Премиерът Бойко Борисов награди спасителните отряди от Планинската спасителна служба на София, Банско и на спелеолозите. На церемонията в двора на Министерски съвет бяха и спасителните кучета.

Спасителите на свой ред подариха на Бойко Борисов яке и изтъкнаха, че това правителство е първото от 20 години насам, което обръща внимание на планинското спасяване в България и обявиха премиера за почетен член.

Борисов каза, че си спомня времето, когато е бил в пожарната и е участвал в аварийно-спасителни акции и че знае колко трудна, опасна и отговорна е работата на спасителите. Той обеща и на тях държавата да им подари облекло.

От думите на премиера се разбра, че е изпратил вицепремиера Дянков в село Кости, където за съпричастност са отпуснати на хората, чиито животни бяха унищожени, по 300 лева. „Заради това, че спасяваме Европа от шапа, можем да си позволим да помогнем и на вас", каза Борисов на спасителите.

Председателят на Планинската спасителна служба Олег Чолаков отбеляза, че планинското спасяване е свързано с всекидневен риск в името на това да бъде спасен човешки живот и подчерта, че за да може един планински спасител да отиде там, където друг не може и да окаже помощ на човека в беда, трябва да е професионалист в ските, професионалист в алпинизма, професионалист в оказването на медицинска помощ.

„Това нещо в България го вършат доброволци денонощно", изтъкна Чолаков и припомни, че на връх Нова година спасителите се качиха в планината, за да спасяват човешки живот, че в Банско служителите на ПСС спасиха 20-30 души, а общо по пистите през миналата година - над 700 души.

Чолаков изтъкна и това, че софийският отряд със своята елитна група оказва помощ при спасителни операции в цялата страна.

Шефът на спасителите изтъкна и заслугите на аварийно-спасителния отряд на Федерацията по спелеология, който преди по-малко от месец спаси седем човешки живота в пещерата „Духлата" близо до София.

Спасителите бяха наградени с грамоти и алпинистки въжета.