Европейската прокуратура в София запорира имущество в рамките на разследване, свързано с проект за 2,6 милиона евро, който е за реконструкция на ВиК мрежата и водоема на община в България, финансиран от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Разследват се държавни служители и кмет, заподозрени в източване на бюджета на ЕС. Това съобщи Европрокуратурата на своя сайт, като не се уточнява коя е община.

По искане на Европейската прокуратура Софийският апелативен съд наложи обезпечителни мерки, включително запор на недвижими имоти и превозни средства, собственост на разследваните заподозрени, които бяха изпълнени от държавния съдебен изпълнител в петък, 23 август. Запорирани са седем сгради с обща площ 1 956 квадратни метра, както и три автомобила, за да бъдат компенсирани щетите за бюджета на ЕС.

Разследването е разкрило данни за измама при изпълнение на поръчката, възложена на частни фирми. Държавни служители от ДФЗ са заподозрени, че са сключили измамни споразумения с кмета на въпросната община и тези частни компании, за да увеличат цената на строителните работи и така да натоварят с надценка разплащателната агенция.

Смята се, че длъжностните лица са съставяли и документи с невярна информация, удостоверяващи, че всички работи са изпълнени в срок, които след това са били внесени в ДФЗ, за да получат еврофинансирането. Сред заподозрените са и експерти от общинския отдел, който контролира работите. Един от заподозрените е разследван и за пране на пари.

Разследването на Европрокуратурата идва на фона на протести в страната заради безводието.

Тома Белев: 550 населени места у нас имат проблеми с водоснабдяването

Тома Белев: 550 населени места у нас имат проблеми с водоснабдяването

Половината от водоизточниците у нас имат разрешителни за ползване по Закона за водите