Българската страна е окуражена от хода на изработването на Регламента на ЕС, който ще позволи на страната ни да бъдат отпуснати допълнително 300 милиона евро компенсации за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това заяви зам.-външният министър Константин Димитров след заседание на Съвета по европейски въпроси към МС.

Срещаме широка политическа подкрепа, както от държавите членки, така и вътре в Европейския парламент, каза той. 

Тези средства, по думите на Димитров, ще ни бъдат предоставени поетапно в 4 поредни години - приблизително по 75 милиона евро на година.

180 милиона евро от тях са адресирани за директно преодоляване на последиците от извеждането на блоковете от експлоатация и 120 милиона евро са насочени към проекти за повишаване цялостната енергийна ефективност, поясни зам.-външният министър.

Разпределението на тези 300 милиона евро е само индикативно и тези средства могат да бъдат разпределени по друг начин в зависимост от хода на дебатите как да изхарчим европейските компенсации.

Досега ЕС ни е компенсирал с 550 милиона евро за предсрочното затваряне на първите 4 блока на атомната ни централа.

Преди май-юни месец тази година обаче окончателно решение на въпроса няма да има.

Европроцедурите са тромави и оптимистичните очаквания на българското правителство са в началото на лятото Европейският съвет да излезе с регламент, който да разреши страната ни да получи тези 300 милиона евро.

Министър Николай Младенов уточни, че в момента въпросът е на етап Енергийна комисия на ЕП, където се подготвя работен вариант на доклад по темата. Този документ трябва да се разгледа от  комисията, която да излезе с решение.

След това предстои гласуване в пленарна зала от евродепутатите и чак тогава се произнася Съветът.