Мехмед Дикме Цената на хлебното зърното в момента не е поднала под 160 лева за тон и има търсене. Това е в резултат на приетото от кабинета Постановление 198 от края на август, с което Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" се задължава да изкупи 200 хил. тона зърно от българските производители.

Така отговори по време на парламентарния контрол земеделският министър Мехмед Дикме на депутата от БСП Георги Пирински, според когото до началото на тази седмица не се е реализирало заложеното в постановлението за изкупуване на зърното по 160 лв/т.

Социологическите проучвания в момента сочат, че сред производителите има пълно одобрение на предприетите от правителството мерки, а ефектът от тях е много добър, подчерта министър Дикме.

Той припомни условията за изкупуване на хлебното зърно, на първо място сред които е то задължително да става чрез стоковите борси - при пълна публичност и прозрачност. Държавата ще инвестира за изкупуването 32 млн. лева, които трябва да се възстановят, посочи още той. За съжаление част от производителите не го предават и съхраняват зърното си в изчакване на по-висока цена, каза земелският министър.

Износът на българска пшеница за последната година е много добър, подчерта Мехмед Дикме. Очакванията за целия износ са за над 1 млн.тона, което е най-голямото досега кличество, ще се сбъднат, защото от нова година вече имаме над 200 хил. тона износ от нова реколта пшеница. В момента на пристанищата всекидневно се товарят кораби с българска пшеница, каза още Дикме. Земемделският министър допълни, че ще бъдат предприети мерки по засилване на контрола при предаването и при износа на пшеницата.