Депутатите от партията на Иван Костов отправиха обвинение, че българското здравеопазване се ръководи от социалисти а реформите са спрени с цел създаване на здравна олигархия от хора и фирми, близки до властта.
В анализа си на 3-годишното управление на здравеопазването “Демократи за силна България” констатират още, че здравната политика на правителството е претърпяла провал.

Според депутата от ОДС д-р Стойчо Кацаров здравният министър Славчо Богоев е син на началника на Държавна сигурност в Пловдив и внук на политкомисаря на партизанския отряд “Антонивановци”.

Шефът на НЗОК пък д-р Иван Букарев пък бил член на БКП и заместник-министър в правителството на Жан Виденов.

На практика цялото ръководство на здравната система у нас е в ръцете на БСП и се опитва да връща съветския модел на здравеопазване, както и да прокарва групови интереси, заяви депутатът от ОДС.

Само едно от всичките 28 предизборни обещания в сферата на здравеопазването е било изпълнено от НДСВ, констатират от партията на Костов.

Нерегламентираните плащания на пациенти се превърнаха в правило. 140 милиона лева от бюджета и касата не достигат до своето предназначение, допълни още Кацаров.

В отговор на тези обвинения заместник-председателят на БСП Румен Петков припомни, че точно левицата бе политическата сила, внесла вот на недоверие към кабинета заради политиката в здравеопазването.