000 години.

От друга страна Кристалина Георгиева е човек с изключителни собствени качества, но тя трябва да бъде разглеждана като еврокомисаря Кристалина Георгиева, тя дори не е напуснала Европейската комисия, тя е в отпуск и продължава да представлява ЕК. Обяснете ми как президентът Путин няма да наложи вето на представителя на ЕК, която пише санкциите срещу президента Путин. Тоест ние имаме една кандидатура, излизаща от ЮНЕСКО, която има шансове един път на 1000 години и от друга страна кандидатура, която де факто се идентифицира с ЕК, шансът да бъде избрана е 1 на 1000 и когато сравним двата варианта, ние виждаме каква е обективната реалност, обясни той.

Това е объркване на противника – българска хитрост, смята Соломон Паси и добави: Това, което е правим, хвърляме една изключителна бомба, хората са зашеметени за известно време и ако сме целели да предизвикаме объркване или смут, ние сме го постигнали.

Това, което правим, претенцията на Борисов, е че ковем история, пишем дипломация. Но сега трябва да се знае чия е отговорността, продължи още той.

Искам да попитам българския премиер Борисов. Той отговаря ли с главата си за това решение: "Отговаряте ли господин Борисов с главата си за това решение, еднолично решение". Затова вие журналистите трябва да искате отговорност, продължи Паси.

Когато се прави едно рисковано решение, трябва да кажеш каква експертиза имаш. Нашият премиер има полицейска експертиза, чудесно, похвална експертиза. Но той с тази полицейска експертиза не може да спре мотористите, които карат със 100 и 200 километра по Цариградско шосе в София, под носа му. Хайде кажете ми щом човек с полицейска експертиза не може да ги спре мотористите, които карат опасно за всички нас, как той изобретява такива тънки световни ходове, такива тънежи на дипломацията с вкарване на втора кандидатура, заключи той.