В прогнозния си доклад за 2005 – 2006 г. Европейската комисия предвижда средногодишното равнище на безработица за страната да е 10,8%, съобщи министърът на труда и социалната политика Христина Христова.

Тази прогноза е по-благоприятна от заложеното в Националния план за действие по заетостта за 2005 г. равнище на безработица – 11,9%.

Това е знак за доверието на Комисията в икономическата и социална политика на правителството, коментира министър Христова.

Експертите на Европейската комисия оценяват високо активните мерки и програми за заетост на МТСП, както и откриването на нови работни места в частния секто.

Изследвайки благоприятните тенденции за намаляване на безработицата в страната, за 2006 г. те предвиждат равнище на безработица от 10%.

В същото време докладът отчита тенденция на повишаване на заетостта сред българското население с 2% през 2005 г. и с още 1% през 2006 г. За сравнение експертите прогнозират отрицателно изменение на заетостта от 0,1% за другата кандидат членка – Румъния, съобщи пресслужбата на МС.